Чт, 2024-04-18, 22:27
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

13:19
Чому українці їздять на заробітки - розповів відомий режисер
Інші останні Українці в світі

Цієї осені на екрани вийде соціальна драма про заробітчанство, режисер якої, Тарас Ткаченко, розповів ВВС Україна про зачароване "коло непотрібності", в яке потрапляють охочі знайти щастя за кордоном.

Знімали "Гніздо горлиці" у мальовничій італійській Генуї і не менш мальовничій Вижниці на Івано-Франківщині.

У цьому селі, за словами режисера, майже в кожній хаті хтось виїхав на заробітки. "Якось я в Неаполі знімав документалку про заробітчан. Я їхав туди з заготовкою, що ось зроблю фільм про те, як їм там тяжко живеться. В результаті привезли фільм не про це, а про те, що їм немає куди вертатися. Це мене тоді дуже вразило, - каже режисер. - Історію, за якою зняли цей фільм, знайшов продюсер Володимир Філіппов. До нього на знімальний майданчик у Чернівцях прийшов Василь Гаврилович Мельник, такий собі дідусь, і приніс текст, надрукований на машинці по старинці. Я прочитав і за хвилину сказав, що візьмусь". За словами Тараса Ткаченка, 5 мільйонів українців працюють за кордоном. Це кожен 10-й українець, або кожен третій працездатного віку. Можливо, це наймасштабніше соціальне явище в Україні. "Я весь час розпитував, чому жінки виїжджають, - каже режисер. - Намагався для себе розібратися і вивів таку формулу, не знаю, правдиву чи ні: вони їдуть і тікають від почуття непотрібності. Якби жінка, навіть без роботи, відчувала, що вона тут потрібна, то вона залишилася б. Або якби вона почувалася потрібною на роботі, що її там цінують, хоча й мало платять, вона теж залишилась би. Багатьох жінок погнала туди відчайдушна ситуація. Одна жінка розповіла, що поїхала, бо треба було зробити чоловікові дуже дорогу операцію на серці. Поки вона заробляла ці гроші, чоловік помер, і їй же не було до кого вертатися. Це почуття непотрібності вдома, від якого тікають за кордон. А за кордоном почуваються ще більш непотрібними. Думають: "Добре, я буду тут мучитись і гроші відкладати". Потім приїжджають додому, а виявляється, що тут від них уже відвикли. І це коло непотрібності замикається. І так не лише з жінками, а й з чоловіками. Для мене було б добре, якби люди відчули цю тему у фільмі".

 

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Українці в світі | Переглядів: 1033 | Додав: adminA | Теги: українці, відомий режисер, заробітки | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]