Чт, 2024-04-25, 15:39
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

11:00
Ціна “квадрата” - скільки коштують квартири в Києві
Інші останні Столичні новини - новини Києва

Ціни в гривнях зростають, а в доларах – падають

У 2014 році на тлі істотного зниження купівельної спроможності українців і стрімкого падіння курсу гривні, квадратні метри в Києві стали без перебільшення “золотими”.

За даними Консалтингової компанії UTG, середня ціна “квадрата” на первинному ринку столиці в гривнях за рік піднялася на 20% – до 16 480 грн. Доларові ціни через обмінного курсу знизилися на 39% – до $1045 за квадратний метр, що практично порівнянно з гривневими аналогом.

У розрізі класів, середні ціни на початок 2015 становили: 11 398 грн за 1 квадртаний метр в класі “економ”, 19 523 грн за “квадрат” у класі “комфорт” і 28 981 грн/м2 в бізнес-класі.

Ті, хто міг собі дозволити купити житло в минулому році, вибирали квартири в новобудовах.

А ось на “вторинці” ціни підскочили майже в 2 рази – середня вартість квадратного метра зараз становить близько 28 тис. грн. У доларовому еквіваленті на вторинному ринку житло хоч і подешевшало, але ціни залишаються істотно вищі, ніж на “первинці” – $1772 за 1 м2. Ті ж, хто міг собі дозволити купити житло в минулому році, в основному вибирали квартири в новобудовах.

“Спостерігалося переорієнтування покупців на ринок первинного житла, чому сприяло зростання довіри населення до новобудов завдяки якісним змінам на ринку девелопменту житлової нерухомості. При цьому, як і раніше, переважає бажання покупки житла в новобудовах з високим ступенем готовності”, – говорять експерти UTG.

В умовах кризи, українці майже відмовилися від ідеї брати житло в кредит. Торік більше половини угод були проведені без залучення позикових коштів, 45% квартир купили в розстрочку, і лише 2% бажаючих придбати житло використовували для цього кредитні кошти.

 Істотного зниження вартості житла в 2015 році чекати не варто.

Що ж стосується собівартості будівництва, то за підрахунками експертів, вона залишається майже в 2 рази нижче ціни продажу. “Середня вартість будівництва квадратного метра житла в Києві в 2015 році буде в середньому 5,5-6 тисяч гривень”, – говорить Ганна Іскіердо, директор компанії “АИММ-ГРУП”.

За її словами, забудовники знайшли формулу стабілізації вартості будівництва, мінімально залежну від коливань курсу валют. Однак, істотного зниження вартості житла у зв’язку з цим в 2015 році чекати не варто.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Столичні новини - новини Києва | Переглядів: 924 | Додав: adminA | Теги: Києві, ціна “квадрата”, квартири | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]