Пт, 2024-03-29, 08:10
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

16:39
ЦВК почала роздавати бюлетені, а на ДВК ще маса проблем - чотири дні до виборів, - преса
Інші останні Політичні новини

Учора, 23 жовтня, окружні виборчі комісії отримали комплекти бюлетенів для виборів народних депутатів 28 жовтня. Більшість членів комісії побачать ці документи вперше - Центрвиборчком відмовився від їхньої презентації в ході кампанії. За словами членів ЦВК, бюлетені для голосування надруковані на спеціальному рельєфному папері та мають кілька ступенів захисту. Втім, в опозиції побоюються не підробки бюлетенів, а відсутності контролю над тиражем з боку своїх представників, пише online bill pay Time Warner Cable.

Поліграфічний комбінат "Україна" розпочав друк виборчих бюлетенів у вересні, коли партії, згідно із законом про вибори, ще могли відмовитися від участі в кампанії. У результаті в бюлетень увійшли всі 22 партії, зареєстровані Центрвиборчкомом. Напроти першого номера - партії "Українська платформа "Собор"", яка 13 жовтня ухвалила рішення відкликати свій список кандидатів у народні депутати, - членам дільничних виборчих комісій доведеться поставити штамп "вибув".

Як повідомили в ЦВК, для забезпечення виборів народних депутатів 28 жовтня надруковано близько 74 млн бюлетенів, в тому числі запас - 0,5% для кожної дільниці. Однак ніхто із співрозмовників не зміг назвати точний тираж. Всупереч традиції, в ході цієї кампанії Центрвиборчком не став презентувати зразки бюлетенів.

"Вони вже надруковані і відправлені в регіони", - заявив голова прес-служби ЦВК Костянтин Хівренко.

Відповідальною за виготовлення документації для голосування з боку ЦВК була член комісії Жанна Усенко-Чорна.

Враховуючи, що вибори в Україні проходять за змішаною виборчою системою - 225 народних депутатів будуть обрані за партійними списками, а 225 - за мажоритарними округами, - виборці отримають два бюлетені.

"У бюлетені світло-жовтого кольору буде список з 22 партій, які беруть участь у виборах, а після назви кожної з них будуть вказані прізвища першої п'ятірки їхнього списку", - розповів голова Комітету виборців України (КВУ) Олександр Черненко.

Другий бюлетень - світло-зеленого кольору, буде містити імена та прізвища кандидатів у депутати по мажоритарному округу.

"Його довжина буде варіюватися в залежності від кількості кандидатів у конкретному окрузі. Ще одне законодавче нововведення, що позначилося на змісті бюлетеня - відсутність графи "не підтримую жодного кандидата". Тепер виборцю доведеться обов'язково вибрати одну з партій", - зазначив експерт.

Згідно з формою, затвердженою ЦВК, назви партій і імена кандидатів будуть надруковані українською мовою з одного боку аркуша. Бюлетень з переліком партій завдовжки 60 см, а завширшки - 20 см. Він буде вдвічі коротшим за бюлетень, використаний на чергових парламентських виборах 2006 року, в яких брало участь 45 партій і блоків. Розмір аркуша для голосування в мажоритарних округах залежатиме від кількості висунутих у ньому кандидатів. Зокрема, бюлетень з кількістю кандидатів менш як 6 має довжину 27 см, до 20 кандидатів - 56 см, а в окрузі з 48 кандидатами - 90 см. З урахуванням цього, найкоротший бюлетень кинуть в урну для голосування виборці округів №41 і №53 (Донецька область; 4 кандидати), а найдовший - в окрузі №95 (Київська область; 48 кандидатів).

Виготовлені бюлетені мають декілька ступенів захисту. Їхні стандарти також були затверджені ЦВК.

"Бюлетені надруковані на спеціальному рельєфному папері, він навіть якісніший, ніж той, на якому друкують гроші", - зазначив Олександр Черненко.

Як і у випадку з президентськими виборами 2010 року, на бюлетень нанесені спеціальні знаки, які видно в інфрачервоному світлі, а номер дільниці проставлений фарбою, що проявляється на зворотному боці бюлетеня.

"Ступінь захисту бюлетеня такий же, як і на президентських виборах, не менший", - запевнив член ЦВК Олександр Чупахін.

Втім, державі недешево обійшлися посилені заходи безпеки.

"Вартість виготовлення одного виборчого бюлетеня для голосування за партійними списками становить 87 коп, а для голосування в одномандатних округах - 72 коп", - повідомила раніше Жанна Усенко-Чорна.

Доставкою бюлетенів у регіони займалася Державна служба спеціального зв'язку та захисту інформації. Як повідомив член ЦВК Броніслав Райковський, вчора бюлетені були доставлені майже в усі окружні виборчі комісії (ОВК).

"Зараз бюлетені знаходяться в ОВК. За три дні до виборів, в четвер, 25 жовтня, але ніяк не раніше, ОВК повинні розпочати видачу бюлетенів дільничним виборчим комісіям", - зазначив пан Райковський.

За словами Олександра Черненка, бюлетені будуть доставлені в ДВК членами комісії під охороною співробітників МВС. Після їхнього перерахунку, документи будуть закриті в опечатаному сейфі до дня виборів.

"Як тільки бюлетені виявляться в ДВК, їхню охорону будуть цілодобово здійснювати співробітники МВС", - додав експерт.

Представники опозиції вважають, що бюлетені досить захищені, але побоюються, що це не позначиться на кількості фальсифікацій.

"Питання в тому, скільки виготовлено бюлетенів та чи не друкувалися бюлетені нелегально! Бо саме вони можуть бути використані для фальсифікації. Загальних цифр ще не бачив ніхто", - заявив народний депутат Сергій Подгірний (БЮТ-"Батьківщина"), пише Ольга Куришко у статті "Комісіям видали бюлетень" у газеті "Коммерсантъ-Украина".

На закордонні виборчі дільниці, розташовані в посольствах по всій земній кулі, бюлетені доставляють літаками.

"Це спеціальна дипломатична пошта, розкривати її заборонено, а назад документи відлітають таким же чином", - розповів консул України в Австрії Сергій Малиновський.

А ось для нашої полярної станції "Академік Вернадський" правила унікальні - науковцям дозволяють друкувати документи самостійно.

"Хенд-мейд" бюлетені виглядають непрезентабельно (це звичайні аркуші паперу, виведені на принтері, без спеціального захисту) - але полярники дотримуються таємниці голосування. В Україну їх доставлять, ймовірно, з черговою партією туристів - останнім часом вони частенько навідують "Вернадський". У постанові Центрвиборчкому персона "кур'єра" прописана, як "спеціально визначена людина", яка повинна доставити пакет в Держагентство з питань науки, інновацій та інформатизації.

До речі, приблизно така ж процедура - для суден, які йдуть у рейс під українським прапором. Як вдалося дізнатися, в момент виборів таких буде близько двох десятків.

До дня виборів бюлетені зберігаються у спеціальному сейфі або окремій кімнаті. Двері опечатуються пломбами з печаткою виборчої дільниці та підписами присутніх членів виборчкому.

"У цьому році ЦВК забезпечила дільничні комісії номерними пластиковими пломбами підвищеного захисту. Їх дуже складно зірвати і пошкодити", - каже президент Асоціації виробників систем опломбування Ростислав Цірень.

До речі, останній бюлетень повинен потрапити на дільницю за добу до дня голосування. Як пояснив заступник голови Центрвиборчкому Андрій Магера, кінцевий термін для підвезення документів - у суботу, 27 жовтня, пишуть Тарас Козуб і Олена Галаджій у статті "У посольства бюлетені "прилетять", а полярники надрукують їх самостійно" в газеті "Комсомольская правда в Украине".

Організація всього виборчого процесу насамперед залежить від дільничних комісій

До виборів - лише чотири доби. У понеділок, 22 жовтня, був останній день, коли виборець мав право за заявою до дільничної виборчої комісії (ДВК) внести себе до списку виборців у разі відсутності і зробити правки в разі помилки в написанні ПІБ. Тепер це процедурно можна зробити тільки через суд, причому в неділю - в день голосування - суди не будуть працювати. Втім, роботи в ДВК менше не стало. Саме від діяльності дільничних комісій в першу чергу залежить організація виборчого процесу, прозорість і чесність виборів.

Як свідчать дані координаторів кампанії спостереження за виборами-2012 від громадської мережі "ОПОРА", показовим прикладом проблем у роботі ДВК виявився Київ. На деяких дільницях виборці досі не отримали запрошень, хоча термін, визначений для цього законом і графіком Центрвиборчкому, вже збіг.

Наприклад, у Дарницькому районі 129-та ДВК запрошення досі не розіслала. Така ситуація, по-перше, може унеможливити голосування частини виборців - якщо громадяни не проявлять активність, не перевірять наявність себе в списках. По-друге, може відбити бажання голосувати в принципі. Після переділу округів у столиці місце голосування для багатьох жителів змінилося. Виборець, прийшовши 28 жовтня в найближчу школу, де зазвичай голосував раніше, з'ясує, що дільниця "переїхала" зовсім в інше місце. Скажімо, в окрузі 221 на Позняках для деяких місце волевиявлення перенесли на півтора-два кілометри. Такі сигнали надходять і з інших районів.

"Практично у всіх округах не було вчасно проведено засідань комісій. Відповідно, не були підписані перші протоколи. Або це робилося навмисне, для зриву виборів - незрозуміло. Але в 216-му окрузі одна з дільниць практично не працює, - каже координатор кампанії спостереження за парламентськими виборами-2012 в Києві від ОПОРИ Ольга Гаврилюк. - Зараз головна проблема в Києві полягає в тому, що погано розносять запрошення. І комісії, яким на це вказують, тільки обіцяють, що виправляться".

Координатор ОПОРИ на Тернопільщині Святослав Липовецький повідомляє про свідомий саботаж роботи в комісіях, зокрема в 165-му окрузі (центр - Зборів). За кілька днів до виборів там взялися вносити зміни до складу дільничних виборчих комісій.

"Окружна комісія отримує заяви від членів ДВК з проханням припинити їхні повноваження. Причина - члени комісій не давали згоди працювати на дільницях, бо не є членами тих партій, які їхні кандидатури подали, і не мають наміру працювати на дільниці, - зазначає Липовецький. - Наприклад, в селі Блох Зборівського району новопризначений голова ДВК тільки почав працювати, як відразу звільнився, а на другий день його замінює партія, яка ж його і подала. Причому замінюють його особою, яка не пише заяви, не дає згоди працювати у ДВК і... категорично відмовляється від роботи на виборах".

По-своєму відзначилася Вінниччина. Агітацію Оксани Калетник, кандидата від влади по округу №16, розмістили прямо на дверях приміщення дільничної виборчої комісії в селі Садки Могилів-Подільського району. Такий креатив, як зазначають в ОПОРІ, відверто суперечить статті 74 Закону "Про вибори народних депутатів України".

Дивні речі відбуваються і в Дніпропетровську. Тут у списки ДВК №121326 (округ №25) включили 700 бездомних. Як повідомив нам координатор виборчих програм Громадянської мережі "ОПОРА" Сергій Федько, "до списку внесли 700 виборців, що проживають на вулиці Свердлова, 56. Список починається з 260-го номера і закінчується 960-м. Час від часу в списках можна прослідкувати спорідненість - батько, мати, діти. Виявляється, що за цією адресою розташовується Дніпропетровський міський центр соціальної допомоги, в якому діє притулок на 20 ліжок. Як директор центру розміщує там 700 осіб, можна тільки здогадуватися".

Трохи менш "населеною" виявилася одна з київських квартир на вулиці Політехнічній, 46/1 (дільниця №800898 виборчого округу №222, поруч з Київською Політехнікою. Тут активісти громадянського руху "Спільна справа" виявили 37 прописаних людей. Як з'ясувалося після перевірки, реально в цій квартирі живе сім'я з трьох осіб. Зате в окрузі балотується голова Комітету Верховної Ради з питань освіти і науки, "регіонал" Максим Луцький.

А в Донецькій області на дільниці №142210 член комісії від ВО "Батьківщина" Світлана Старовойтова відмовилася прийняти у громадянина заяву щодо виправлення помилок у списку виборців. У відповідь на скаргу Ніни Жемчужникової член комісії тільки зробила замітку про помилку в своєму блокноті і сказала, що на цих виборах вже ніхто нічого не змінить - хіба на наступних. Хоча, нагадаємо, ДВК могли вносити зміни в список автоматично після написання заяви до 22 жовтня.

Голова правління мережі "ОПОРА" Ольга Айвазовська до наведених вище фактів додає висновок про системні проблеми в роботі всіх дільничних комісій.

"Переважна більшість людей, які залучаються до роботи ДВК, не мають досвіду та правової освіти. Проблема дільничних комісій ще й у тому, що їхній склад не забезпечує балансу різних політичних сил. Дуже часто комісії монополізовані однією або кількома політичними силами за рахунок використання схеми залучення "технічних партій" до формування ДВК. На момент жеребкування ми зафіксували випадки, коли до 30 подань до складу ДВК вносила одна людина! Це свідчить про те, що в роботі дільничних виборчих комісій наявні системні маніпуляції", - сказала пані Айвазовська, пише Максим Савчук у статті "Як дільниці підготувалися до виборів?" у газеті "Україна молода".


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 1512 | Додав: adminA | Теги: ДВК, бюлетені, ЦВК, Чотири дні до виборів, маса проблем | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]