Чт, 2024-03-28, 15:16
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

15:17
День народження Одеса святкує. 5 цікавих фактів про українську південну Пальміру
Інші останні Новини з регіонів України

2 вересня Одеса святкує 223-й день народження. Еспресо розповідає про гучні події на день міста та цікаві історичні факти

День міста в столиці українського гумору має особливе значення: гуляння тут можуть тривати більше тижня, під час якого все поринає у святкову атмосферу. Так відбувається і цьогоріч: ще 30 серпня Одеса почала святкування вже традиційним фестивалем "Руде місто", де відчувалися абсолютно "рудий" настрій та феєрія позитиву.

На 1 вересня тут заплановані концертна програма за участю гурту "Jam Band" та колективів національних меншин, а детальний розклад святкувань виклали на офіційному сайті.

Основні ж заходи відбудуться 2 вересня, коли на гостей та мешканців Одеси чекає грандіозна святкова програма. Наймасштабнішою і видовищною подією Дня міста обіцяє стати гала-концерт на Потьомкінських сходах. У ньому візьмуть участь одеські артисти, а також Ніно Катамадзе та Океан Ельзи. Окрім цього глядачі зможуть насолодитися триб'ют-шоу Адріано Челелентано.

Безперечно, уваги коштує і проект світлових архітектурних проекційних технологій та інсталяцій "Odessa light fest", який відбуватиметься з 1 по 3 вересня. Фестиваль відкриється мультимедійною програмою "4 сторони світу", яка об'єднає в собі світлове, лазерне, VJ і 3D mapping  шоу по мотивам "Гаррі Поттера".

До дня народження міста Еспресо.TV знайшли декілька цікавих фактів про "Одесу".

1. Виявляється, в української Одеси є аж вісім тезок у США.

"Одеси" розташовуються у штатах Вашингтон, Делавер, Міссурі, Міннесота, Флорида, Нью-Йорк та Техас. До речі, екс-президента США Джорджа Буша-старшого можна назвати одеситом: він жив в техаській Одесі в 1948-49 рр.

2. Мабуть, складно знайти українця, який не чув би про одеський гумор.

Це місто не просто так називають його столицею: щорічно 1 квітня тут проходить фестиваль сміху "Гуморина", а цей день офіційно визначено вихідним.

3. І знову до одеського гумору: у місті є "пам’ятник хабарю" у вигляді сучасного монументу апельсину, який "врятував" Одесу.

Ідею споруда черпає з історичних подій, коли заради подальшої розбудови місцевого порту купці надіслали імператорові "хабар" у вигляді помаранчів.

4. А ще саме в Одесі бере свій початок історія футболу в Україні. Тут було зведене і перше в українське футбольне поле.

5. Найвідомішими місцевими сходами щорічно проводять забіг "Вгору Потьомкінськими сходами".
 
Рекордний час, за який вдалось подолати всі 192 сходинки та десять прольотів становить 22,8 секунди. Власне місце проведення за свою історію змінило декілька назв, а "Потьомкінськими" вони стали після того, як з'явились в ключових епізодах кінострічки "Броненосець "Потьомкін"".

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини з регіонів України | Переглядів: 755 | Додав: adminA | Теги: 5 цікавих фактів, південна Пальміра, День народження, Одеса | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]