Вт, 2024-03-19, 06:48
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

14:40
Дешевого газу з Росії не буде: переговорів про перегляд ціни не ведуть
Інші останні Економічні новини

Переговори з перегляду цін на газ з Україною не ведуться. Про це повідомив заступник голови правління ВАТ "Газпром" Олександр Медведєв, передає УНІАН.

"У нас переговори з перегляду цін з Україною зараз не ведуться. У нас є консультації за контрактом, але ніяких офіційних переговорів з перегляду цін ми не ведемо", - сказав Медведєв.

Нагадаємо, Україна тривалий час домагається перегляду газових контрактів з РФ, вважаючи ціну на газ завищеною, а на транзит - навпаки, заниженою.

Нагадаємо, 31 травня 2012 року прем'єр-міністр України Микола Азаров заявив, що керівництво Російської Федерації погодилося на перегляд українсько-російських газових контрактів, підписаних у 2009 році.

"Керівники РФ погодилися серйозно розглянути аргументи української сторони щодо постачань російського газу в Україну і найближчим часом повернуться до перегляду контракту, який, очевидно, ставить Україну в нерівні конкурентні умови", - сказав Азаров.

Того ж дня Росія спростувала заяву українського прем'єра. Прес-секретар президента РФ Володимира Путіна Дмитро Пєсков заявив, що Росія в діалозі з Україною щодо газового питання виходить з чинних угод.

У свою чергу віце-прем'єр РФ Аркадій Дворкович, який курирує ПЕК, заявляє, що не володіє інформацією про готовність російського керівництва переглянути газовий контракт з Україною.

Нагадаємо, 29 травня 2012 року глава правління Національної акціонерної компанії (НАК) "Нафтогаз України" Євген Бакулін заявив, що Україна при веденні переговорів з російським "Газпромом" вимагає перегляду нинішніх газових контрактів, а не отримання знижки ціни на імпортований газ.

"Газпром" розраховує, що Україна закупить у цьому році 40 млрд куб м газу

"Газпром" розраховує, що Україна закупить в цьому році 40 млрд куб м газу, заявив заступник глави правління ВАТ "Газпром" Олександр Медведєв.

"Україна веде зараз активне закачування газу у свої ПСГ", - сказав він, зазначивши, що за підсумками 2012 року Україна вийде на закупівлю 40 млрд куб м, що передбачено контрактами.

"Це контрактне зобов'язання", - сказав Медведєв, відповідаючи на запитання, чи планує на сьогодні "Газпром" продати 40 млрд куб м.

За його словами, під час холодів України споживає газ на рівні 64 млрд куб м, що в цілому за рік призведе до контрактних показників.

"В Україну надійде не менше або близько 40 млрд куб м", - підкреслив він.

Відповідаючи на запитання, чи буде "Газпром" застосовувати штрафні санкції за недобір, Медведєв сказав: "Виконання умов "бери або плати" не є на газовому ринку штрафними санкціями. Є особливості у нашому українському контракті, але я думаю, що з урахуванням тієї ситуації, яка складається щодо закачування, Україна буде в змозі виконати свої зобов'язання по "take or pay".

При цьому він повідомив, що контрактні зобов'язання України в 2011 році виконані в повному обсязі.

Нагадаємо, 31 травня голова правління ВАТ "Газпром" Олексій Міллер заявив, що недостатній темп закачування газу в українські сховища ставить під загрозу стабільне забезпечення Європи газом майбутньої взимку.

7 червня було підписано угоду про надання "Газпромом" авансу в розмірі 2 млрд дол "Нафтогазу Україна" за транзит газу.

Медведєв каже, що "надбання контролю" над українською ГТС не буде

У "Газпромі" сподіваються, що буде знайдено взаємовигідне рішення з управління газотранспортною системою (ГТС) України, повідомив Олександр Медведєв.

"Тема української ГТС в усіх на устах, і я не погоджуся з формулюванням "надбання контролю" над українською ГТС", - сказав Медведєв.

За його словами, тут "Газпром" стикається з проблемами, які за межами компетенції економічних суб'єктів.

"Сподіваюся, що економічна розум візьме гору і рішення взаємовигідне буде знайдено" - сказав він.

Він зазначив, що "Газпром" ще давно підтримував ідею створення консорціуму з управління українською ГТС. За його словами, навіть була створена така організація, куди планувалося залучити німецьких, італійських і французьких партнерів.

"В той час українська сторона, посилаючись на своє законодавство, виключила такий варіант розвитку. Очевидно, що цінність цієї ГТС залежить від обсягу транзиту, що здійснюється через цю ГТС", - сказав він.

Медведєв зазначив, що смішно читати в багатотиражних виданнях "таємні думки РФ занапастити ГТС України".

"Ми подали дуже хороший приклад, коли двома етапами стали власниками 100% ГТС Бєларусі, і від цього виграла не тільки Бєларусь, але й істотно, якщо не зовсім, ліквідовані транзитні ризики", - сказав він.

Нагадаємо, 15 травня президент України Віктор Янукович і президент РФ Володимир Путін обговорили створення тристороннього газотранспортного консорціуму за участю України, РФ і Європи.

"Ми очікуємо аудиту міжнародної компанії, яка зараз працює з українською ГТС і проводить її оцінку. Наша мета - створення газотранспортного консорціуму за участю України, Росії та Європи - залишається", - сказав Янукович.

Нагадаємо, що переможцем конкурсу з оцінки вартості активів української ГТС стала "Бейкер Тіллі Україна ЕК" (м. Київ). Компанія повинна провести оцінку вартості активів системи магістрального трубопровідного транспорту України, в тому числі підземних сховищ газу і об'єктів інфраструктури, до 1 серпня 2012 року.

Цього року "Газпром" має намір поставити за кордон рекордну кількість газу

"Газпром" має намір поставити за кордон рекордну кількість газу - не менш як 222 млрд куб м, повідомив генеральний директор ТОВ "Газпром експорт" Олександр Медведєв.

"У 2011 році загальний експорт сягнув 221,1 млрд куб м - це рекорд. У 2012 році буде новий рекорд - не менш як 222 млрд куб м", - сказав Медведєв.

Він прогнозує, що виручка компанії за експорт у країни далекого зарубіжжя становитиме не менше 61 млрд дол і 23 млрд дол у країни колишнього Радянського Союзу.

Гендиректор ТОВ "Газпром експорт" підкреслив, що заяви про те, що у "Газпрому" проблеми через скорочення попиту, не відповідають дійсності. За його словами, в цілому виручка "Газпрому" не скоротиться, а зросте.

Нагадаємо, глава газового концерну Олексій Міллер раніше заявив, що "Газпром" зафіксував зниження попиту на газ в Європі на тлі погіршення економічної ситуації, але поки що не змінює прогнозів щодо експорту.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 1187 | Додав: admin | Теги: Росія, україна, дешевий газ | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]