Пт, 2024-04-19, 06:18
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

15:51
Диверсанти, яких затримали в Києві, планували серію терактів. ВІДЕО
Інші останні Кримінальні новини

Співробітник спецпідрозділу "Альфа" загинув цієї ночі у Києві під час спецоперації, захищаючи 7-річного хлопчика, батько якого готував теракти. Про це сьогодні, 10 грудня, на брифінгу заявила речниця Служби безпеки України Олена Гітлянська, передає "Українська правда".

"Вночі загинув один зі співробітників спецпідрозділу "Альфа", який мужньо боровся на передовій в зоні АТО, пройшов не один бій, має багато нагород, але загинув у Києві від руки диверсанта", - констатувала Гітлянська.

За її словами, загиблий співробітник спецпідрозділу СБУ "Альфа", отримав смертельні поранення, "фактично рятуючи життя семирічному хлопчикові, батько якого, на жаль, приєднався до диверсійної терористичної організації, яка готувала в Києві, Харкові та інших містах низку резонансних терактів", передає "Інтерфакс-Україна".

"Батько дитини був членом ДРГ, зараз також перевіряється причетність (до ДРГ- ред.) і матері цієї дитини... Виходить, що дитина постійно був з ними, небезпека була дуже висока, тому ми не могли вчинити інакше... Тому про прорахунки (при проведенні операції - ред.) тут мова не йде", - зазначила вона.

"На той момент дитина фактично була заручником у руках диверсантів", - додав керівник апарату СБУ Олександр Ткачук.

За його словами, СБУ реагувала на можливу загрозу мешканцям будинку на Оболоні. "Перш ніж почати захоплення терористів, членів ДРГ, наші співробітники мали вивезти в безпечне місце дитину. Один із терористів відкрив вогонь з автоматичної зброї і поранив одного з наших співробітників, один перебуває зараз у стабільному стані, на жаль, другий співробітник отримав поранення, не сумісне з життям", - сказав він.

Керівник апарату СБУ уточнив, що спецоперація проходила вночі і в четвер уранці. "Сьогодні вранці затримано ще одного чоловіка", - розповів він.

За його словами, одного фігуранта ДРГ затримали в Харкові. "У слідства є докази його причетності до встановлення вибухового пристрою 6 грудня біля приміщення Київського суду в Харкові", - поінформував керівник апарату СБУ.

"Група працювала на території нашої держави вже протягом тривалого часу. Керівник цієї диверсійної групи є громадянином України", - розповів Ткачук.

Гітлянська уточнила, що серед затриманих членів диверсійно-розвідувальної групи були троє росіян, четверо українців, ще один громадянин України був ліквідований при затриманні.

"Семеро затримані, восьмий убитий", - сказала вона.

За словами керівника апарату СБУ Ткачука, в будинку на столичному житловому масиві Оболонь, де проходила спецоперація, був знищений саме керівник диверсійної групи. Ткачук уточнив, що той був громадянином України, неодноразово перетинав кордон РФ, пересувався за трьома паспортами під різними прізвищами.

"Наші дії проходять строго в рамках чинного законодавства. Про затримання громадян РФ повідомлено консульство Росії, їм надані адвокати, проходять слідчі дії... Зараз перевіряється кілька версій, і одна з них, яку слідство не виключає, - що затримані громадяни РФ також пов'язані з російськими спецслужбами", - додав він, зазначивши, що російські спецслужби активізували свою діяльність, намагаючись дестабілізувати ситуацію в мирних містах.

За його словами, при обшуках у диверсантів були вилучені 8 саморобних вибухових пристроїв, начинених засобами ураження. Ткачук підкреслив, що якби вони спрацювали, жертв серед мирного населення не вдалося б уникнути. Ще на одній квартирі, де також проходили затримання (громадян РФ) і обшук, було виявлено ще 23 саморобні вибухові пристрої, гранатомет, гранати, автоматичну зброю.

"Активна фаза спецоперації триває... Коли вона завершиться, ми обіцяємо надати вичерпну інформацію по цій групі", - сказала в свою чергу Гітлянська.

Зазначимо, член колегії МВС та народний депутат Антон Геращенко закликає до розслідування загибелі співробітника "Альфи" в ході спецоперації в Києві незалежною комісією, яка має об`єктивно перевірити всі обставини загибелі бійця спецназу і зробити висновки про те, наскільки професійно була спланована спецоперація.

Він упевнений, що голова СБУ Василь Грицак зробить усе можливе для того, щоб сім`я загиблого бійця "Альфи" отримала всі можливі соціальні пільги і виплати аж до отримання житла, у разі його відсутності, а президент України Петро Порошенко представить загиблого до найвищих державних нагород посмертно, а його товаришів підвищить у званні і також нагородить.

Раніше, 3 вересня, Служба безпеки України ліквідувала групу зловмисників, яка планувала теракти у Києві. Завдяки спецоперації із задіянням спецпідрозділу "Альфа" терористи були затримані біля пункту прийому волонтерської допомоги для бійців антитерористичної операції в Оболонському районі.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Кримінальні новини | Переглядів: 810 | Додав: adminA | Теги: диверсанти, Київ, серія терактів | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]