Ср, 2024-04-24, 03:34
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

17:25
Для підтримки програм охорони здоров'я та харчування конгрес США розморозив 88,6 млн дол допомоги палестинцям
Інші останні Новини світу

Напередодні американські законодавці зняли заборону на перерахування 88,6 млн доларів з фонду розвитку на фінансування різних палестинських проектів, головним чином, тих, що стосуються забезпечення населення водою, продуктами харчування та медичними послугами, повідомляє NEWSru.co.il.

Перерахування фінансової допомоги було заморожено влітку 2011 року після активних спроб палестинців домогтися визнання незалежності держави в односторонньому порядку за допомогою вступу в ООН. Представники Конгресу пояснили своє рішення тим, що перерахування грошей послабить фінансову кризу, що панує в палестинській економіці.

Конгрес-вуман Кей Грейнджер повідомила, що вона відкликає свій протест проти перерахування палестинцям 147 млн дол фінансової допомоги, заморожених з серпня. Проте її соратник по республіканської партії, голова комісії у закордонних справах нижньої палати американського парламенту Ілеана Рос-Летінен, висловилася за часткове зняття блокування і в листі до держсекретаря США Хілларі Клінтон підкреслила, що 88,6 мільйона це максимальна сума, яку вона готова розморозити на даному етапі.

При цьому вона підкреслила, що погодилася на розморожування коштів лише при дотриманні умов, що ті не будуть використовуватися на відновлення та допомогу контрольованому палестинської терористичної організацією ХАМАС сектору Гази, будівництво доріг на території Західного берега (в палестинських населених пунктах Іудеї та Самарії), розвиток торгівлі і туризму на палестинських територіях.

На початку третьої декади березня Рос-Летінен висловила готовність затвердити цільове перерахування коштів на проекти, що стосуються охорони здоров'я та харчування палестинців.

Члени Конгресу Кей Грейнджер і Ілеана Рос-Летінен виступали категорично проти перерахування палестинцям фінансової допомоги, оскільки єдиним варіантом створення палестинської держави, який вони готові розглянути, є укладення мирного договору з Ізраїлем.

Проте зараз законодавці змінили свою позицію. Грейнджер пояснила, що розблокування коштів покликане зміцнити стабільність на палестинських територіях. На її думку, розморожування фінансової допомоги в інтересах США і в інтересах їх союзників в регіоні, - головним чином, Ізраїлю. Адміністрація Барака Обами чинила значний тиск на Грейнджер і Рос-Летінен, переконуючи їх відкликати свої заперечення.

Відзначимо, що в останні роки палестинці отримували з Вашингтона близько 500 млн доларів щорічно. Істотна частина цих коштів переводилася службам безпеки ПА. У листопаді 2011 року Рос-Летінен погодилася розморозити 200 млн доларів фінансової допомоги палестинцям.

Як повідомлялося, восени 2011 року Конгрес США заморозив перерахування фінансової допомоги Палестинській національній адміністрації після того, як голова ПНА Махмуд Аббас подав в ООН клопотання про визнання палестинської держави. США, як і Канада та ще багато країн, вважають, що державності Палестини можна досягти тільки шляхом переговорів з Ізраїлем.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу | Переглядів: 982 | Додав: adminA | Теги: конгрес США розморозив 88, 6 млн дол, палестинцям | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]