Пт, 2024-04-19, 13:37
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

09:18
Для розслідування розстрілу Майдану створять трибунал
Інші останні Кримінальні новини

Верховна Рада повинна ухвалити законопроект для створення повноцінного трибуналу, який проведе розслідування злочинів проти Майдану і здійснить кримінальне судове переслідування всіх винних.

Таку думку в інтерв'ю LB.ua висловив голова СБУ Валентин Наливайченко.

"Тематичний законопроект - щодо трибуналу - до парламенту вже внесено. Один з варіантів - створення спеціальної палати-трибуналу при Верховному суді. Політики нового покоління розуміють, що неможливо настільки масштабні злочини розслідувати за старими лекалами", - зазначив глава СБУ.

"Так, всі трибунали по Югославії, Руанді і т. д. функціонували не один рік. Злочини проти людства - це серйозно; необхідно ретельно зібрати докази, всі аргументовано довести і т. д. Ми маємо намір працювати саме так", - додав він.

При цьому Наливайченко не погодився з тим, що через рік після Майдану, "урожай" затриманих "колишніх" не настільки великий.

"Приклад - третя особа СБУ часів Януковича", - парирував він, маючи на увазі Володимира Бика. Нині колишній куратор контррозвідки СБУ "сидить в сусідній камері з Пукачем" і, за словами Наливайченка, "чекає суду".

Нагадаємо, 21 лютого 2014 року колишній президент Янукович самоусунувся від виконання своїх конституційних повноважень і втік до Росії, де отримав громадянство. Це відбулося після кількох місяців протестів в Україні, що закінчилися кровопролиттям.

Разом з Януковичем з України втекли і його "соратники".

Проти Януковича, екс-генпрокурора Віктора Пшонки і низки інших колишніх чиновників відкрито кримінальне провадження про масові вбивства мирних громадян. Їх оголошено в розшук.

Також проти низки високопосадовців часів Януковича відкрито кримінальні провадження за фактами відмивання коштів та виведення капіталів.

Генпрокуратура відкрила більш як 30 кримінальних проваджень стосовно Януковича і його спільників. Їм усім також повідомлено про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень та оголошено розшук.

18 листопада голова СБУ Валентин Наливайченко заявив, що Служба безпеки завершила розслідування і передала до Генпрокуратури матеріали щодо рахунків, майна екс-президента Януковича та ще понад 80 колишніх високопосадовців, які працювали при ньому.

"Стосовно 82 колишніх високопосадовців (прізвище Януковича перше у списку), які працювали в уряді колишнього президента в 2010-2013 роках, щодо їхніх рахунків, майна, СБУ розслідування завершила і передала до Генпрокуратури", - сказав Наливайченко.

12 січня 2015 р. міністр внутрішніх справ Арсен Аваков заявив, що Інтерпол оголосив у розшук екс-президента Януковича, Миколу Азарова і ще кількох осіб.

Генеральна прокуратура України готує пакет документів для початку процедури екстрадиції.

20 січня Печерський районний суд Києва виніс постанову про обрання запобіжного заходу у вигляді арешту для Януковича.

Якименко особисто наказав знищити документи СБУ - Наливайченко

Голова Служби безпеки України часів президентства Віктора Януковича Олександр Якименко особисто віддав наказ знищити відомчі документи, заявив Наливайченко.

"Якименко та його банда тут у нас, у дворі (на Володимирській, 33, - ред.), виставили понад 20 величезних залізних сейфів - намагалися знищити вміст. Серед документів були ОРД щодо більшості активістів, керівників самооборони Майдану, опозиційних політиків, більше того - щодо їхніх дітей. Вдумайтеся, навіть діти були "на олівці"! Існувала реальна загроза життю цих людей. Реальна. Я не перебільшую", - заявив він.

Однак, за словами Наливайченка, частину матеріалів вдалося відновити в регіонах, куди вони розсилалися по управліннях СБУ.

Крім того, каже голова СБУ, є документальне підтвердження, що наказ знищити документи віддавав особисто Якименко.

"Він (Якименко - ред.) особисто підписував наказ про те, щоб усе знищити. Цей документ залишився. Знову-таки, завдяки регіональним управлінням СБУ", - зазначив голова відомства.

Хто віддавав відповідне розпорядження Якименкові - Віктор Янукович чи Олександр - Наливайченко відповісти не зміг.

"Для цього його потрібно допитувати", - резюмував він.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Кримінальні новини | Переглядів: 1004 | Додав: adminA | Теги: розслідування розстрілу Майдану ств | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]