Нд, 2024-05-05, 16:24
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

11:54
До декларації G7 щодо гарантій безпеки для України долучиться ще одна країна
Інші останні Новини про співпрацю України з ЄС

До спільної декларації країн G7 на підтримку України вирішила долучитися Болгарія.

У середу, 16 серпня, Рада міністрів Болгарії ухвалила рішення підтримати декларацію країн "Великої сімки" (G7) щодо надання довгострокових гарантій безпеки для України. Про це пише болгарське інформаційне агентство BTA.

"Болгарія надає політичну та практичну підтримку Україні. Так вона безпосередньо протидіє російській агресії. Болгарія сприяє захисту свободи, безпеки та суверенітету всіх європейських держав-членів. Відповідно до цієї послідовної політики, Болгарія долучиться до спільної декларації країн G7 на підтримку України", – повідомили в урядовій інформаційній службі країни.

Гарантії безпеки для України: що відомо

12 липня на саміті НАТО, що проходив у литовському Вільнюсі, премʼєр-міністр Японії Фуміо Кішіда оголосив про спільну декларацію країн-членів "Великої сімки" щодо надання довгострокових безпекових гарантій для України. Тоді зазначалося, що разом із країнами G7 (Японія, Німеччина, Велика Британія, США, Канада, Франція і Італія), будь-яка держава може підтримати цю декларацію.

12 серпня цю декларацію підтримала Греція, яка стала вже 14-країною, що приєдналася до неї. Серед тих, хто долучився до декларації G7, також Бельгія, Чехія, Данія, Фінляндія, Ісландія, Ірландія, Латвія, Нідерланди, Норвегія, Португалія, Румунія, Іспанія та Швеція.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що Київ цінує запропоновані західними лідерами гарантії безпеки для України, які передбачають військову допомогу до того моменту, коли наша країна вступить до НАТО. Він наголосив, що Україні пообіцяли вступ до НАТО ще 2008 року. Зі слів міністра, відтоді Альянс мало зробив для того, щоб ця обіцянка стала реальністю.

Нагадаємо, 11 серпня Україна почала двосторонні консультації з Великою Британією щодо відповідних гарантій безпеки. Зі слів керівника ОП Андрія Єрмака, до декларації "Великої сімки" про надання "гарантій безпеки" для України долучилися 13 країн. Головною метою України наразі є можливість отримати до кінця року перші двосторонні угоди з країнами, які готові надати "гарантії безпеки".

У липні президент США Джо Байден висловився стосовно гарантії безпеки для України. Він розповів, що у НАТО зараз немає одностайності щодо того, чи слід приймати Україну до своїх лав у розпал війни. Також планується реалізація "ізраїльської формули".

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини про співпрацю України з ЄС | Переглядів: 308 | Додав: adminA | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]