Ср, 2024-04-24, 02:17
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

13:56
Звернення до Гаазького суду про притягнення до відповідальності РФ за агресію доручив розробити Гройсман
Інші останні Офіційні новини

Голова Верховної Ради Володимир Гройсман доручив профільному комітету ВР опрацювати питання щодо можливості звернення парламенту України до Міжнародного кримінального суду (МКС) у Гаазі щодо притягнення винних зі РФ до кримінальної відповідальності за агресію щодо України.

Як передає кореспондент УНІАН, про це він сказав під час засідання Погоджувальної ради, реагуючи на пропозицію лідера фракції "Батьківщина" Юлії Тимошенко щодо необхідності завтра першим питання розглянути відповідне звернення України до Гаазького суду.

Тимошенко підкреслила, що після ухвалення заяви про визнання Росії державою-агресором Верховна Рада повинна завтра першим питанням ухвалити звернення до Міжнародного кримінального суду в Гаазі щодо притягнення російських високопосадовців до кримінальної відповідальності за агресію проти України. "Для цього нам, безумовно, потрібно ратифікувати Римський статут, який дає право звертатися до суду, але єдності в самій коаліції, на жаль, щодо ратифікації Римського статуту немає", - підкреслила Тимошенко.

Вона наголосила, що в такій ситуації необхідно ухвалити звернення до Міжнародного кримінального суду в Гаазі. "Це означає, що Верховній Раді першочергово завтра першим питанням треба прийняти заяву про звернення до Міжнародного кримінального суду в процедурі ad hoc. Така постанова зареєстрована — її номер 1887 і вона підписана майже всіма фракціями коаліції і, на мій погляд, це буде той вагомий крок, який дозволить світу підтримати Україну. Якщо почнуться кримінальні справи проти організаторів агресії проти України, проти організаторів тероризму і війни в Україні, я переконана, що агресор отримає достатньо вагомий удар, і треба це робити невідкладно", - наголосила Тимошенко.

Гройсман дав доручення профільному комітету розглянути це питання, а також звернувся до фракцій парламенту "сформувати свою позицію щодо розгляду цього питання". Він підкреслив, що все це необхідно робити у тісній взаємодії з урядом України, щоб врешті-решт Україна змогла "перемогти з юридичної точки зору".

Рада 6 лютого заслухає Кабмін про санкції України проти Росії

У п'ятницю, 6 лютого, під час години уряду парламент заслухає інформацію від Кабінету міністрів про застосування санкцій щодо Росії. Про це на погоджувальній раді лідерів депутатських груп і фракцій заявив голова Верховної Ради Володимир Гройсман, передає кореспондент НБН.

"У п'ятницю ми хочемо почути уряд щодо введення санкцій, тому я хотів би, щоб так і було", – зазначив пан Гройсман.

Зазначимо, його також підтримали голови депутатських фракцій.

"Ми домовлялися, що в п'ятницю заслухаємо уряд, а якщо треба, й інших представників інших органів влади, щодо застосування санкцій Україною до Російської Федерації в тих масштабах, в яких застосовують (санкції – ред.) ЄС, США та інші країни, які борються проти агресії РФ разом з нами", – додала голова фракції "Батьківщина" Юлія Тимошенко.

Як повідомлялося, 25 січня РНБО ухвалила рішення про те, що санкції Сполучених Штатів Америки, Європейського Союзу та країн Великої сімки щодо Російської Федерації повинні застосовуватися і на території України.

Луценко підтримав Тимошенко щодо пропозиції до Ради звернутися в Гаазький суд

Лідер парламентської фракції "Блок Петра Порошенка" Юрій Луценко заявив, що очолювана ним фракція не підтримує ратифікацію Римського статуту, але підтримує ініціативу щодо поводження ad hoc до Міжнародного кримінального суду. Про це пише Інтерфакс-Україна.

"Необхідно підтримати пропозицію Тимошенко про звернення ad hoc до Міжнародного кримінального суду", - сказав керівник Юрій Луценко на засіданні погоджувальної ради парламенту в понеділок.

При цьому він заявив, що його фракція не підтримує ратифікацію Римського статуту, який "може бути використаний проти нас же в цій військовій ситуації".

Також політик зазначив: "Відволікати військовослужбовців, держслужбовців, взагалі всю державу на прогнозовані російські звернення щодо нас у цьому суді в той момент, коли Російська Федерація туди не збирається вступати, ми вважаємо неправильним, несиметричним".

За словами Луценка, можна аналогічно тому, як Україна зверталася до Міжнародного кримінального суду щодо розстрілів на Майдані, звернутися до цього суду і стососвно злочинів проти людяності на території Донбасу.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Офіційні новини | Переглядів: 930 | Додав: adminA | Теги: Гройсман, агресію, відповідальності РФ, звернення, Гаазького суду | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]