Вт, 2024-04-23, 09:28
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

17:38
До суду Англії Україна подала заперечення проти позову РФ щодо "боргу Януковича"
Інші останні Кримінальні новини

Україна подала до Високого суду Англії заперечення проти лютневого позову компанії The Law Debenture Trust Corporation PLC, що представляє інтереси Російської Федерації, щодо кредиту на 3 млрд дол., отриманого нашою країною в грудні 2013 року за домовленістю між президентом РФ Володимиром Путіним і тодішнім президентом України Віктором Януковичем.

Про це йдеться в спільній заяві Міністерства фінансів і Міністерства закордонних справ України.

Як наголошується в документі, заперечення проти позову обґрунтовують тим, що договір про запозичення є недійсним і таким, що не підлягає примусовому виконанню.

Пояснюючи ці причини, Мінфін та МЗС, зокрема, зазначають, що Україна відповідно до свого законодавства не мала необхідної дієздатності на укладення угоди, що порушує встановлені в той час межі запозичень. Крім того, вказується у документі, "угода була укладена Україною в результаті примусу з боку РФ протягом всього 2013 року з метою не допустити укладення Україною Угоди про асоціацію з ЄС".

У зв'язку з цим у МЗС і Мінфіні наголосили, що Україна має намір рішуче захищати свою позицію в цій справі.

"Такий захист є одним із елементів більш масштабної юридичної стратегії, спрямованої на притягнення Росії до відповідальності за агресію та інші протиправні дії стосовно України, включаючи незаконну окупацію Кримського півострова", - йдеться в заяві.

Нагадаємо, у 2015 році Україна включила російський кредит у периметр реструктуризації держборгу, яку успішно завершила у листопаді 2015 року. Російський урядовий кредит було видано Києву наприкінці 2013 року. Як стверджували тоді оглядачі, в обмін на відмову режиму Януковича від євроінтеграції.

Кредитні зобов'язання терміном до 20 грудня 2014 року підписував тодішній прем'єр-міністр Микола Азаров, який наразі переховується від українського правосуддя у Москві.

Після перемоги Революції Гідності нова демократично обрана українська влада неодноразово заявляла, що не виплачуватиме цього боргу, якщо Росія не погодиться на його реструктуризацію. У МВФ закликали Україну і РФ сісти за стіл переговорів про реструктуризацію боргу.

Разом з тим Міністерство фінансів неодноразово заявляло, що Україна не отримувала жодних офіційних пропозицій від Росії щодо відстрочення сплати боргу.

16 грудня минулого року Рада директорів МВФ визнала офіційний статус російської позики України на 3 млрд доларів.

У відповідь Україна відповідно до чинного законодавства та раніше прийнятими на себе зобов'язаннями щодо виконання боргових операцій оголосила мораторій на виплату будь-яких боргів перед Російською Федерацією.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Кримінальні новини | Переглядів: 770 | Додав: adminA | Теги: борг Януковича, заперечення проти позову РФ, суд Англії, Україн | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]