Пт, 2024-03-29, 11:26
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

15:02
До України приїхав дипломат поговорити про сиріт, але все закінчилося Тимошенко, - преса
Інші останні Іноземна преса про Україну
Розпочався візит в Україну міністра закордонних справ Німеччини Гідо Вестервелле. Вчора, 10 жовтня, дипломат півтори години обговорював долю Юлії Тимошенко з президентом Віктором Януковичем, а вийшовши після цього до преси, висловив упевненість, що Київ має намір вирішити проблему.

Втім, дата її вирішення залишається невизначеною.

Глава МЗС України Леонід Кожара уточнив, що процесу заважають " правові та політичні проблеми", зокрема те, що "мільйони українців " вважають пані Тимошенко злочинницею.

Юлія Тимошенко майже напевно не буде звільнена в обумовлений раніше термін - до 21 жовтня, визнають в опозиції.

Те, що в ході візиту до Києва глава МЗС Німеччини буде обговорювати з українською владою можливість виїзду до Берліна екс -прем'єра Юлії Тимошенко, було очевидно ще на етапі його підготовки.

Втім, українські дипломати до останнього намагалися це спростувати.

Ще у вівторок, 8 жовтня, міністр закордонних справ Леонід Кожара заявляв, що його німецький колега відвідає Київ, щоб висловити солідарність з проблемами українських дітей, а програма візиту буде присвячена не політичним, а гуманітарним питанням.

" Глава МЗС приїжджає на запрошення ініціативи" Наші діти " ( присвячена підтримці сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. - Ред ) для проведення конференції" Наші діти " ", - повідомив Кожара на прес -конференції 8 жовтня.

Однак після того як посольство Німеччини заявило про заплановані зустрічі пана Вестервелле з ключовими політиками країни і про його готовність зустрітися з пресою, Леонід Кожара заявив, що приєднається до колеги на прес -конференції під стінами адміністрації президента ( АП).

Головною подією вчорашнього візиту стала зустріч Гідо Вестервелле з Віктором Януковичем.

Переговори в АП замість запланованих 30 хвилин тривали півтори години, а їх головною темою став пошук шляхів вирішення " проблеми Тимошенко ", повідомив глава МЗС Німеччини.

"Я відчув, що українська влада докладає серйозних зусиль, щоб впоратися з проблемою Тимошенко , - заявив він. - Розмова була дуже довгою і детальною, але я не буду вдаватися в подробиці. Хочу лише підкреслити, що переговори і умови складні як з політичної, так і з правової точки зору".

Раніше в ЄС наполягали, що крайньою датою для звільнення Юлії Тимошенко є 21 жовтня - у цей день в Люксембурзі відбудеться засідання Ради ЄС на рівні міністрів закордонних справ, які повинні прийняти рішення про підписання УА з Україною.

Гідо Вестервелле не став слідувати колишній позиції Євросоюзу і відповів, що крайню дату звільнення Тимошенко називати недоцільно через складність і делікатність моменту.

Про те, що ЄС не сподівається на звільнення пані Тимошенко в найближчі дні, свідчать і заяви екс - президента Польщі Олександра Квасьнєвського, уповноваженого вести переговори з Віктором Януковичем з цього питання.

Леонід Кожара також визнав, що на зустрічі з Вестервелле Янукович дав гостеві привід для оптимізму. Із заяви глави МЗС випливає, що для вирішення проблеми Юлії Тимошенко буде потрібно прийняти якийсь законодавчий акт. Цим може пояснюватися зрив жовтневого дедлайну - на нинішньому сесійному тижні розгляд таких законів не було заплановано, а наступні засідання ВР відбудуться з 5 по 8 листопада і з 19 по 22 листопада.

"Президент підтвердив, що хоче знайти рішення справи Тимошенко, яке грунтується на українському законодавстві та повазі до фундаментальних прав людини. Потрібно створити правові підстави, щоб рішення " питання Тимошенко " стало можливим", - роз'яснив Кожара. Пише Сергій Сидоренко в матеріалі "Україна і Німеччина вирішують не дитячі проблеми" " КоммерсантЪ - Украина "

А ось німецький політолог Олександр Рар вважає, що Тимошенко можуть випустити вже на цьому тижні:

" Для ЄС принципово звільнення Тимошенко . Якщо цього не буде, німецька сторона може зірвати підписання Угоди. Тому в найближчі дні події можуть так розвиватися, що екс - прем'єра випустять сьогодні -завтра. Занадто великий тиск Заходу " .

Хоча в Німеччині, за словами Рар , мало кого хвилює доля Тимошенко та Угода України з ЄС :

"У нашому медіапросторі слабо присутня тема Угоди. Багато пишуть тільки про створення зони вільної торгівлі між Німеччиною та США. Тема України цікавить Ангелу Меркель, Ельмара Брока і ще кількох депутатів - ось і все ".

У той же час політолог вважає, що, якщо підписання Угоди зірветься, Україна повернеться до Росії:

"Я вам більше скажу, якщо навіть Угода буде підписана, то наступного дня Україна буде намагатися домовитися про якісь форми співробітництва з Росією, а виконувати пункти Угоди з ЄС не буде".

Днями спостерігачі від Європарламенту Пет Кокс і Олександр Квасьнєвський передали Віктору Януковичу клопотання про помилування Тимошенко.

Відразу після цього захисник екс -прем'єра Сергій Власенко озвучив її готовність виїхати на лікування за кордон.

У свою чергу в Мін'юсті заявили, що нічого не знають про прохання спостерігачів від Європарламенту щодо екс -прем'єра Юлію Тимошенко.

Журналістам вдалося дізнатися, що Тимошенко для того, щоб звільнитися, крім іншого, потрібно визнати свої провину. А українські експерти зійшлися на думці, що президент її не помилує. Про це йде мова в статті Ірини Касьянової в матеріалі "Німці сплять і бачать Тимошенко в Берліні найближчими днями", газета "Вести".

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Іноземна преса про Україну | Переглядів: 961 | Додав: adminA | Теги: преса, тимошенко, України, про сиріт, дипломат | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]