Сб, 2024-04-20, 03:26
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

13:19
Домовилися про зміцнення співпраці щодо стримування російської агресії Україна й Королівство Данія
Інші останні Новини про співпрацю України з ЄС

Сьогодні, 18 грудня, у Міністерстві оборони України відбулась зустріч Міністра оборони України Олексія Резнікова і Головнокомандувача Збройних Сил України Валерія Залужного з Міністром оборони Королівства Данія пані Тріне Брамсен.

Головною темою робочого візиту військової делегації Збройних сил Королівства Данії в Україну стало поглиблення українсько-данських відносин в оборонній сфері. А саме: підтримка України Королівством Данія у стримування агресії РФ, посилення взаємосумісності українського війська з арміями країн-членів НАТО на шляху до інтеграції України до Альянсу та інші.

У складі делегації від Королівства Данії — 9 іноземних представників. Серед них — Надзвичайний і Повноважний Посол Королівства Данія в Україні Олє Егберг Міккельсен, аташе з питань оборони при Посольстві Королівства Данія в Україні Капітан 1 рангу Фелікс Еббестадз, а також помічники та радники міністра оборони Королівства Данія.

До української делегації також увійшли заступник Міністра оборони України з питань європейської інтеграції Анатолій Петренко, заступник Міністра оборони України Ганна Маляр, тимчасовий виконувач обов’язків директора Департаменту міжнародного оборонного співробітництва Міністерства оборони України Олександр Буняк, а також інші представники оборонного відомства.

Під час зустрічі данську сторону поінформували щодо безпекової ситуації в районі проведення операції Об’єднаних сил.

Олексій Резніков подякував данським партнерам за підтримку України Королівством Данія у боротьбі за збереження суверенітету та відновлення територіальної цілісності. Зокрема за консультативно-дорадчу допомогу, яку Данія надає Міністерству оборони та Збройним Силам України для виконання завдань оборонної реформи та посилення інституційних спроможностей Міністерства оборони України.

Валерій Залужний відзначив високий рівень підготовки військовослужбовців та підрозділів інструкторами ЗС Королівства Данія у складі багатонаціональних тренувальних місій, які проводилися на території України, зокрема ORBITAL та UNIFIER. Та висловив сподівання на подальшу активну співпрацю у цьому напрямку.

Окремо Міністр оборони України наголосив на важливості підтримки данською стороною євроатлантичних прагнень України.

Олексій Резніков також зазначив, що статус держави-партнера Альянсу з розширеними можливостями, наданий Україні торік у червні, передбачає запровадження нових механізмів співробітництва як з НАТО, так і з окремими його членами.

Зі свого боку Тріне Брамсен підтвердила незмінність політики Королівства Данія щодо підтримки суверенітету та територіальної цілісності України, висловила запевнення підтримки України у її прагненні зміцнювати обороноздатність держави, переймати євроатлантичні підходи, стандарти та впроваджувати їх у Збройних Силах.

Також міністерка оборони Королівства підтвердила подальшу підтримку України та готовність Данії сприяти вирішенню російсько-українського конфлікту політико-дипломатичним шляхом.

Сторони обговорили стан та перспективи розвитку двосторонньої оборонної співпраці, зокрема у військовій і військово-технічній сферах та перспективи її подальшого поглиблення між державами.

Серед пріоритетів подальшої двосторонньої співпраці у військовій сфері — розширення формату воєнно-політичного діалогу, нарощування спільної участі в багатонаціональних військових навчаннях, а також курсова підготовка за участю данських інструкторів у рамках Багатонаціонального об’єднаного координаційного комітету з питань військового співробітництва та оборонного реформування (БОКК).

Нагадаємо, співпраця оборонних відомств України та Королівства Данія була закріплена ще у серпні 1996 року «Меморандумом про взаєморозуміння з військових питань між Міністерством оборони України та Міністерством оборони Королівства Данія», який був підписаний у Копенгагені.

Меморандум покликаний «сприяти взаєморозумінню між нашими країнами щодо зміцнення миру, стабільності, безпеки та взаємовигідного співробітництва на всьому Європейському континенті» та передбачає партнерство Міністерства оборони України і Королівства Данії, зокрема у розбудові оборонної політики, спільному баченні ролі збройних сил у демократичному суспільстві, миротворчості, контролю над озброєнням, підготовки особового складу та керівництва ним, військової освіти тощо, відповідно до принципів демократії та дотримуючись цілей та принципів Статуту ООН.

За Меморандумом, співробітництво між збройними силами передбачає:

    сприяння організації обміну візитами начальників штабів родів збройних сил і делегацій військових навчальних закладів та інших установ;
    здійснення обміну думками та інформацією щодо військової організації, тактики, стратегії оперативного мистецтва та захисту навколишнього середовища;
    розвиток контактів між військово-медичними службами Збройних Сил України і Збройних сил Королівства Данія;
    обмін військовими спостерігачами у разі проведення військових навчань;
    надання можливості військовослужбовцям одної країни брати участь у миротворчих операціях ООН, які організовуються другою країною;
    сприяння розвитку контактів між Збройними Силами України і Збройними силами Королівства Данія у сфері спорту та військових змагань;
    заохочення членів збройних сил обох країн до вивчення культури та традицій українського і данського народів.

У меморандумі також зазначається, що плідні контакти та обмін думками й досвідом між представниками Міністерства оборони України та Міністерства оборони Королівства Данія сприятимуть розширенню дружніх відносин між Україною й Королівством Данія.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини про співпрацю України з ЄС | Переглядів: 538 | Додав: adminA | Теги: стримування РФ, україна, Королівство Данія, агресія | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]