Пт, 2024-04-26, 08:12
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

12:01
Дозвіл НАБУ самостійно прослуховувати чиновників - зміни до КПК від Зеленського
Інші останні Кримінальні новини

Зміни до КПК від Зеленського: дозвіл НАБУ самостійно прослуховувати чиновників

Президент України Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради законопроект про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу (КПК). Ним передбачене розширення незалежності Національного антикорупційного бюро (НАБУ) і Державного бюро розслідувань (ДБР), зокрема дозвіл на самостійне здійснення прослушки, а також низка інших змін

Президент пропонує надати НАБУ і ДБР повноваження на самостійне зняття інформації з каналів зв’язку. Наразі для проведення прослушки Бюро повинне користуватися послугами Служби безпеки України, що часто призводить до “зливання” інформації.

Відомо, що право НАБУ на самостійну прослушку є однією з вимог Міжнародного валютного фонду (МВФ) до України.

Також законопроектом пропонується скасування так званих “правок Лозового”. Вони значно обмежували строки проведення досудового розслідування, через що слідчі не могли обробити необхідний об’єм інформації і зібрати потрібні докази.

Окрім скасування “правок Лозового” проектом закону передбачені дозволи слідчим і прокурорам призначати експертизи, а також право на самостійне залучення стороною захисту (адвокатами) експертів.

Зміни також стосуються скасування обмежень на проведення слідчих дій щодо народних депутатів. Тобто без дозволу Верховної Ради можна буде прослуховувати депутатів, здійснювати обшуки щодо них тощо.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Кримінальні новини | Переглядів: 676 | Додав: adminA | Теги: прослушка чиновників, Набу, Зеленський, зміни до КПК | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]