Сб, 2024-04-20, 13:37
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

08:17
Древній скам'янілий ліс, якому 386 мільйонів років виявили вчені
Інші останні Новини світу науки і технологій

Виявлені у вапняковому кар'єрі скам'янілі корені дерев, це те, що залишилося від древнього лісу, вік якого 386 мільйонів років.

Давним-давно гігантські дерева стародавнього лісу, ймовірно, покривали територію, що тягнеться до Пенсільванії і за її межами. І вони приблизно на 2-3 мільйони років старші за попереднього рекордсмена найдревнішого лісу, виявленого у 40 кілометрах на захід від міста Гільбоа, штат Нью-Йорк.

"Коли тут існував древній ліс, ця частина долини Гудзона була дельтою річки, саме тому скам'янілості риб були знайдені в тому ж кар'єрі, що і рештки скам’янілого лісу", – йдеться в повідомленні, опублікованому в журналі Current Biology.

Жодне з дерев у древньому лісі не розмножувалося за допомогою багатоклітинного насіння, а замість цього розмножувалося за допомогою одноклітинних спор. У стародавньому лісі було три види дерев: cladoxylopsides, які були схожі на примітивні папороті без плоского зеленого листя (вони також були поширені в районі Гільбоа); archaeopteris, які нагадували сучасні хвойні дерева, але мали плоскі зелені листки і єдиний приклад третього виду, типу дерева, яке вченим не вдалося розпізнати.

Цей ліс, як пишуть вчені, розкриває ключову віху в історії клімату Землі. У міру того як рослини розвивали товсте, довгоживуче, багате вуглецем деревне коріння, вони всмоктували вуглекислий газ з атмосфери, докорінно змінюючи глобальний склад повітря нашої планети. Таким чином рослини стали значними поглиначами вуглецю з молодої атмосфери Землі.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу науки і технологій | Переглядів: 796 | Додав: admin | Теги: древній, роки, скам'янілий, Мільйон, ліс | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]