Пт, 2024-03-29, 09:32
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

11:11
Двічі оскаржать права російської делегації у ПАРЄ Україна і партнери
Інші останні Новини про співпрацю України з ЄС

Україна і партнери двічі оскаржать права російської делегації у ПАРЄ

Українська делегація у Парламентській асамблеї Ради Європи досягла домовленості із представниками держав-партнерів про те, як будуть оскаржуватися повноваження російської делегації у ПАРЄ

Про це розповів у Страсбурзі делегат від України, нардеп від "Європейської Солідарності" Олексій Гончаренко, передає "ЄП".

Гончаренко заявив, що стратегія дій погоджена із представниками інших делегацій. Під час формального затвердження повноважень делегацій від всіх держав група депутатів встане на знак протесту проти присутності у залі представників від РФ, що призупинить процедуру.

"Вже є домовленість, ми встаємо. Латвійська делегація підніме питання оскарження повноважень РФ за процедурними підставами, грузинська – за змістовними підставами (тобто щодо порушення росіянами своїх зобов’язань у РЄ). Чому грузинська – бо Грузія головує у комітеті міністрів Ради Європи", – сказав він.

Для початку цих двох оскаржень потрібно, щоби на знак протесту проти автоматичного затвердження повноважень РФ у залі встали відповідно 10 та 30 депутатів з 5 держав; ця підтримка в України є.

"Головний аргумент щодо процедурних питань – те, що в складі російської делегації є депутати з чорного списку ЄС, які перебувають під санкціями, а саме Калашніков та Слуцький. І у нас є висновок Венеціанської комісії про те, що це – достатня підстава для оскарження", – пояснив Гончаренко.

Делегат запевнив, що після цього питання про повноваження росіян буде спрямоване у комітети, для розробки проєкту рішення. Фінальне рішення про оскарження чи підтвердження повноважень РФ має бути ухвалене протягом двох перших діб роботи сесії.

Нагадаємо, українська делегація на зимовій сесії в Парламентській асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) планує виступити з "позитивною проактивною позицією".

21 січня очільниця української делегації в ПАРЄ Єлизавета Ясько сказала, що українська делегація в ПАРЄ буде піднімати не лише антиросійські питання.

16 січня народні депутати підтримали постанову про повернення делегації України до роботи в Парламентській асамблеї Ради Європи.

Довідка: У квітні 2014 року ПАРЄ позбавила російську делегацію права голосу через анексію Криму.

У ніч на 25 червня 2019 року ПАРЄ проголосувала за зняття санкцій з Росії і повернення російської делегації у склад організації. За резолюцію проголосували 118 депутатів, 62 – проти, 10 – утрималися. Важливо, що рішення, схвалене у Страсбурзі, принципово змінює санкційний механізм.

Після цього російська делегація подала заявку на підтвердження своїх повноважень в ПАРЄ.

Водночас українська делегація у Парламентській асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) офіційно оголосила про рішення зупинити роботу в Асамблеї на знак протесту проти повернення делегації Росії. Також Україна відкликала постійного представника України в Раді Європи Дмитра Кулебу для консультацій.

Згодом стало відомо, що у ПАРЄ  створили коаліцію на підтримку України.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини про співпрацю України з ЄС | Переглядів: 857 | Додав: adminA | Теги: права російської делегації, ПАРЄ, Україна і партнери | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]