Чт, 2024-03-28, 15:00
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

16:51
Єдина прес-картка – спроба влади розділити журналістів на "угодних" і "неугодних" - Ю.Стець
Інші останні Політичні новини
 Влада не користується довірою журналістів, а тому пропозиції запровадити єдину прес-картку більше схожі на спроби відділити "угодних" журналістів від "неугодних". Про це у коментарі УНН сказав народний депутат, Голова Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова та інформації Юрій Стець.

На сьогодні, вважає парламентарій, журналісти є абсолютно незахищеними.
"Єдина прес-картка, на практиці, не мала б відміняти редакційне посвідчення. Але мене взагалі лякає сьогодні в Україні будь-яка спроба всіх поставити під лінійку і зафіксувати всі дані, і щоб цим займалися незрозумілі органи разом із правоохоронними.

 І видача цієї прес-карти буде мати якісь певні регламентні норми, на які не зможе вплинути ні профспілка, ні журналістська спільнота. І крім того, зрозуміло, що під це не підпадуть інтернет-видання. Окрім того зрозуміло, що ця єдина прес-картка буде дозволяти одних акредитувати, а інших - ні. Крім того зрозуміло, що цю прес картку можна видавати, а можна "тягнути час", - зазначив Ю.Стець.

Наразі, на думку народного депутата, спроби запровадити єдиний документ із не зовсім зрозумілими параметрами, - є безглуздою ідеєю.

"Основне те, що журналісти недовіряють владі.  Владі для початку, для того щоб вести такий діалог, слід мати довіру з боку журналістів", - наголосив він.
Якщо дійде до видачі єдиної прес-картки, то видавати її, вважає парламентарій, мала б журналістська профспілка.

Нагадаємо, що раніше ідея запровадити єдину прес-картку висловлювалася неодноразово, зокрема і Президентом України Віктором Януковичем. Питання постало знову після парламентських виборів, коли на так званих "проблемних" округах з’являлися люди із журналістськими посвідченнями, але які при цьому, не були журналістами.

Про запровадження єдиної прес-картки заговорили і правоохоронні органи, зокрема міліція. На думку правоохоронців її поява могла б вирішити питання "фальшивих" журналістів.

Зараз співробітники ЗМІ отримують редакційні посвідчення в обов'язковому порядку згідно закону "Про друковані засоби масової інформації". У міліції вважають, що Україні слід взяти за основу модель Франції, де журналістські посвідчення видає "одна незалежна організація".

Правоохоронці вважають, що єдина прес-карта повинна видаватися тільки співробітникам офіційно зареєстрованих ЗМІ, і тільки якщо людина займається журналістикою професійно, отримуючи більше 50% свого доходу від цієї діяльності.
Про те таке вирішення питання потребує змін до законодавства.

Наразі Національна сілка журналістів вже розробила дизайн картки, на якій буде вказуватися індивідуальний літерний код і порядковий номер, різнокольоровий мікротекст і складний для підробки візерунок (гильош). На лицьовій стороні білими літерами на червоному тлі буде написано "Національна прес-карта", розміщено фото, а також прізвище, ім'я, серія і номер паспорта власника, логотип організації і посада.

 На звороті будуть перераховані права журналіста, зокрема зазначено, що її власник має право на вільне отримання і використання інформації; може відкрито здійснювати записи будь-якими технічними засобами; відвідувати державні органи влади та бути прийнятим їх посадовими особами. Крім цього, буде приведена ст. 171 Кримінального кодексу ("перешкоджання законній професійній діяльності журналіста").

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 975 | Додав: adminA | Теги: Ю.Стець, угодних і неугодних, єдина прес-картка | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]