Чт, 2024-03-28, 21:47
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

12:01
Екс-посол США в Україні - «важко сприяти реформам, якщо уряд не хоче ці реформи проводити». ВІДЕО
Інші останні Економічні новини
Колишній посол США в Україні Стівен Пайфер, який працював в Києві в 98-99 роках, вважає, що українська влада не проявляє достатньо ініціативи, щоб зробити співпрацю між Україною та США більш продуктивною. Про це американський дипломат сказав в інтерв’ю Голосу Америки.

«Якщо подивитися на відносини між США та Україною – між нами не існує великих двосторонніх проблем. І з одного боку це добре, оскільки це дозволяє Вашингтону та Києву зосередитись на інших питаннях. Але, розмовляючи з людьми в американському уряді, часто чуєш, що працювати складно, бо українська сторона не дає їм достатньо тем, над якими вони могли би спільно працювати. Якщо подивитися на економічний сектор, реформи, які український уряд мусить провести, не робляться. І це ставить Україну у складну фінансово-економічну ситуацію. Американський уряд хотів би в цьому допомогти, але дуже важко сприяти реформам, якщо уряд не хоче ці реформи проводити». 

Стівен Пайфер погоджується з думкою теперішнього посла США в Україні Джеффрі Пайєтта, що серед найбільш нагальних реформ, які повинна провести Україна, є реформа енергетичного сектора:

«Енергетика є великим питанням і не лише для теперішнього уряду. Більшість українських урядів мали труднощі з вирішенням питань в енергетиці. Склалася ситуація, коли український ринок газу перманентно перебуває у непростих фінансових умовах. А проблема в тому, що український уряд субсидує газ для приватних споживачів та комунальних служб. Ця проблема триває вже понад 15 років.

Коли я був послом в Києві 98-99 роках, ми радили українському уряду: підніміть вартість газу для всіх споживачів, щоб ви могли покривати ціну його закупівлі. А потім виділіть ті соціальні групи, які найменш забезпечені,  і дайте таким людям прямі субсидії. Але не треба субсидувати всіх підряд, бо не всі потребують допомоги. І поки Україна не зробить такого кроку, її енергетичний сектор і далі буде у складній фінансовій ситуації. Це також створить проблеми для України у контексті збільшення видобутку власного газу», – зазначив Пайфер.

«Зараз для України відкрилися величезні можливості. Прихід компаній Chevron та Shell, які розвивають нетрадиційні газові запаси в Україні, відкриває величезні можливості. Але врешті-решт, якщо ці компанії захочуть реалізувати цей потенціал і почнуть видобувати сланцевий газ, який Україна може використати для заміни імпорту російського газу, що коштує дуже дорого, ці компанії захочуть отримати справедливу ціну за видобутий газ.

І якщо цього не станеться, вони не погодяться розвивати ці родовища», – заявив колишній посол США в Україні Стівен Пайфер.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 1000 | Додав: adminA | Теги: Україні, екс-посол США, уряд не хоче, відео, сприяти реформам, реформи проводити | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]