Пт, 2024-03-29, 12:40
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

14:26
Експерти назвали 14 "конфліктних" міст у другому турі виборів мерів
Інші останні Політичні новини

У 14 із 29 міст, де 15 листопада відбудеться повторне голосування на виборах мера, високий рівень потенційної конфліктності під час голосування та підрахунку голосів, зазначають у Громадянській мережі ОПОРА, передає "Інтерфакс-Україна".

"Хід передвиборної кампанії та регіональний суспільно-політичний контекст свідчить про те, що є потенційна конфліктність у день повторного голосування і процесу підрахунку в 14 із 29 міст", - сказала координатор парламентських виборчих програм ОПОРИ Ольга Айвазовська на прес-конференції в Києві в п'ятницю, 13 листопада.

Вона наголосила, що йдеться про такі міста, як Дніпропетровськ, Павлоград, Кривий Ріг, Дніпродзержинськ, Запоріжжя, Нікополь, Бердянськ, Мелітополь, Краматорськ, Миколаїв, Черкаси, Чернігів, Житомир та Ужгород.

За словами Айвазовської, саме в цих містах можливі конфліктні ситуації та є ймовірність силового протистояння та подальшого юридичного оскарження результатів голосування.

Що стосується потенційних викликів у день повторного голосування, то ОПОРА відносить до таких підкуп виборців, неналежну роботу виборчих комісій, спроби маніпуляції з підрахунком голосів та силові протистояння між самими кандидатами.

Говорячи про негативні прояви передвиборної кампанії перед повторним днем голосування, в ОПОРІ відзначають масове поширення так званої брудної агітації, матеріалів передвиборної агітації без відповідних даних і зловживання повноваженнями з боку кандидатів, які обіймають посади в органах місцевого самоврядування.

Зокрема, за словами Айвазовської, нинішні міські голови (вони балотуються в 16 містах, в яких відбудеться повторне голосування), безпосередньо не закликають голосувати за них, але "будь-які позитивні оцінки можуть сприйматися як агітація".

Що стосується Києва, то, за її словами, ця проблема також характерна і для столиці.

"Досить складно відрізнити діяльність кандидата від діяльності міського голови", - сказала Айвазовська, додавши, що кандидатам необхідно було піти у відпустку для того, щоб проводити повноцінну передвиборну кампанію.

В ОПОРІ також зазначають, що фінансування передвиборних кампаній учасників виборів залишається непрозорим.

Крім того, мережа ОПОРА закликає президента України та Верховну Раду після встановлення результатів повторного голосування 15 листопада і виборів у Маріуполі та Красноармійську 29 листопада невідкладно забезпечити ротацію членів ЦВК, чим підвищити довіру суспільства до цього органу.

Зазначимо, що Комітет виборців України очікує рекордно низької явки під час другого туру місцевих виборів.

Також нагадаємо, що вибори депутатів міських рад і міських голів в Маріуполі і Красноармійську Донецької області перенесли на 29 листопада.

Раніше ОПОРА презентувала інтерактивну карту, де вказані кандидати, які боротимуться за місце міського голови.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 834 | Додав: adminA | Теги: експерти, другий тур виборів мерів, 14 конфліктних міст | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]