Сб, 2024-04-20, 02:51
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

08:33
Експерти розповіли, по кому вдарить "чорна каса" регіоналів. ВІДЕО
Інші останні Кримінальні новини

  Народний депутат Сергій Лещенко розповів, що документи про грошові операції Партії регіонів, які він оприлюднив, отримав ще в січні 2016 року у конверті поштою. Про це він повідомив у "Вечірньому праймі" на "112 Україна".

Адреса відправника на конверті виявилася недійсною, і адресантів він знайти не зміг.

За його словами, з того часу він і його оточення займалися розшифровкою записів у документах і верифікацією інформації, і вже до середини травня матеріали були готові.

Лещенко зазначив, що вже двічі виступав з цими документами, але на них "ніхто не звернув увагу".

"Коли Трепак дав інтерв'ю минулої суботи в "Дзеркалі тижня", звісно, це справило ефект вибуху бомби. Я так розумію, документи він отримав не в ході оперативної діяльності, а йому, як і мені, передали анонімні джерела. Коли Трепак їх оприлюднив, для мене все стало остаточно зрозуміло, тобто він легалізував ці документи, підтвердивши їхню правдоподібність", - сказав нардеп.

Він зазначив, що "викриті" ним фігуранти справи вже були готові до слідчих дій і "знали, як себе поводити", а він оприлюднив їх з "політичних міркувань, щоб показати, як працює українська політика".

Лещенко зазначив, що в його версії документів (у Трепака повна версія, а в Лещенка – за невеликий період, - ред.) нардепа Олега Ляшка не було.

"Я знаю, що Трепак передав документи в НАБУ. Що стосується мене, я особисто передав ці документи антикорупційному прокурору Назару Холодницькому", - сказав нардеп.

Чорновіл зізнався: брав гроші ПР і готовий бути свідком

Колишній народний депутат Тарас Чорновіл заявив, що має стосунок до так званих "чорних кас" Партії регіонів і готовий свідчити про це в Національному антикорупційному бюро. Про це він заявив в ефірі телеканалу Еспресо.TV.

"Ну моє прізвище точно є в тих книгах, які велися в звичайній бухгалтерії на четвертому поверсі офісу на Липській. Я знаю суми. Суми там невеликі: 2-5 тисяч доларів, які видавалися під конкретні акції - проведення мітингу, привіз людей кудись там, проведення культурної акції, поїздка в Брюссель. Моє (прізвище, - ред.) є під такі речі", - сказав Чорновіл.

"У цій справі, якщо там є конкретно по цій книзі, в якій розписувались усі, я готовий давати (свідчення, - ред.) у всіх деталях. А якщо мова йде взагалі про систему чорних кас, я готовий розповісти те, що тут розповів. Повного обсягу я не знав, тому що я до цих речей не був допущений", - підкреслив він.

Довести факти з "чорної бухгалтерії" ПР практично неможливо - Геращенко

Довести факти дачі та одержання хабарів, викладені в т. зв. "чорній бухгалтерії" Партії регіонів, практично неможливо з точки зору кримінального процесу. Таку думку висловив народний депутат від "Народного фронту" Антон Геращенко.

"Довести факт отримання коштів з чорної каси Партії регіонів з точки зору кримінального процесу - вкрай складно або майже неможливо, оскільки обидві сторони - і яка давала, і яка отримувала - будуть заперечувати факт видачі/отримання коштів", - написав нардеп на своїй сторінці в Facebook, додавши, що підписів одержувачів грошей у списках буде недостатньо для судової перспективи справи.

"Однак для Антикорупційного бюро тепер є хороший привід, як мінімум, допитати кожного фігуранта цього списку, особливого високих державних чиновників, членів ЦВК та народних депутатів, і покласти тим самим початок справжньому, а не імітаційному розслідуванню політичної корупції в Україні", - вважає Геращенко.

Депутат висловив сподівання, що публікацію документів буде публічно засуджено ЗМІ і посприяє поліпшенню ситуації з прозорістю фінансування ЗМІ та політичних кампаній.

Також Геращенко припускає, що викладені факти можуть дати старт дискусії щодо ухвалення закону про тотальну політичну рекламу на ТБ. "Я таку ініціативу підтримаю", - резюмував він.

Експерт розповів про сценарії появи списків "чорної каси" ПР

Ефект від скандалу з "чорною касою" Партії регіонів, самого розслідування, хоча десь його будуть намагатися приглушити і пригальмувати, буде більше, ніж від повернення Надії Савченко. Це частина проблем нашої політики. Про це в коментарі сайту телеканалу "24" заявив голова центру політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко.

"Прізвищ у списках багато. І реальні проблеми можуть бути для тих, хто потрапляє під дію антикорупційних законів. Ті, хто був на різних посадах. Той же глава ЦВК Михайло Охендовський, чиє ім'я там фігурує. І народні депутати, які одержували додаткову оплату, що суперечить Конституції. Вони є потенційними фігурантами антикорупційного розслідування", – вважає політолог.

На думку Фесенка, оприлюднена інформація правдоподібна. Не реагувати на неї не можна. Адже це стосується не тільки "регіоналів" і тих, хто з ними пов'язаний. Така практика існувала не тільки в Партії регіонів.

При цьому, зазначив експерт, це величезний масштаб розслідування, на яке потрібні роки.

"У списках сотні людей, реально – тисяча. Частина з них за кордоном, але багато тут. Навіть для проведення банального розслідування: зняття слідчих показань, їхня перевірка, експертиза почерків – це багато слідчо-процесуальних дій", – зазначив він.

За його словами, у тому, чому так звана чорна каса "регіоналів" спливла тільки тепер, може бути кілька сценаріїв.

"Чутки ходили, що частина документів спливла відразу після Майдану. Екс-заступник голови СБУ Віктор Трепак пішов і, можливо, вирішив голосно грюкнути дверима на прощання. Ще варіант – хтось тільки тепер злив інформацію. Можливо, хтось із колишніх "регіоналів". Скривджених. Крім того, в 2014 році документи могли не оприлюднювати з тієї причини, що там могли фігурувати люди з верхівки Майдану, але які теж отримували гроші. Вони могли гальмувати розслідування", – вважає експерт.

Ще один сценарій, за його словами, пов'язаний з нинішніми ударами на Петра Порошенка.

"Можливо, люди президентської команди, які не причетні до цього скандалу, вирішили завдати удар у відповідь. Плюс перемикання уваги", – каже політолог.

Але найімовірніше, вважає Володимир Фесенко, це мотивація Трепака.

"Він підстрахувався, підключив відомих журналістів. Як у шпигунських детективах: якщо зі мною щось трапиться, то ось вам компрометуючі матеріали", – підкреслив він.

При цьому, впевнений Володимир Фесенко, для того, щоб справа не гальмувалася і її не поховали, частково інформацію будуть і далі зливати.

Раніше колишній перший заступник голови СБУ Віктор Трепак в інтерв'ю виданню "Дзеркало тижня" заявив, що передав до НАБУ документи, що підтверджують незаконні виплати Партією регіонів готівкових коштів ряду колишніх і чинних високопоставлених чиновників. Він розповів про "чорну бухгалтерію" Партії регіонів із загальними виплатами на суму майже 2 млрд доларів.

30 травня під час на прес-конференції в Києві генеральний прокурор України Юрій Луценко заявив, що в списках "чорної бухгалтерії Януковича" фігурують прізвища представників політичних партій, які сьогодні на слуху.

Парламентська фракція "Батьківщина" застерігає від того, щоб інформація про "чорну бухгалтерію" Партії регіонів почала тиражуватися, доповнюватися, викривлятися і фальсифікуватися на догоду чиїмось інтересам.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Кримінальні новини | Переглядів: 860 | Додав: adminA | Теги: експерти, чорна каса регіоналів, удар | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]