Пт, 2024-03-29, 16:09
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

14:09
Енергосистема України працює в штатному режимі Гройсман запевнив і назвав граничну ціну на газ
Інші останні Економічні новини

Енергетична система України працює в штатному режимі і наявних запасів газу та інших ресурсів достатньо для проходження опалювального сезону. Про це під час виступу в парламенті сказав прем`єр-міністр України Володимир Гройсман, повідомляє УНІАН.

"Ситуація нормальна - і щодо запасів газу, та інших ресурсів. Ми працюємо в штатному режимі", - зазначив прем`єр.

Він наголосив, що не варто здіймати паніку і сумніватися в спроможності уряду в частині забезпечення країни енергоресурсами. "Нагнітати паніку - це дуже схоже на наших ворогів. Хай нагнітають, а ми будемо працювати", - сказав прем`єр.

"Гранична ціна на газ в Україні дорівнює імпортному паритету і дорівнює 6879 гривень. Це верхня межа. Якщо у когось є ціна на газ нижче, прошу направити його на потреби українських громадян", - сказав Гройсман.

Раніше голова національного енергохолдингу "Нафтогаз України" Андрій Коболєв також зазначав, що запасів палива достатньо навіть за умови настання сильних морозів і пікових навантажень на енергосистему країни. Коболєв також зазначав, що не критичною для України була і залишається перспектива закупівлі російського газу. Країна, за словами Коболєва, цілком обходиться обсягами газу, що його закуповують в Європі.

"Нафтогаз" планує провести нові тендери із закупівлі обладнання для модернізації української ГТС - Гройсман

Національний енергохолдинг "Нафтогаз України" планує переглянути плани щодо модернізації української газотранспортної системи з урахуванням кон`юнктури ринку і завантаження ГТС, а також провести нові тендери на закупівлю обладнання для виконання всіх необхідних робіт. Про це сказав прем`єр-міністр України Володимир Гройсман під час виступу в парламенті.

При цьому він зазначив, що українські підприємства зможуть взяти участь в нових тендерах, і це дозволить забезпечити українських виробників державними замовленнями.

"Зараз вони ("Нафтогаз" і "Укртрансгаз") вивчають доцільність (закупівлі компресорних станцій, що передбачалося попереднім тендером – ред.), оскільки за південним напрямом є певні проблеми. Вони переглядатимуть технічну потребу в модернізації системи, та відповідно до цього оголосять новий тендер", - сказав Гройсман.

За словами прем`єр-міністра, представники "Нафтогазу" повідомили, що в умовах нової кон`юнктури, коли Україна може втратити частину обсягу транспортованого газу в результаті будівництва "Турецького потоку", вимоги до обладнання необхідно переглянути.

Як повідомлялося, раніше "Укртрансгаз" оголосив тендер на закупівлю обладнання, в тому числі для компресорних станцій "Ананьїв", "Задніпровська" і "Південнобузька", на суму понад 4 млрд грн.

На початку грудня "Нафтогаз" не погодив для "Укртрансгазу" закупівлю цього обладнання і робіт у "Сумського машинобудівного науково-виробничого об`єднання". Згідно з позицією держхолдингу обладнання, що закуповується, призначалося і могло бути використане для реконструкції компресорних станцій, задіяних тільки в транспортуванні газу в напрямку Туреччини, і не могло використовуватися на інших компресорних станціях.

Оскільки Росія і Туреччина почали активну реалізацію "Турецького потоку", який знизить обсяг прокачування газу через південь України, "Нафтогаз" вважав цю закупівлю недоцільною.

Раніше голова "Нафтогазу" Андрій Коболєв повідомляв, що у разі будівництва першої нитки газопроводу "Турецький потік" Україна може втратити 15 млрд куб. м транзиту газу на рік.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 657 | Додав: adminA | Теги: Гройсман, газ, гранична ціна, штатний режим, енергосистема України | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]