Пт, 2024-04-19, 01:05
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

09:09
ЄС: безвізовий режим залежить від Ради, лишилося два зобов'язання
Інші останні Новини про співпрацю України з ЄС

  Швидкість скасування віз Європейського Союзу для українців залежить не від Єврокомісії, а від українських законодавців.

Про це в понеділок, 29 лютого, повідомив єврокомісар з питань розширення і політики добросусідства Йоханнес Хан, виступаючи в Брюсселі перед депутатами Європарламенту і Верховної Ради на відкритті "Тижня України", передає DW.

"Можу запевнити, що ми сповнені рішучості йти вперед. Зараз справа за депутатами Верховної Ради", - сказав він.

Єврокомісар підкреслив, що все залежатиме від того, чи відповідають прийняті Радою закони критеріям, про які було домовлено раніше. Зокрема він згадав про невідповідність узгодженим вимогам законодавчої норми про електронне декларування доходів українськими чиновниками.

"Тут є необхідність вдосконалення", - заявив Ган, зазначивши, що положення закону про електронні декларації стосуються і депутатів.

При цьому європейський дипломат, коментуючи прийняття минулого тижня Верховною Радою України пакету "безвізового" законодавства заявив власному кореспонденту Укрінформа, що в Євросоюзі чекають від Києва повного виконання ще двох зобов'язань з п'яти в так званому безвізовий пакеті. Кажуть, що Президент Порошенко це обіцяв.

"Так, дійсно, залишаються два важливі питання: щодо Національного агентства з питань запобігання корупції та закону про електронне декларування", - заявив співрозмовник агентства.

Водночас він висловив переконання, що Єврокомісія незабаром виступить із законодавчою ініціативою до Ради ЄС і Європарламенту щодо скасування віз для громадян України і Грузії.

"Але остаточну оцінку даватимуть країни-члени ЄС. Деякі з них заявляють, що Україна має виконати всі зобов’язання, і одних обіцянок недостатньо", - сказав дипломат ЄС.

Він наголосив, що найкращою гарантією надання безвізового режиму Україні є виконання усіх п’яти зобов’язань.

"Під усіма цими зобов’язаннями підписався Президент України Порошенко", - зауважив співрозмовник агентства.

Нагадаємо, президент України Петро Порошенко підписав три закони (№ 4054, № 4055, № 4056), які необхідні для отримання Україною безвізового режиму з Європейським Союзом, однак щодо скандального закону про електронне декларування (№ 3755) ще тривають консультації з Єврокомісією.

Як повідомив народний депутат Сергій Лещенко після зустрічі з високопосадовими представниками дипломатичного відомства ЄС в Брюсселі, Євросоюз не вважає, що Україна виконала всі законодавчі зобов'язання в рамках переходу до скасування віз.

Зокрема, у ЄС наголошують на тому, що Україна виконала три з п'яти вимог для переходу до ухвалення відповідного рішення.

Для скасування віз для українців влітку 2016 року, Україна має найближчими тижнями "поправити закон про декларування, повернувши кримінальну відповідальність за брехню в деклараціях вже цього року, а також дообрати трьох членів НАЗК".

При цьому йшлося про ризики вилучення України з "українсько-грузинського" пакету зі скасування віз і долучення її до пакету з Туреччиною.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини про співпрацю України з ЄС | Переглядів: 857 | Додав: adminA | Теги: ЄС, рада, два зобов'язання, безвізовий режим | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]