Пт, 2024-03-29, 01:51
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

19:01
У ЄС допускають санкції щодо окремих українських політиків
Інші останні Новини про співпрацю України з ЄС
Президент Єврогрупи (Ради міністрів фінансів країн єврозони) Жан-Клод Юнкер допускає можливість застосування Європейським Союзом точкових санкцій проти деяких українських чиновників. Про це він сказав в інтерв'ю інтернет-виданню "Українська правда".

"Перш за все, треба зазначити, що в України є всі можливості, щоб налагодити відносини з нами. Ні Європейський Союз, ні я особисто не хочемо ізоляції цілої країни і застосування до неї якихось санкцій. Водночас я змушений визнати, що Україна може опинитися в ізоляції, якщо події і далі розвиватимуться в нинішньому руслі", - сказав він.

Крім того, він зазначив, що рівень відносин керівників країн Євросоюзу з Віктором Януковичем дуже низький, основною причиною чого є ув'язнення колишнього прем'єр-міністра Юлії Тимошенко, яке Європейський суд з прав людини визнав політично вмотивованим.

"Якщо бути відвертим, зараз рівень відносин з Віктором Януковичем дуже низький. Я поясню, чому. Річ у тім, що багато хто з нас знає Юлію Тимошенко особисто. І для нас дивно і дивно усвідомлювати, що хтось, з ким ти на рівних обговорював державні проблеми, тепер перебуває у в'язниці тільки тому, що провів не зовсім вдалі переговори і підписав не найкращі контракти. Це політичне рішення, і ми всі про нього знали. Для нас - це все одно, якщо б у в'язницю необґрунтовано потрапив хтось з прем'єрів країн ЄС", - наголосив президент Єврогрупи.

За словами політика, режим президента Януковича зробив крок назад у порівнянні з режимом колишнього президента (1994-2005) Леоніда Кучми, у зв'язку з чим він не відкидає можливості ізоляції України, якщо ситуація не зміниться за підсумками майбутніх парламентських виборів.

"Жовтневі вибори - це шанс для України підтвердити правильні процедури, правила і принципи. Я сподіваюся, що ці вибори будуть чесними, без фальсифікацій. І я думаю, міжнародні спостерігачі подбають про те, щоб ці вибори відбулися демократично. Тому що найбільша небезпека для України - це опинитися в міжнародній ізоляції", - заявив європолітик.

"Я скажу вам прямо. Якщо щодо України постане питання санкцій, я буду прихильником того, щоб чітко ідентифікувати всіх, проти кого вони будуть застосовані. Країна не повинна постраждати. Але якщо найближчим часом ситуація не покращиться, санкції будуть, і вони будуть застосовані проти конкретних чиновників... у нас достатньо досвіду застосування санкцій до представників інших країн. Наш адміністративний досвід дозволяє нам скласти подібний список осіб", - заявив Юнкер.

Він також наголосив, що, незважаючи на внутрішні проблеми ЄС, це співтовариство не випускає Україну з поля зору, враховуючи її стратегічне географічне положення.

"Якщо хтось думає, що Україна може випасти з поля зору Європи тільки тому, що у нас якісь проблеми, він помиляється. У Європейського Союзу тепер справді багато проблем. Але це ніяк не стосується того, про що ми говоримо, звертаючись до вас", - уточнив він.

"Зрозумійте, Україна - це країна в центрі Європи. І для нас вона може стати або шансом, або проблемою. Іншого виходу немає. Якщо Україна не дотримується наших домовленостей і цінностей - це проблема. Нас це насторожує, і ми не можемо цього випустити з поля зору. Але якщо Україна буде дотримуватися цих цінностей, вона стане і нашим шансом: для бізнесу і для розширення в цілому", - сказав Юнкер.

Слід зауважити, що сьогодні лідер Об'єднаної опозиції Тимошенко звернулася до відповідних правоохоронних органів різних країн Європейського Союзу із заявами щодо розслідування корупційних оборудок керівництва України. Про це заявив захисник екс-прем'єра Сергій Власенко.

Він додав, що мова йде про так звану приватизацію оточенням Януковича Укртелекому, вишки Бойка, масштабну корупцію під час будівництва об'єктів Євро-2012, а також про незаконну приватизацію Межигір'я.

Довідка

Жан-Клод Юнкер - один з найвпливовіших політиків Європейського Союзу. Крім того, що пан Юнкер вже сімнадцять років обіймає посаду прем'єр-міністра і міністра фінансів Люксембургу, він ось уже восьмий років поспіль є президентом Ради міністрів фінансів країн єврозони - так званої Єврогрупи.

Саме ця структура формує основи фінансової політики Європейського Союзу і диктує правила національних економік країн єврозони. У липні цього року Жан-Клод Юнкер заявив про намір залишити посаду президента Єврогрупи. Але політика умовили залишитися і вкотре переобрали на його посаді.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини про співпрацю України з ЄС | Переглядів: 1077 | Додав: adminA | Теги: ЄС, санкції, окремих українських політиків, Президент Єврогрупи | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]