Сб, 2024-04-20, 18:18
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

12:27
ЄС ну дуже хоче Асоціації з Україною, але без свободи Тимошенко нічого не буде
Інші останні Новини про співпрацю України з ЄС

Європейський Союз не зможе просунутися в справі угоди про асоціацію з Україною, якщо влада країни не змінить свого ставлення до справи екс-прем’єра Юлії Тимошенко.

Про це заявили 5 березня представники Європейського Союзу в Празі на засіданні міністрів закордонних справ країн-членів Євросоюзу та Східного партнерства ЄС, у якому брав участь і Костянтин Грищенко від України, зауважує "Інтерфакс-Україна".

Зокрема, верховний представник ЄС із закордонних справ Кетрін Ештон нагадала, що в ЄС уже чітко давали знати владі України, що "за стандартами, які нам цінні, за європейськими стандартами до Юлії Тимошенко поставилися неналежним чином".

За її словами, ЄС закликає Україну "не тільки зрозуміти це", а й виправити становище, "використовуючи стандарти міжнародного правосуддя", і закликатиме до цього й далі.

"Ми хочемо угоди про асоціацію, але усвідомлюємо, що політичні структури, які діють у Європі, захочуть побачити просування в цьому питанні", - заявила Ештон.

Міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський додав, що його країна теж хотіла б підписання, ратифікації і втілення угоди про асоціацію України з ЄС, і нагадав, що й сама Юлія Тимошенко хотіла б цього ж незалежно від того, що відбувається з нею.

Але, наголосив він, слова Ештон відображають тверду позицію деяких країн-членів ЄС, що "об’єктивно цього не станеться, якщо справу Тимошенко не буде вирішено, і влада України знає про це".

Нагадаємо, всупереч очікуванням, на саміті Україна-ЄС, який відбувся в Києві 19 грудня 2011 року, не було парафовано Угоду про асоціацію та створення зони вільної торгівлі між Україною та Європейським Союзом.

Представники багатьох країн ЄС неодноразово заявляли про те, що стурбовані ситуацією, що склалася з демократією в Україні, і угоду не буде підписано доти, доки Україна не почне дотримуватися цінностей ЄС. Одна з головних вимог представників країн ЄС - звільнення ув'язнених лідерів української опозиції та їхня повноправна участь у прийдешніх виборах в Україні.

Незважаючи на відсутність будь-якого просування процесу української євроінтеграції, в останні дні вона знову - вперше після грудневого саміту Україна-ЄС - опинилася в центрі уваги. Причому активізувалася й українська сторона, і європейська, але по-різному. Від української сторони про євроінтеграцію згадав сам президент, опублікувавши план євроінтеграційних доручень, які він роздав членам уряду.

Водночас європредставники припускають, що Асоціацію України з ЄС можуть парафувати протягом тижня, а підписати восени, але це не скасовує вимог до України та її вибіркових судів.

У ПР заявили, що Європа принижує Україну. Але Київ може прислухатися до рішення ЄСПЛ у справі опозиції

Представники країн Європейського Союзу намагаються диктувати Україні своє бачення нашої внутрішньої політики. Про це заявив депутат від Партії регіонів Вадим Колесніченко в ефірі "Шустер Live", коментуючи лист міністрів закордонних справ п'яти європейських країн.

"Ми самостійна держава і за останні два роки президент Янукович продемонстрував можливість відстоювати інтереси України незалежно від того, хоч хто б на нас тиснув, чи то Європа, чи то Росія", - зазначив "регіонал".

"Сьогодні, коли нам Євросоюз намагається диктувати... Взагалі вже перейшли за рамки. Ці висловлювання окремих дипломатів - вони взагалі порушують міжнародне право. Нас намагаються принижувати і нам намагаються нав'язати, щоб ми робили так", - уточнив він.

При цьому відповідаючи на запитання, хто конкретно принижує Україну, Колесніченко заявив: "Останні заяви п'яти дипломатів - міністрів закордонних справ, - які нам намагаються диктувати своє бачення нашої внутрішньої політики".

Нагадаємо, відкритого листа до України 4 березня опублікували міністри закордонних справ Швеції Карл Більдт, Великобританії - Вільям Хейг, Чехії - Карел Шварценберг, Польщі - Радослав Сікорський і Німеччини - Ґідо Вестервелле.

Вони закликають Україну, зокрема, гарантувати право опозиції в повному обсязі взяти участь у жовтневих виборах до Верховної Ради, які називають лакмусовим папірцем для демократії в Україні. Європейські дипломати вважають, що саме Україна зараз загальмувала процес схвалення Угоди про асоціацію з ЄС.

Зазначимо, що українське МЗС знайшло позитив в критичному листі європейських міністрів закордонних справ, а офіційний Київ готує відповідь на відкритий лист п'яти міністрів закордонних справ Європейського Союзу.

У МЗС поки що не коментують подробиць відповіді, але виданню "КоммерсантЪ-Украина" стало відомо, що в нього увійде фраза про готовність Києва визнати і виконати майбутні рішення ЄСПЛ за позовами лідерів опозиції. "Ми нагадаємо ЄС, що у політиків є можливість оскаржити вироки не тільки в українському суді, а й у Страсбурзі", - сказав один зі співрозмовників газети.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини про співпрацю України з ЄС | Переглядів: 1057 | Додав: adminA | Теги: ЄС, без Тимошенко нічого не буде, Асоціації з Україною | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]