Пт, 2024-03-29, 13:58
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

17:57
ЄС розвіяв 6 російських міфів про асоціацію з Україною
Інші останні Новини Європейського Союзу

У Європейській Комісії вирішили спростувати основні тези Росії щодо начебто проблем, які викличе угода щодо вільної торгівлі між Євросоюзом та Україною, яка набуває чинності з 1 січня 2016 року. Відповідний документ розміщено на сайті Генерального директорату по торгівлі ЄС, повідомляє ВВС.

Перший міф, згідно з документом Єврокомісії, полягає в тому, що Росія нібито може міняти свої митні правила без консультацій з іншими країнами, які входять у зону вільної торгівлі СНД. Як, наприклад, під час одностороннього скасування торгових преференцій щодо України. Насправді, як зауважують у Єврокомісії, Росія повинна консультуватися з приводу зміни тарифів на імпорт з іншими країнами зони вільної торгівлі СНД і показувати на прикладі окремих товарів, як нові обставини можуть спричинити зростання імпорту з певних країн, завдаючи шкоди промисловості інших країн Митного союзу.

Росія не може довести негативні наслідки угоди між Україною та ЄС, оскільки та ще не набула чинності, але вже призупинила дію договору про вільну торгівлю з Україною.

Другий міф - вимога Євросоюзу про відповідність своїм стандартам усіх товарів на українському ринку нібито закриє цей ринок для російських товарів. Росія вимагає відстрочки переходу на європейські стандарти, проте в Єврокомісії зазначають, що за 24 категоріями Україна вже на ці стандарти перейшла, і жодна російська компанія не скаржилася на труднощі з експортом у нових умовах.

Третій міф - ЄС нібито хоче змусити Росію змінити митні правила в межах зони вільної торгівлі СНД. А насправді самій же Росії ці правила не подобаються: зокрема, Москва вважає, що за чинними правилами імпортовані Україною з ЄС товари можуть отримати маркування "вироблено в Україні" й експортуватися в Росію без мит. Комісія пропонує Росії самій ініціювати зміну правил зони вільної торгівлі СНД, щоб уникнути проблемних ситуацій, коли хтось з її членів буде укладати угоду про вільну торгівлю з будь-якою іншою країною.

Четвертий міф - ЄС зобов'язує Росію перейняти свої санітарні стандарти. Насправді ж ЄС лише хоче розширити двостороннє обговорення стандартів, прийнятих кожною зі сторін.

П'ятий міф - можна без проблем "ввести перехідний період на не більше ніж 10 років за окремими секторами торгівлі", як пропонує Росія. Однак у Єврокомісії підкреслюють, що це б на багато років загальмувало виконання значної частини угоди між Україною та ЄС і навряд чи позитивно вплинуло б на експорт російських товарів.

Шостий міф - Росії, мовляв, необхідні великі дані з кожній транзакції, що стосується експорту товарів в Україну, і ЄС повинен цю інформацію надати. У Єврокомісії зазначають, що це було б порушенням правил Євросоюзу про захист інформації, а, крім того, з цих даних Росія не отримає гарантії того, що ввезені в Росію "українські" товари не були вироблені десь іще.

Як повідомлялося, президент РФ Володимир Путін підписав указ про призупинення з 1 січня 2016 року дії Договору про зону вільної торгівлі між Росією і Україною, що діяла в рамках ЗВТ СНД.

Разом з тим, з 1 січня 2016 року почне діяти Угода про зону вільної торгівлі між Україною і Європейським Союзом. У зв'язку з цим президент України Петро Порошенко висловив впевненість, що ЗВТ із Євросоюзом компенсує втрати економіки України від закриття російського ринку найближчими роками.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини Європейського Союзу | Переглядів: 772 | Додав: adminA | Теги: україна, асоціація, 6 російських міфів, ЄС | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]