Чт, 2024-03-28, 21:43
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

14:09
Фестиваль альтернативного американського кіно пройде в Україні
Інші останні Культурні новини
З 27 листопада по 2 грудня в Культурному центрі "Кінотеатр "Київ" пройде II Фестиваль американського кіно "Незалежність". У програму форуму увійшли сім ігрових і вісім документальних картин, які брали участь у незалежних кінофестивалях США, пише "Известия в Украине".

Американці - щасливі володарі найпотужнішої в світі кіноіндустрії. Вони своїми фільмами наповнюють левову частку прокату світових кінотеатрів. Але беручи кількістю, нерідко стають заручниками ярликів і штампів. Усі американські, а надто - голлівудські фільми, не дивлячись, називають мейнстрімом, протиставляючи їм так зване якісне, фестивальне європейське кіно. Тимчасом у США, як і в будь-який іншій країні, є як касові, так і артхаусні фільми. Але некомерційні картини в наші кінотеатри практично не потрапляють. Відновити справедливість і реабілітувати американське кіно взялися організатори "Незалежності".

Гасло молодого кінофестивалю: "Незалежні фільми, незалежні люди, незалежне мислення". Для форуму відбираються не штамповані блокбастери та романтичні комедії, а фільми, що відображають реальне життя американців. Режисери, що позиціонують себе як незалежні, сміливо висловлюють свою думку про любов, політику, релігію і громадськість. Фільми ці збирають величезні аудиторії на провідних незалежних кінофестивалях США, таких як "Санденс", "Південь через південний захід" (SXSW), або "Райбек".

Фестиваль відкриє призер "Санденс" 2012 року - комедія "Безпеки не гарантую" режисерів Коліна Тревора і Дерека Коннолі. Це історія про журналістів, які наткнулися на дивне оголошення: "Шукаю супутника для подорожей у часі". За завданням редакції кореспонденти вирушають на пошуки дивака, який дав оголошення, сподіваючись поставити йому кілька запитань. До речі, фільм заснований на реальних подіях. Подібне повідомлення в газеті здивувало американську громадськість в 1997 році.

Ще один призер "Санденс", а також кінофестивалів у Голлівуді й Сан-Себастьяні - фільм "Сесії", знятий за мотивами автобіографічного бестселера каліфорнійського журналіста і поета Марка О'Брайєна. Головний герой цього фільму О'Брайєн примудрився в свої 36 років залишитися цнотливим. Повний оптимізму і гумору фільм розповідає про складнощі, з якими зіткнувся герой, знаходячи чоловічий статус.

"Каліфорнійське соло" - про невдалу спробу рокера стати фермером. А "Наелектризоване дитинство" - оригінальна історія про непорочне зачаття, що трапилося в наш час. Одну з ролей у цьому фільмі зіграв Біллі Зейн, знайомий українським глядачам за фільмом Джеймса Камерона "Титанік". Дитячої теми торкнувся і фільм "Кінець любові". Це зворушлива історія про чоловіка, що залишився з немовлям на руках. Мати дитини померла, тому весь тягар батьківства несподівано лягає на "тендітні" чоловічі плечі. Цікаво, що Марк Вебер, який виступив сценаристом, режисером і продюсером цього фільму, зіграв у ньому разом зі своїм сином.

Українським глядачам також покажуть фільм "Слова" про письменника, який вкрав чужий роман, і "Поза законом" - історію про банду, яка орудує в США за часів Великої депресії. Окремою програмою в рамках "Незалежності" покажуть документальні фільми американського виробництва. Серед них варто особливо виділити картину про іронічного письменника, культового режисера, актора і музиканта Вуді Аллена. Фільм названий просто: "Вуді Аллен: Документальний фільм". Режисер, продюсер і сценарист - оскарівський номінант Еммі Роберт Вайді. Організатори сподіваються побачити його на відкритті фестивалю 27 листопада. З того моменту як режисер отримав дозвіл Аллена на зйомки і до виходу фільму минуло півтора року. У результаті вийшов докладний літопис становлення кінокумира: від підлітка, що пробує свої сили в літературі, до посади секретаря на телебаченні, від гумористичних виступів перед аудиторією до отримання найвищих нагород за сценарії та режисуру більш ніж 40 фільмів. У картині використані оригінальні інтерв'ю з найвідомішими голлівудськими акторами, які знімалися у Вуді Аллена, а також з його друзями і родичами. Вхід на показ документальної програми "Незалежності" вільний.

Крім показів фільмів під час фестивалю будуть проводитись майстер-класи та дискусії з продюсерами і режисерами фільмів-учасників. Серед почесних гостей заявлені режисери Роберт Вайди ("Вуді Аллен: Документальний фільм"), Шина Джойс і Дон Арготт ("Атомні Штати Америки"), Роксі Топорович, а також продюсер фільму "Бруклінський замок" Бріан Шульц.

Як повідомлялося, 15 листопада в одинадцяти містах України стартував фестиваль "Нове британське кіно". У його рамках буде показано сім повнометражних фільмів, а також добірка короткометражок "Британія. Коротко". У програмі кінопоказів переважають фестивальні хіти, відзначені на престижних кінофорумах. У той же час окремі стрічки припадуть до смаку широкому глядачеві.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Культурні новини | Переглядів: 1127 | Додав: adminA | Теги: Україні, американського кіно, фестиваль | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]