Чт, 2024-04-18, 14:12
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

16:28
фестиваль "Билини Стародавнього Києва IX-XI ст." триватиме у "Парку Київська Русь" з 24 до 26 серпня
Інші останні Культурні новини

У "Парку Київська Русь" 24-26 серпня пройде найколоритніший та грандіозний фестиваль сезону - "Билини Стародавнього Києва IX-XI ст". Про це сьогодні, 21 серпня, повідомив президент "Парку Київська Русь" Володимир Янченко, передає УНІАН.

За його словами, це наймасштабніший фестиваль реконструкції подій IX-XI ст. не тільки в Україні, але і в країнах Європи. У ньому візьмуть участь понад 700 учасників з різних країн світу: реконструктори з України, Росії, Білорусі, Молдови, Литви, Польщі, Німеччини, актори, музиканти, ремісники. Фестиваль присвячений трьом визначним датам - 1530-річчя Києва, 1150-річчю зародження держави Київська Русь та 1130-річчю проголошення Києва її столицею.

Організатори фестивалю розповіли, що "Билини Стародавнього Києва IX-XI ст." в цьому році будуть дуже насичені подіями, причому тут об'єднається і легендарний дух Середньовіччя, і польоти повітряних куль, і спорт, зокрема, пройде I Міжнародний чемпіонат з середньовічної постолі.

"На цьому фестивалі Стародавній Київ дійсно оживе. Учасники фестивалю - це люди, які краще за всіх знають часи раннього Середньовіччя. Їх костюми, побут, звичаї максимально точно реконструюють ту епоху. Гостей фестивалю чекають видовищні масові денні та нічні битви, штурм фортеці, богатирські турніри і каскадерські трюки. Відвідувачі також зможуть взяти участь у майстер-класах з народних ремесел, подивитися театралізовані постановки, ознайомитися зі слов'янськими обрядами і життєвим устроєм русичів ІХ-ХІ ст. в справжньому середньовічному таборі ", - сказав Янченко.

Він також розповів, що всі фестивальні події супроводжуватимуться середньовічною музикою. У вечірній програмі фестивалю передбачена етно-дискотека під музику груп "Стари Ольса" з Білорусі та "MYSTERRA" з Росії, вогняні шоу та святкові феєрверки. Він підкреслив, що надзвичайно романтичним нововведенням є зустріч світанку на валах Дитинця Києва: згідно з легендою, пара, яка зустріне схід сонця на валах міста, не розлучиться ніколи.

У свою чергу науковий консультант "Парку Київська Русь" Сергій Тараненко поінформував, що в рамках фестивалю пройде науковий семінар. Участь у ньому візьмуть провідні вчені, які досліджують тему Давньої Русі: директор Інституту археології Національної академії наук України академік Петро Толочко, завідувач відділу слов'яно-фінської археології Інституту історії матеріальної культури Російської академії наук Анатолій Кирпичников, член-кореспондент НАН України, науковий керівник проекту "Парк Київська Русь" Гліб Івакін, заслужений архітектор-реставратор України Вадим Лук'янченко та інші.

"Парк Київська Русь" дуже скрупульозно ставиться до історії. Всі будівлі, які тут відтворюються, мають максимальну історичну достовірність. Вчені діляться напрацюваннями та приходять до спільної думки саме під час таких семінарів, як той, який пройде в рамках фестивалю ", - сказав Тараненко.

Також 24-26 серпня на території Парку пройде III Міжнародний фестиваль повітряних куль "Повітряні пригоди в Київській Русі", організований Київським клубом повітроплавного спорту "Пілот" спільно з "Парком Київська Русь".

На думку організаторів, це дозволить вперше поєднати на перший погляд несумісні явища: Давня Русь і польоти теплових аеростатів. Взяти участь у цьому фестивалі планують до десяти екіпажів.

Також, зазначив президент Київського клубу повітроплавного спорту "Пілот" Олексій Пархоменко, у рамках фестивалю бажаючим буде надана можливість здійснити прогулянку на повітряній кулі і спостерігати за подіями з висоти пташиного польоту. Повітряні кулі будуть стартувати з території "Парку Київська Русь" в усі три фестивальні дні в 18.30 (за сприятливих погодних умов).

Ще одним спортивним заходом у рамках фестивалю "Билини Стародавнього Києва IX-XI ст." стане I Міжнародний чемпіонат з середньовічної постолі, організований "Парком Київська Русь" Центром Живий Історії "Олешшя". Організатори пояснили, що лапта - це давня гра, в яку грали наші пращури ще з X століття. Вона стала прообразом сучасного крикету і бейсболу. В рамках чемпіонату команди з різних країн світу будуть боротися за право брати участь у півфіналі.

Півфінальні змагання та фінал відбудуться в суботу, 25 серпня. До гри зможуть приєднатися також відвідувачі фестивалю. Команда-переможець отримає приз від "Парку Київська Русь" та Центру Живий Історії "Олешшя".

Нагадаємо, 11-12 серпня у "Парку Київська Русь" проходила давньоруська олімпіада. На цей раз помірялися силами клуби історичного фехтування "Айна Бера" (Київ) і "Акра" (Харків).

Проект "Парк Київська Русь" - це єдине і не має аналогів в історії людства відтворення та будівництво одного з найвідоміших і в той же час найбільш загадкових середньовічних міст Європи - Стародавнього Києва V-XIII століть. Столиця найбільшої середньовічної імперії Київська Русь відтворена в розмірах його історичного центру, відомого як Дитинець Києва, або Град Володимира.

Парк, в якому архітектурний образ стародавнього Києва відтворений в повному обсязі, в масштабі 1:1 і з урахуванням всіх знань сучасної науки, регулярно проводить середньовічні фестивалі, його реконструкції передають атмосферу Київської Русі.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Культурні новини | Переглядів: 1119 | Додав: admin | Теги: фестиваль билини стародавнього києв | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]