Вт, 2024-04-23, 13:42
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

17:43
Фестиваль українського документального кіно стартував у Берліні
Інші останні Культурні новини

  У Берліні відкрився Фестиваль документальних фільмів, тематикою яких є проблема прав людини - Docudays UA.

Сам фестиваль проводиться з 2003 року і вже охопив 240 українських міст, проте в Німеччину приїхав вперше, передає Укрінформ.

Відкриття фестивалю відбулося 8 грудня, напередодні Міжнародного дня прав людини 10 грудня, показом у Посольстві України в ФРН стрічки "День шахтаря" французького режисера Гаеля Мокаера.

"Для українських шахтарів права людини – абстракція, вони не існують", - сказав член української Гельсінської спілки з прав людини Володимир Яворський.

Він і його колеги не раз ініціювали суди з питання невиплати зарплат працівникам вугільної промисловості, доходили і до Європейської ради з прав людини. Розгляди часом тривали до 10 років, затриману зарплату людям виплачували, однак реального поліпшення умов праці цих людей добитися було нереально.

Яворський також розповів про основні цілі української Гельсінської спілки з прав людини, які полягають у тому, щоб, серед іншого, ретельно фіксувати порушення таких прав на сході України і в Криму.

"Це небезпечно, але це робиться, в тому числі і за підтримки російських правозахисників", - зазначив він.

Здійснюється співробітництво з міжнародними, зокрема, німецькими правозахисними організаціями.

"Наша стратегічна мета – добитися того, щоб усі, хто зробив велике зло, понесли покарання. Масштаби того, що відбувається, багатьом поки ще не зрозумілі", - сказав Яворський.

З 8 по 11 грудня в столиці Німеччини буде продемонструвало 8 кінострічок, причому не тільки з України, а також Росії, Грузії та Бєларусі.

Довідка Docudays UA (Міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA) — найбільший міжнародний фестиваль документального кіно в Україні. Проходить щороку у Києві. По завершенню Docudays UA традиційно презентує найкращі фільми програми в регіонах України у рамках Мандрівного фестивалю.

Під час Docudays UA до Києва приїздять кіномитці з Європи, Америки, Азії та Африки. Щороку Фестиваль демонструє глядачам Україну очима іноземних документалістів.

Уперше фестиваль під назвою "Дні кіно про права людини" відбувся у 2003 році. Тоді до програми входили документальні та ігрові фільми. Більшість із них були українськими прем'єрами. Другий фестиваль відбувся у 2005 році й мав додаткову назву "Український контекст". Цього разу програма складалася здебільшого з неігрових фільмів. Після показів у Будинку кіно в Києві фестиваль вирушив у подорож областями України. Так виник Мандрівний фестиваль "Дні кіно про права людини".

Наступного року на Міжнародному фестивалі документального кіно в Амстердамі (IDFA) "Український контекст" було прийнято до міжнародної Мережі фестивалів про права людини Human Rights Film Network (HRFN).

У 2006-му на фестивалі вперше працює журі, а наступного року свій приз запроваджують також українські журналісти. У 2008 році програму було розділено на два конкурси: творчий і правозахисний - із власною командою журі кожен. Крім того, 2008-го фестиваль було остаточно перейменовано на Міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA.

Головна мета Docudays UA — сприяння підвищенню рівня української кінодокументалістики, становленню в Україні відкритого діалогу про моральні проблеми суспільства, права людини.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Культурні новини | Переглядів: 1116 | Додав: adminA | Теги: фестиваль українського документальн, берлін | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]