Пт, 2024-03-29, 12:45
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

14:05
Фіктивний податок на розкіш - популістський захід не тільки України - екс-прем'єр Італії
Інші останні Новини про співпрацю України з ЄС
Податок на предмети розкошу найчастіше включається урядами в пакет жорстких заходів, щоб зробити цей пакет більш презентабельним. Про це в інтерв'ю газеті "Дзеркало тижня. Україна" заявив екс-прем'єр-міністр Італії Маріо Монті.

Він підкреслив, що фікція, яку отримало українське суспільство, після довгих розмов про введення податку на розкіш - це "проблема не тільки України". "Цей податок найчастіше включається урядами в пакет жорстких заходів, щоб зробити цей пакет більш прийнятним і презентабельним для громадської думки якраз з точки зору соціальної справедливості. Але я вважаю, що хороша податкова система повинна мати досить високий ступінь прогресивності (це означає, що шкала податкових ставок не постійна, а зростає із збільшенням доходів)", - підкреслив він.

"Звичайно, багаті можуть знаходити різні способи ухилення від оподаткування за допомогою тих чи інших схем його мінімізації, в тому числі через закордонні офшорні компанії і т.п. Але зараз у багатьох країнах це стало набагато складніше, і ми, наприклад, ввели абсолютно повну прозорість усіх банківських трансакцій для податкових органів. Також ми ввели граничну суму для платежів готівкою. Берлусконі дуже активно протестував, коли ми це робили. Одним з його аргументів у суперечці зі мною було:"А що , якщо чоловік захоче відвідати ювелірний магазин і купити щось не для подружжя?". Але це буде окрема велика тема, якщо ми перемкнемося на розповіді про мого попередника", - сказав екс -прем'єр.

Нагадаємо, Кабінет міністрів і Верховна Рада поки не поспішають вводити податок на багатство і предмети розкоші в Україні. При цьому і чиновники, і депутати визнають, що існуюче податкове законодавство в частині оподаткування надвисоких доходів і дорогого майна провокує зростання соціальної напруги в суспільстві.

Зазначимо, що в Україні мільйонери платять втричі менше податків, ніж звичайні громадяни. У 2011 році мільйонери заплатили податок на доходи фізичних осіб в середньому за ставкою 4,6%, хоча за законом повинні платити 17%. Для тих, чий місячний дохід не перевищує 10 мінімальних зарплат, а це більшість громадян, ставка становить 15%.

За даними дослідження, проведеного на замовлення організації Tax Justice Network, на кінець 2010 року заможні громадяни світу сховали в офшорах близько 21 трильйона доларів.

За інформацією українських ЗМІ, тільки з 2011 року українські банки перерахували в офшорні зони та на Кіпр 53 мільярди 397 мільйонів доларів. Це більше 400 мільярдів гривень. Для порівняння, державний бюджет на 2012 рік мав доходи 367 мільярди гривень.

Тим часом, в Україні як і в усьому світі відзначається інша тенденція - після фінансової кризи 2008 року відбувається руйнування "середнього класу" - кваліфікованого прошарку фахівців, самостійно мислячої частини населення. Постіндустріальна економіка знань розходиться з реаліями: скорочуються доходи, зростає структурне безробіття, збільшується розрив між найбагатшими та найбіднішими громадянами. Бідних стає більше.

У європейських і латиноамериканських країнах, де при владі знаходяться ліві сили, у заявах політики апелюють до цінностей комунітаризму і егалітаризму. Комунітаризм виступає за надання безкоштовної освіти, програми з підвищення моральності і захист навколишнього середовища. Він жорстко пов'язує права особи і права підприємців із соціальною відповідальністю і допускає їх обмеження в тих випадках, коли вони надаються суспільством і реалізуються за рахунок держави.

У фіскальній політиці комунітаризм виражається у високих податкових ставках. Яскравим прикладом успіху комунітаризму є Швеція, де одні з найвищих у світі податків покликані забезпечити високі стандарти життя і людського розвитку всередині місцевих громад.

У Франції уряд неодноразово намагався залучити до бюджету 1,1 млрд євро за рахунок стягнення особливого податку з великих банків і нафтових компаній . При доходах від 1 млн євро податкова ставка при адміністрації президента - соціаліста Франсуа Олланда повинна скласти 75 %.

Проте, транснаціональні корпорації продовжують наполегливо уникати важкого податкового тягаря.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини про співпрацю України з ЄС | Переглядів: 1026 | Додав: adminA | Теги: популістський захід, розкіш, фіктивний податок, екс-прем'єр Італії | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]