Нд, 2024-05-05, 23:06
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

00:44
Фотосинтез у тропічних лісах зупинило глобальне потепління
Інші останні Новини світу

Нещодавнє дослідження, опубліковане CNN, встановлює, що тропічні ліси Землі можуть витримати підвищення температури повітря лише на 3,9±0,5℃.

Однак з урахуванням різних факторів, таких як вирубки, пожежі та ґрунтова ерозія, експерти попереджають, що вони можуть досягти критичної межі вже за кілька десятиліть.

Тропічні ліси є унікальними та багатими на екосистеми, де температури ідеально підходять для фотосинтезу та утримання значної кількості вуглецю з атмосфери. Однак ці ліси погано пристосовані до змін умов, і навіть невелике підвищення температури може призвести до порушення їхньої стійкості.

Дослідники під керівництвом Крістофера Дауті з Університету Північної Арізони вивчали реакцію лісів підвищення температури повітря. Вони використовували дані вимірювань температури листя та інформацію про поверхневу температуру Землі. Виходячи з попередніх досліджень, де визначена критична температура фізіологічних процесів рослин, вчені виявили, що вже зараз окреме листя досягає цієї межі. Довготривала дія критичної температури може призвести до смерті листя та послаблення охолоджуючого ефекту рослин.

За допомогою моделювання дослідники оцінили реакцію листя на різні рівні підвищення температури. Вони з’ясували, що критичним переломним рівнем для тропічних лісів підвищення температури на 3,9±0,5℃. В даний час температура підвищується на 0,03℃ на рік, і до повного колапсу тропічних лісів залишається близько 132 років, але катастрофічні наслідки можуть статися вже через 102 роки.

При цьому вчені наголошують на невизначеності розрахунків і вказують на діапазон небезпечних змін температури, від 2 до 8 ℃ порівняно з доіндустріальним рівнем. Крім того, землекористування також впливає на стійкість лісів.

Це дослідження підтверджує попередні результати, що свідчать про погіршення стану лісів у басейні Амазонки. Вчені виявили, що з 2007 року тропічні ліси у цьому регіоні стали викидати більше вуглекислого газу, ніж здатні поглинути, і загальний дефіцит становить 480±180 млн. тонн щорічно.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу | Переглядів: 309 | Додав: admin | Теги: потепління, фотосинтез, ліс, тропіки | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]