Чт, 2024-04-18, 10:06
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

14:36
Франція каратиме за заперечення геноциду вірмен
Інші останні Новини Європейського Союзу

Французький Сенат (верхня палата парламенту) у понеділок увечері схвалив законопроект про кримінальну відповідальність за заперечення геноциду вірменів, передає РИА "Новости".

Текст законопроекту після семи годин обговорення під час голосування підтримала більшість сенаторів.
Національні збори (нижня палата французького парламенту) 22 грудня схвалили текст законопроекту, який передбачає покарання у вигляді позбавлення волі терміном до одного року і штрафу у розмірі 45 тисяч євро за заперечення будь-якого визнаного законом геноциду.
На стадії обговорення законопроект викликав чимало суперечок усередині французького політичного істеблішменту. Так, профільний комітет Сенату, куди увійшли представники і правлячої партії, і опозиції, на минулому тижні рекомендував відкласти ухвалення документа, щоб переконатися в його відповідності Конституції.
Свої сумніви у своєчасності голосування висловили також міністр закордонних справ Ален Жюппе і міністр сільського господарства Брюно Ле Мер, що у минулому відповідав за європейську співпрацю Франції.
Йдеться, насамперед, про геноцид вірмен в Османській імперії у 1915 році. Кількість жертв серед вірменського населення становить близько 1,5 мільйона осіб.
У Франції законом визнані два геноциди: голокост (закон 1990 року) і геноцид вірмен (закон 2001 року). Покарання за заперечення голокосту вже було передбачено законом, на підставі якого французькі суди неодноразово виносили вироки.
Туреччина назвала закон "безвідповідальним актом"
Реакція турецької сторони не забарилася. У Туреччині назвали французький закон "безвідповідальним актом". Про це йдеться в поширеній заяві МЗС країни.
"Ми рішуче засуджуємо це рішення, яке з усіх оглядів сумнівне і є прикладом безвідповідальності", - зазначається в комюніке міністерства.
"Туреччина зробить усі необхідні заходи для боротьби з рішенням Сенату Франції", - заявили дипломати, додавши, що МЗС країни "заявлятиме про своє ставлення до законопроекту з усіх можливих трибун".
Представник посольства Туреччини в Парижі Енгін Солакоглу заявив, що набуття чинності закону кардинально вплине на стосунки Анкари і Парижа. "Франція втрачає стратегічного партнера, - зазначив дипломат. - Набуття чинності цього закону призведе до серйозних довгострокових наслідків".
Вірменія вдячна Франції
Міністр закордонних справ Вірменії Едвард Налбандян висловив "вдячність президентові, Сенату, Національним зборам, уряду і народу дружньої Франції" за ухвалення верхньою палатою французького парламенту закону про кримінальну відповідальність за заперечення геноциду вірмен.
"Рішення, прийняте Сенатом, - логічне продовження закону 2001 року про визнання Францією геноциду вірмен", - йдеться в заяві Налбандяна.
Ухвалений документ "доповнить наявні механізми з запобігання злочинів проти людяності", - вважають в Єревані.
"Франція знову підтвердила свою ключову роль як захисника загальнолюдських цінностей", - підкреслив Налбандян.
В недалекому майбутньому інші країни світу услід за Францією запровадять відповідальність за заперечення геноциду вірмен під час Першої світової війни. Таку думку висловив спікер парламенту Вірменії Самвел Нікоян, передає "Интерфакс".
Зазначимо, національні збори 22 грудня схвалили текст, який передбачає покарання за заперечення будь-якого визнаного законом геноциду.
Анкара вкрай болісно відреагувала на схвалення цього закону, оголосивши про заморожування політичної, військової та економічної співпраці з Францією. Першим відповідним заходом наступного дня стало відкликання турецького посла з Парижа для консультацій.
Прем'єр-міністр Туреччини Таїп Ердоган назвав геноцидом дії французької армії в Алжирі у 1945-1962 роках, коли, за його словами, загинуло 15% населення Алжиру.
А 18 січня 2012 року комісія Сенату Франції відхилила закон про геноцид вірменів.
Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини Європейського Союзу | Переглядів: 1164 | Додав: nowyny | Теги: геноцид вірмен, Франція | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]