Пт, 2024-04-19, 10:39
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

18:23
Гонтарєва знайшла нову причину падіння гривні. ВІДЕО
Інші останні Економічні новини

Причинами зниження курсу гривні, крім таких сезонних чинників, як падіння ділової активності в листопаді, а також виплати з казначейського рахунку, глава Національного банку України (НБУ) Валерія Гонтарєва назвала політичну нестабільність у країні.

"В останні дні, на жаль, додався ще один ситуативний фактор - це політична нестабільність, яка створює невизначеність щодо майбутньої країни і може послужити підставою для ажіотажного попиту на валюту", - сказала вона під час виступу у Верховній Раді в п'ятницю, 5 лютого.

Глава центробанку підкреслила: що швидше налагодиться ситуація на політичному терені, то менше буде розгойдуватися курс гривні.

Як пояснила Гонтарєва, резонансні новини з політичної площини завжди позначаються на динаміці фінансових ринків, і ситуація, що склалася в країні не є винятком.

"Наприклад, інвестори в українські суверенні єврооблігації почали розпродаж державного боргу, побоюючись погіршення короткострокової платоспроможності нашої країни. Це призвело до зміщення кривої прибутковості українських єврооблігацій", - зазначила вона.

"На сьогодні курс на міжбанківському валютному ринку становить 25,80-26,00 грн/$1", - повідомила Гонтарєва.

Голова НБУ зазначила, що при виникненні ситуативних факторів Національний банк активно працює. Вона нагадала, що з початку січня регулятор 5 разів виходив із продажем валюти на міжбанк і продав більш ніж 120 млн дол.

"Національний банк може згладжувати тільки надмірні та ситуативні коливання. Наприклад, сьогодні Національний банк вийшов із продажем 50 млн дол. через аукціон для згладжування ситуативних коливань курсу. А ці ситуативні коливання – ця наша нинішня політична криза, а не сезонні чинники, тому ми і вийшли з підтримкою ринку", - сказала Гонтарєва.

При цьому голова НБУ зазначила, що прогнозування курсу гривні та боротьба з фундаментальними причинами девальвації перебувають поза полем відповідальності регулятора.

"Національний банк відповідає за інфляцію, цінову стабільність і фінансову стабільність у державі. Наша мета щодо інфляції – 12%. Щоб її досягти, ми не можемо собі дозволити девальвацію, яка у нас була. Але я не буду вам прогнозувати курс, тому що Національний банк відповідає за інфляцію", - зазначила Гонтарєва.

При цьому вона зазначила, що в результаті ситуативних та фундаментальних факторів протягом січня надходження валюти в країну впало на 27%, в порівнянні з груднем 2015 року, а продаж валюти на міжбанківському валютному ринку впав на 43%.

Нагадаємо, експерти вважають, що гривня може впасти до 30 за долар і зміцнитися в середньому на позначці в 27. Держбюджет на 2016 рік ухвалено на базі середньорічного курсу гривні 24,1 грн/дол. Згідно з очікуваннями Міністерства фінансів, до кінця 2016 року курс національної валюти становитиме 24,4 грн/дол.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 895 | Додав: adminA | Теги: нова причина падіння гривні, Гонтарєва | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]