Вт, 2024-03-19, 09:40
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

14:09
ГПУ від початку року порушила аж одну справу щодо прав журналістів - а звернень було 26
Інші останні Політичні новини

Від початку 2012 року Генпрокуратура отримала 26 звернень щодо порушень прав представників ЗМІ з боку правоохоронців. Про це заявив заступник генпрокурора Віктор Занфіров, якого цитує прес-служба адміністрації президента.

За його словами, звернення надійшли, зокрема, з АР Крим, Закарпатської, Львівської, Івано-Франківської та Запорізької областей.

"Щодо 15 з них направлено роз’яснення, два звернення направлені за належністю, щодо восьми вирішено відмовити в порушенні кримінальної справи, одне звернення задоволено", - зазначив Занфіров.

Він наголосив: аналіз звернень і скарг, що надходять до Генпрокуратури, свідчить про те, що питання порушення прав журналістів потребують спільного обговорення та вирішення з метою унеможливлення непорозумінь і конфліктних ситуацій між правоохоронцями та ЗМІ.

Як раніше повідомлялося, що згідно зі звітом Freedom House, ситуація в Україні за минулий рік погіршилася, а рівень свободи преси оцінюється як частково вільний.

Нагадаємо, що 8 травня вдень сталася сутичка між журналістами та працівниками міліції при спробі зайти на вулицю Банкову в рамках акції протесту. Близько 12 години журналісти підійшли до Банкової з боку вулиці Лютеранської. У руках журналісти мали плакати, в яких висловлювали незгоду з невиконанням закону "Про доступ до публічної інформації".

Газетярі світу закликали активно підтримувати свободу преси в Україні

Всесвітня асоціація видавців газет і новин (WAN-IFRA) і Всесвітній форум редакторів закликають до активної підтримки свободи преси в Україні.

Такий заклик організації озвучили на тлі побоювань з приводу стану демократії в країні, наголошується в спільному повідомленні організацій.

У листі до членів WAN-IFRA, президент організації Джейкоб Метью закликав міжнародне співтовариство ЗМІ показати свою солідарність з незалежною пресою в Україні.

Він нагадав, що в Києві 2-5 вересня 2012 року відбудеться Всесвітній газетний конгрес, Всесвітній форум редакторів та Info Services Expo 2012.

У зв'язку з тим, що деякі європейські лідери мають намір бойкотувати матчі європейського чемпіонату з футболу в Україні, в WAN-IFRA задумалися чи доречно приводити свої щорічні зустрічі в Києві.

"Ми збираємося до Києва, щоб стояти на знак солідарності з місцевою незалежною пресою, яка бореться щодня під великим тиском, часто поодинці", - сказав Метью.

"Шляхом проведення наших заходів у Києві ми надамо їм змогу поділитися своїм досвідом з міжнародним співтовариством газетярів, що дозволить їм отримати вигоду з кращої міжнародної практики, можливість навчання, і запропонувати моральну підтримку", - сказав він.

Президент WAN-IFRA зазначив, що проведення цих заходів в Україні "відкриває можливості для взаємодії з органами влади і привернення уваги світової громадськості до проблем".

"З цих та інших причин, я хотів би запросити вас приєднатися до нас в Києві, і не тільки отримати користь з презентацій і спілкування, а й додати свій голос до тих голосів, які відстоюють свободу преси в країні", - йдеться в листі Метью.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 875 | Додав: adminA | Теги: прав журналістів, ГПУ порушила, було 26, справу | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]