Вт, 2024-04-16, 15:07
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

15:02
Гройсман попередив, що блокування Ради може завадити соцвиплатам. ВІДЕО
Інші останні Офіційні новини

Прем`єр-міністр України Володимир Гройсман закликав фракції Радикальної партії та "Батьківщини" розблокувати роботу Верховної Ради та ухвалити рішення про призначення членів Ради Національного банку, оскільки під загрозою можуть опинитись соціальні виплати в країні. Як передає УНІАН, про це він заявив на засіданні уряду.

"Зараз ми бачимо, що роботу українського парламенту заблокували дві фракції. Я хочу звернутися сьогодні до всіх депутатів Верховної Ради і, зокрема до двох фракцій українського парламенту, з величезним проханням - розблокувати роботу українського парламенту і ухвалити принаймні два рішення", - сказав Гройсман.

За його словами, перше - про призначення членів Ради Нацбанку за квотою Верховної Ради, друге – закон, що дозволить спрямувати до держбюджету кошти високопосадовців режиму екс-президента Віктора Януковича.

"Ми не втручаємося, які це будуть прізвища, нехай парламент сам визначається. Для мене важливо, щоб парламент проголосував це рішення, Нацбанк надав звіт наглядовій Раді, яка буде проголосована. Наглядова Рада затвердить цей звіт і перерахує в державний бюджет на виплату зарплат, пенсій, ліків, енергоносіїв 38 млрд грн. Це перша позиція. Якщо парламент цього не зробить, на превеликий жаль, будуть під загрозою соціальні виплати в Україні саме з вини тих, хто блокує роботу Верховної Ради", - сказав прем’єр.

Також він нагадав про арештовані на рахунках 1,5 млрд дол., що належали представникам колишньої влади і були вкрадені в українських громадян.

"Прийміть, будь-ласка, необхідне законодавство, щоб ці кошти негайно були направлені в державний бюджет", - закликав депутатів Гройсман.

Кабінет міністрів України готовий з 1 грудня цього року підвищити рівень соціальних стандартів - зарплат і пенсій - у середньому на 10,3%, сказав Володимир Гройсман.

"З 1 грудня (підвищуємо соцстандарти – ред.) на 10,3%. Цього, звичайно, недостатньо, але ми будемо шукати шляхи підвищення соцстандартів, щоб зробити справедливі зарплати і пенсії", - сказав Гройсман.

Як повідомлялося, сьогодні фракції Радикальної партії та "Батьківщини", а також позафракційні народні депутати, вкотре заблокували трибуну та президію парламенту.

Лідерка фракції "Батьківщина" Юлія Тимошенко заявила, що блокування безстрокове - до вирішення питання про зниження тарифів на комунальні послуги для населення.

Своєю чергою голова фракції Радикальної партії Олег Ляшко повідомив, що сьогодні будуть продовжені консультації, на яких обговорюватимуться їхні вимоги.

Через блокування роботи ВР голова парламенту Андрій Парубій заявив, що сьогодні засідання не відбудеться, а завтра Верховна Рада продовжить роботу о 10.00.

У політичних консультаціях в парламенті беруть учать лідери фракцій, представники уряду і президента України.

Гройсман закликає провести перевірку формування комунальних тарифів в Україні в період з 2005 року

Володимир Гройсман закликає провести перевірки формування комунальних тарифів в Україні, починаючи з 2005 року, і готовий сприяти таким перевіркам. Про це він сказав на засіданні уряду.

"Я хотів би, щоб ми зробили перевірку тарифів на газ, але з 2005 року. Це буде справедливо, щоб розібратися з цим питанням", - сказав Гройсман.

Володимир Гройсман доручив Міністерству соціальної політики врахувати пропозиції профспілок у проекті генеральної тарифної угоди між урядом та профспілками, повідомив міністр соціальної політики Андрій Рева, пише Інтерфакс-Україна.

"Зараз ми отримали доручення прем'єр-міністра України доопрацювати з урахуванням вимог, які сьогодні передали профспілки, щоб вони були відображені в генеральній тарифній угоді, переговори щодо якої перебувають на завершальному етапі", - сказав Рева.

Міністр зазначив, що уряд і профспілки мають провадити діалог для вирішення соціальних питань.

"Усі попередні уряди боролися з тарифами, а необхідно боротися з бідністю", - сказав міністр.

Біля ВР продовжується акція протесту профспілок проти підвищення комунальних тарифів

Біля Верховної Ради продовжується акція протесту профспілок проти підвищення комунальних тарифів. Зокрема, відбувається мітинг, на якому виступають представники профспілок із регіонів. Також до протестувальників вийшли ряд народних депутатів, серед яких лідер фракції "Батьківщина" Юлія Тимошенко, лідер фракції Радикальної партії Олег Ляшко, а також позафракційні Юрій Дерев`янко та Михайло Головко.

В акції беруть участь від 5 до 12 тис. осіб.

Юлія Тимошенко обіцяє донести вимоги учасників акції протесту проти підвищення тарифів до всіх рівнів влади. Про це вона заявила під час спілкування з мітингувальниками під Верховною Радою, повідомляє Укрінформ.

"Кожне ваше слово я донесу до всіх рівнів влади і всієї країни. Будемо сподіватися, що наша спільна боротьба призведе до зрушень. Альтернативи цьому немає, альтернатива - це тільки не боротися", - сказала Тимошенко.

Вислухавши скарги протестувальників на високі тарифи і нужденне життя, Тимошенко зазначила, що зараз "неможливо жити всій країні".

"Те, що ви прийшли, побачить уся країна. Значить, можна боротися і перемагати", - заявила лідер "Батьківщини".

У кулуарах парламенту вона заявила журналістам, що необхідно створити спільну робочу групу ВР і Кабміну для зниження тарифів на газ, тепло та електрику.

"З чим ми можемо погодитись: є три законопроекти, які впорядковують ситуацію з цінами на газ і з тарифами на тепло, гарячу воду, електроенергію. Треба створити робочу групу з урядом, і ми погоджуємось на таку робочу групу, і до кінця роботи цієї сесії, до поїздки депутатів на канікули, треба прийняти ці три закони і знизити реально ціну на газ, тепло, гарячу воду", - сказала Тимошенко.

Профспілки вимагають від Кабміну і Верховної Ради підняти мінімальну заробітну плату більш ніж у 2 рази - до 3057 грн

Профспілки, які сьогодні проводять мітинг в урядовому кварталі Києва, вимагають від Кабінету міністрів і Верховної Ради підняти мінімальну заробітну плату до 3057 грн з нинішніх 1450 грн, а також сприяти детінізації економіки, зростанню реальних доходів населення та прозорості тарифів на житлово-комунальні послуги. Про це заявив голова Федерації профспілок України Геннадій Осовий на брифінгу в Кабінеті міністрів, присвяченому результатам переговорів між урядом і представниками мітингувальників.

"Щодо вимог - у першу чергу потрібно підняти мінімальну заробітну плату до об`єктивного рівня. На сьогодні це 3057 грн, які необхідно платити і державі, і приватному сектору економіки", - сказав він.

У свою чергу, міністр соціальної політики Андрій Рева, який був присутній на брифінгу, підкреслив, що уряд і профспілки перебувають на фінальному етапі переговорів про нову генеральну угоду, яка передбачатиме тарифну сітку, що враховуватиме підвищення реальних доходів населення.

Крім того, Рева зазначив, що уряд готує пакет законопроектів щодо детінізації економіки в цілому і заробітних плат зокрема.

"За оцінками економічних експертів, 40% економіки України перебуває в тіні. Якщо нам вдасться зменшити її на 10% - це 200 млрд грн, які можна спрямувати на підвищення рівня життя населення", - сказав міністр.

За даними Держстату, середня заробітна плата штатного працівника в Україні в 2015 році зросла на 30%, а реальна – зменшилася на 10% порівняно з 2014 роком. Індекс реальної заробітної плати у березні 2016 року вперше за два роки перевищив показник попереднього року порівняно з березнем 2015 року і становить 101,6%.

Верховна Рада України 25 грудня 2015 року прийняла Закон України про державний бюджет на 2016 рік з дефіцитом 3,7% ВВП і доходами 595 млрд грн. Згідно з документом, прожитковий мінімум в Україні з 1 січня 2016 року встановлено на рівні 1330 грн, з 1 травня – 1399 грн, з 1 грудня – 1496 грн. Розмір мінімальної зарплати: з 1 січня – 1378 грн, з 1 травня – 1450 грн, з 1 грудня – 1550 грн. У той же час, як зазначають експерти, реальний прожитковий мінімум в Україні вдвічі вищий за встановлений – від 2,4 до 2,7 тис. грн.

Мітинг профспілок біля ВР завершився

Мітинг профспілок біля будівлі Верховної Ради України завершився, його учасники розходяться. Акція протесту проти підвищення тарифів, в якій брали участь представники українських профспілкових організацій, завершилася.

Мітингарі знову озвучили свої вимоги. Під час виступу активістів також йшлося про те, що у разі ігнорування владою їхніх вимог профспілки можуть удатися до рішучіших дій, аж до страйку, навіть всеукраїнського масштабу.

Нині біля ВР залишилося кілька десятків людей. Рух автотранспорту вулицею Грушевського, яка була перекрита протягом кількох годин, відновився.

Олег Ляшко повідомив, що сьогодні о 16.00 розпочнеться нарада лідерів фракцій щодо напрацювання завтрашнього порядку денного роботи Верховної Ради.

"Щойно завершилася в мене зустріч з головою парламенту. Також по телефону ми спілкувалися і з керівником фракції "БПП". Домовилися, що відбудеться нарада лідерів фракцій щодо напрацювання проектів рішень, які завтра має голосувати парламент, - ми збираємо о 16 годині", - сказав Ляшко.

Він зазначив, що його фракція наполягає на тому, аби завтра, в першу чергу, було розглянуто питання щодо створення Тимчасової слідчої комісії ВР з розслідування інформації щодо офшорів та корупції вищих посадових осіб держави, а також ТСК щодо формування тарифів, їхньої обґрунтованості.

Також йдеться про створення робочої групи з розробки законопроектів, зокрема, щодо перерахунку ціни на газ.

"Ми пропонуємо напрацювати спільний законопроект, який дасть можливість суттєво, радикально знизити вартість житлово-комунальних послуг, в першу чергу, через зниження ціни на газ", - сказав депутат.

Він також зауважив, що на засідання голів фракцій запрошені представники Кабміну, і не виключив участі прем`єр-міністра Володимира Гройсмана.

"Ми розблокуємо парламентську президію і трибуну за однієї умови: якщо ми завтра проголосуємо ТСК по офшорах, ТСК по тарифах і низку законів, які дадуть можливість знизити вартість житлово-комунальних послуг", - заявив лідер фракції Радикальної партії.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Офіційні новини | Переглядів: 937 | Додав: adminA | Теги: блокування Ради, Гройсман, соцвиплати | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]