Чт, 2024-04-18, 03:22
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

13:54
Історики-українофоби та коментатор кремлівських ЗМІ писали польський закон про «бандеризм»
Інші останні Новини Європейського Союзу

Проект нещодавно ухваленого в Польщі закону про «бандеризм» консультували історики, які відверто критикували Україну та відомі своїми націоналістичними антиукраїнськими та антиамериканськими заявами. Про це йдется у статті польського видання Rzeczpospolita.

Як повідомляється, в проекті прийнятого закону є частина, написана представниками право-популістського політичного руху «Kukiz 15» («Кукіз'15»), який (має 42 мандати у польському Сеймі, однак ніким не представлені у Сенаті).

Саме ця частина стосується внесення в закон про Інститут нацпам'яті (ІПН) визначення злочинів українських націоналістів.

«Kukiz 15» запросила бути консультантом польського історика Войчеха Мушиньського, відомого своїми націоналістичними антиукраїнськими та антиамериканськими заявами. Як повідомляється, Мушиньський не лише допоміг у розробці законопроекту, але також з'явився на засіданні комісії з питань правосуддя і прав людини в листопаді 2016 року, на якому був представлений цей проект.

Ще одним консультантом законопроекту став Володимир Осадчий, який працював коментатором у пропутіновському новинному агенстві «Спутник». У своїх заявах він нарікав на «велике нахабство бандерівської спільноти» в Україні. Під час засідання комісії він також висловлювався, що «в Україні поширюється ідеологія націоналізму, яка стає обов'язковою державною ідеологією».

Як інформував ZAXID.NET, 26 січня польський Сейм і Сенат ухвалили закон про Інститут нацпам’яті, яким, зокрема, встановлено заборону на пропаганду в країні ідеології українських націоналістів.

6 лютого президент Польщі Анджей Дуда підписав зміни, що передбачають кримінальну відповідальність за заперечення Волинської трагедії, пропаганду «бандерівської ідеології», а також публічні звинувачення на адресу Польщі у злочинах, скоєних під час Голокосту, у пособництві нацистській Німеччини, військових злочинах або злочинах проти людяності.

Прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький в інтерв'ю Bloomberg заявив, що після розгляду в Конституційному суді Польщі закону про Інститут національної пам'яті (ІНП), який передбачає поправку про «українських націоналістів», польський парламент швидко внесе в нього зміни.

«Cудді Конституційного суду можуть звернути увагу на непорозуміння, невідповідні формулювання, чи пояснити деякі визначення. Але ці помилки буде швидко поправлено у парламенті», – заявив Моравецький.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини Європейського Союзу | Переглядів: 614 | Додав: adminA | Теги: українофоби, коментатор кремлівських ЗМІ, польський закон, «бандеризм» | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]