Сб, 2024-04-20, 01:12
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

13:10
Із деякими умовами Комітету кредиторів у перемовинах з реструктуризації боргів Мінфін України не погодився
Інші останні Економічні новини

Українська влада у рамках проведення переговорів з реструктуризації частини державного боргу, а також квазідержавних боргів загальним обсягом 15,3 млрд дол, не погодилася з низкою умов ключових кредиторів, що об'єднані у кредитний Комітет на чолі з американським інвестиційним фондом "Franklin Templeton". Про це йдеться у презентаційних матеріалах Міністерства фінансів України, на які посилається УНІАН.

"На даному етапі Комітет кредиторів, що складається з п'яти найбільших утримувачів євробондів України на загальну суму близько 10 млрд дол, передав українській стороні свої принципи реструктуризації заборгованості. Однак Україна не згодна з низкою цих принципів", - йдеться у матеріалах.

При цьому конкретних даних, що саме не влаштовує українську сторону, Мінфін не наводить.

Водночас у Мінфіні наголошують, що переговорний процес йде, він триватиме у квітні і травні.

Однією з цілей реструктуризації, як нагадали у Міністерстві, є зниження боргового навантаження на бюджет, приведення співвідношення держборгу до рівня ВВП на рівні не більш як 71% і досягнення показника витрат на обслуговування держборгу до рівня не більш як 10-12% від ВВП до 2019 року.

Довідка

Ключовий кредитор України - Міжнародний валютний фонд (МВФ) - заявив, що наполягає на завершенні переговорів про реструктуризацію частини зовнішньої заборгованості України не пізніше червня, коли місія Фонду проведе першу оцінку виконання програми співпраці, схвалену в березні поточного року.

У МВФ наголошують, що переговори з кредиторами є дуже важливими для України, і вони повинні пройти з дотриманням основних критеріїв, визначених, зокрема, експертами МВФ.

Домовленість про реструктуризацію боргу стане одним із головних показників для оціночної місії, яка почне свою роботу в Києві, орієнтовно, 15 червня. Її основним рішенням стане схвалення або несхвалення надання Україні другого траншу в обсязі 2,5 млрд дол за новою програмою EFF, схваленою в березні поточного року. Програма розрахована на 4 роки, її обсяг фінансування 17,5 млрд дол. Нова програма дозволить збалансувати платіжний баланс, надасть більший обсяг фінансування на кращих і гнучких умовах для України. Доступним стане міжнародне фінансування для підтримки реформ в обсязі близько 40 млрд дол.

Перший транш за новою програмою в обсязі 5 млрд дол. Україна отримала 13 березня. Тоді ж Україна почала переговори про реструктуризацію частини зовнішнього боргу в обсязі 15 млрд дол. при загальному обсязі держборгу 70 млрд дол.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 849 | Додав: adminA | Теги: реструктуризації боргів, перемовинах, умовами Комітету кредиторів, Мінфін України | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]