Вт, 2024-04-16, 05:57
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

08:59
Яценюк: нові вибори призведуть до економічного колапсу
Інші останні Економічні новини

Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк ("Народний фронт") не бачить необхідності в проведенні позачергових парламентських виборів, які можуть лише спричинити економічний колапс. Про це він заявив ввечері 11 лютого 2016 року на телеканалі "1+1", передає УНІАН.

"Зараз ви підняли питання дострокових виборів. Що вони принесуть ці дострокові вибори, крім того, що у нас не буде ніяких реформ? Крім того, що у нас тоді точно настане економічний колапс? І, крім того, що воно не змінить систему державного управління на краще?" - сказав він, відповідаючи на питання.

Яценюк наголосив, що сьогодні країні необхідні економічна та політична стабільність, "а час для виборів ще настане".

До того ж Яценюк не готовий пожертвувати кількома міністрами заради збереження уряду.

"Ми прийшли однією командою, ми й підемо однією командою, але ми будемо працювати разом", - наголосив прем'єр.

Він нагадав, що про це публічно вже заявляв членам українського парламенту.

"У нас є багато ще пустих місць, то ж давайте доукомплектуємо і підемо новим сильним європейським урядом, разом із Президентом і коаліцію", - запропонував Яценюк.

За його словами, уряд змушений своїми діями відповідати на політичну ситуацію, тиск політиків та корупцію.

"Політична криза, яка сьогодні виникла, була потрібна. Кожна криза – це можливість. Ми це використовуємо як можливість, щоб очистити країну від політичної корупції, від впливів і від закулісної української політики. Нам кинула виклик політична корупція і закулісна політика. І ми на нього відповідаємо", - цитує Яценюка агенція "Укрінформ".

Він нагадав, що ця урядова команда сформувалася 14 місяців тому п'ятьма фракціями коаліції: "Це дуже різні фракції. Частина з них зайшли в коаліцію, щоби зразу стати фракціями опозиції".

"Багато з нас не знали одне одного. Частина людей – це технократи. А наші технократи нас називають політиками. В результаті зараз стала єдина команда - політична команда технократів", - сказав він.

Відповідаючи на запитання щодо заяв чотирьох членів уряду про відкликання своїх заяв про відставку, Яценюк зазначив, що командний дух став відповіддю на кинутий виклик: "Нам кинули виклик - не тільки як уряду, а нам як країні. Це виклик популізму, боротьби за владу, брехні, неправди і несправедливості".

"Ми відповіли на цей виклик. Ми сказали: ми прийшли єдиною командою, кожен з нас робить свою роботу. Ми робимо багато помилок, надто багато на наші плечі впало. І ми просимо вибачення за ці помилки. Але завдяки нашій роботі й тому, що ми робимо висновки з наших помилок, ми рухаємося вперед. Й ми не здаватимемося", - наголосив голова уряду.

Довідка

Як вже повідомлялося, 2 лютого голова фракції "Блок Петра Порошенка" Юрій Луценко заявив, що через відмову трьох фракцій ("Батьківщина", "Самопоміч", радикали Олега Ляшка) працювати з чинним урядом вихід із ситуації, яка склалася, може бути або у вигляді дострокових виборів, або шляхом "точкового" переформатування, тобто заміни окремих віце-прем'єрів та міністрів. При цьому у випадку переформатування Кабміну його й надалі очолюватиме Яценюк, а коаліційну угоду буде переписано.

8 лютого Луценко повідомив про відмову трьох фракцій від переформатування уряду з тією умовою, що Яценюк й надалі керуватиме міністрами.

Голова попрезидентської парламентської фракції запевнив, що ще можна уникнути перевиборів, однак для цього партії "Народний фронт" слід висунути іншу кандидатуру прем'єра, оскільки партії - члени коаліції не проти перебування "НФ" у владній більшості, їх не задовольняє Яценюк в якості прем'єра та усі діючі міністри, у тому числі й ті, котрі призначалися за їхніми партійними квотами.

Варто зауважити, що після кадрових змін на користь президентської й прем'єрської команд з-поміж чинних міністрів у "Батьківщини" лишився лише міністр молоді та спорту Ігор Жданов (тепер вони називають його людиною прем'єра), у "Самопомочі" - жодного представника; донедавна їм був Павленко, у Радикальної партії - також жодного представника.

При цьому у дострокових парламентських виборах найбільше не зацікавлені дві "партії влади" - "БПП" та "НФ".

Соціологи стверджують, що "фронтовики" взагалі можуть не подолати 5%-ний прохідний бар'єр до Верховної Ради. Вірогідні перевибори у партії Яценюка вже оголосили такими, що гратимуть "на руку Кремлю".

Натомість "Народний фронт" продовжує наполягати на безальтернативності Яценюка, а керівництво Кабміну своєю чергою вирішило позбавити опонентів юридичних аргументів на користь "точкового" оновлення й на терміновому закритому засіданні зорганізувало відкликання заяв про звільнення з боку міністра аграрної політики і продовольства Олексія Павленка, міністра інформаційної політики України Юрія Стеця, міністра охорони здоров'я України Олександра Квіташвілі та міністра інфраструктури Андрія Пивоварського.

"Корупція заразлива. Павленко більше не представляє об'єднання "Самопоміч". Те, що відбувається в Кабміні, руйнує парламентську демократію в Україні. Позиція "Самопомочі" залишається незмінною – звільнити клептократичний уряд на чолі з прем'єр-міністром Яценюком та сформувати новий склад Кабміну", - прокоментував рішення Павленка голова фракції "Самопоміч" Олег Березюк.

16 лютого Верховна Рада слухатиме звіт урядової команди, що може виявитися приводом до відставки чинного Кабінету Міністрів.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 783 | Додав: adminA | Теги: економічний колапс, нові вибори, Яценюк | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]