Пт, 2024-04-26, 07:39
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

09:57
Яценюк пропонує два шляхи виходу з політичної кризи. ВІДЕО
Інші останні Політичні новини

Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк задля виходу держави з політичної кризи пропонує налагодити тісну взаємодію між демократичними силами для підтримки дій його Кабінету міністрів або щоб відповідальність за ситуацію взяли президент і фракція "Блоку Петра Порошенка". Про це він заявив у програмі "10 хвилин з прем’єр-міністром", повідомили у Департаменті інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну.

За словами Яценюка, нинішня політична криза в державі є штучною.

"Це не лише моя оцінка. Такою є думка багатьох авторитетних світових лідерів фахівців", - зауважив прем’єр.

На його переконання, для нинішньої кризи немає раціональних підстав, її ідейна основа - це абсурдна зацикленість на рейтингах і химерна надія на безпідставні політичні проекти.

"Серед них найбільш загрозливою є теза про приреченість нинішньої політичної ситуації, а, врешті, про прожект дострокових парламентських виборів. Найбільш зацікавленими у дострокових виборах в Україні є три сили: популісти, олігархи та Кремль", - наголосив Яценюк.

Він підкреслив, що дострокові парламентські вибори є неприйнятним варіантом розвитку подій.

На його думку, у політиків є вибір, що складається з двох можливостей.

"Перша, яку сповідую я, передбачає відновлення парламентської коаліції, посилення чинного складу Кабінету міністрів України, тісну взаємодію між "Блоком Петра Порошенка", "Народним фронтом" та демократичними парламентськими силами, і, найважливіше, - продовження реформ в країні, які започатковані цим урядом", - сказав Яценюк.

Другий варіант, за його словами, "президент України та його фракція, яка є найбільшою у Верховній Раді, беруть на себе відповідальність і представляють новий склад Кабінету міністрів, нового прем’єр-міністра, нову програму та проводять переговори з парламентськими силами щодо підтримки як іншого уряду, так і альтернативної програми".

Разом з тим Яценюк переконаний, що тільки зміна уряду не стане вирішенням кризи.

Він звернувся до президента Петра Порошенка, членів фракції "БПП", фракцій Радикальної партії, "Самопомочі", "Батьківщини" та їхніх керівників з проханням зробити вибір у цьому питанні.

Також Яценюк закликав їх припинити "підкилимну і примітивну боротьбу за крісла і владу".

Крім того, прем’єр закликав президента, голову Верховної Ради та лідерів національних політичних сил підписати цілі та принципи нинішнього уряду, що "мають універсальний характер і передбачають недопущення антиконституційного втручання в діяльність виконавчої влади, незаконного політичного тиску та корупції".

"Гарантією додержання цих принципів має стати їхнє ухвалення як закону України", - додав Яценюк.

Тимошенко хоче негайно розглянути звільнення Яценюка

Питання звільнення прем’єр-міністра має бути розглянуто на пленарному засіданні Верховної Ради вже 15 березня. Про це в ефірі телеканалу "Інтер" заявила лідер "Батьківщини" Юлія Тимошенко, повідомляє прес-служба партії.

"Першим треба ставити питання звільнення прем’єр-міністра з посади, далі звільняється увесь уряд за Конституцією", - заявила вона.

На думку Тимошенко, результати голосування наочно продемонструють, "чи є парламент парламент українським, чи він далі готовий купатися в корупційних оборудках".

Нагадаємо, 16 лютого Верховна Рада, вислухавши звіт прем'єр-міністра Арсенія Яценюка про роботу уряду за 2015 рік, відхилила його, визнавши цю роботу незадовільною, але під час голосування про недовіру уряду набралося лише 194 голоси за мінімально необхідних 226. Нове голосування щодо цього питання можливе тільки на наступній сесії, яка розпочнеться у вересні.

17 лютого фракція "Батьківщина" заявила про вихід з коаліції. У вересні 2015 року коаліцію полишила Радикальна партія.

Без представників "Самопомочі", тимошенківців і "радикалів" у коаліції "Європейська Україна" залишиться 217 депутатів при мінімально необхідних 226 членів для формування більшості.

19 лютого перший заступник голови Верховної Ради Андрій Парубій заявив, що в складі парламентської коаліції налічується більш як 226 депутатів, і вона існує.

Перший заступник глави регламентного комітету Верховної Ради Павло Пинзеник повідомив, що юридично фракція Радикальної партії досі перебуває в складі парламентської коаліції.

Прем'єр-міністр заявляє, що необхідні переформатування коаліції та зміни в коаліційну угоду. Також Яценюк веде переговори про долю коаліції з лідером "радикалів" Олегом Ляшком.

Лідер фракції БПП "Солідарність" Юрій Луценко вимагає, аби Яценюк запропонував новий уряд або пішов.

Багато політиків і експертів говорять про неминучість дочасних виборів парламенту.

Президент Петро Порошенко та прем'єр Яценюк при цьому виступають категорично проти перевиборів.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 794 | Додав: adminA | Теги: два шляхи виходу, Яценюк, політична криза | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]