Чт, 2024-04-18, 08:13
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

17:29
Як і чому в Україні "лікують" у психлікарнях дітей, яких на Заході вважали б здоровими. ВІДЕО
Інші останні Медичні новини
У цих стінах батьки тікають від телекамери і старанно ховають своїх дітей. Бо, якщо знайомі впізнають, буде тавро на все життя.

Психіатричні лікарні – страшилки ще з радянських часів, розповідає Олена Астахова, ICTV. І донедавна до дитячих відділень на перевиховання масово направляли сиріт з інтернатів. Нині ж готують реформи у дитячій психіатрії і, зокрема, пропонують перевести відділення з дорослих до дитячих багатопрофільних медзакладів, аби допомога не була такою відразливою та болісною морально.

«Одна справа у нас, інша – там, коли фахівці, апаратура, умови, падає рівень стигматизації, людина отримує документ, де написано, що лікувався в багатопрофільній лікарні», - каже директор Харківської обласної психіатричної лікарні № 3 Віктор Коваленко.

Дитячий омбудсмен Юрій Павленко каже, що в українській психіатрії досі використовують застарілі методи діагностування розладів. Тому зловживання можна припинити, лише запровадивши більш об’єктивні тести зі світової практики.

«Тому запровадження європейських діагностичних критеріїв у психіатрії дасть змогу дуже багатьом дітям або зняти діагноз, або уточнити його, або забезпечити якісне лікування», - заявляє Уповноважений Президента України з прав дитини Юрій Павленко.

У терапії психічних розладів також потрібні сучасні методи лікування, які неможливі без якісних медикаментів. А саме їх бракує на вітчизняному ринку, каже головний позаштатний психіатр Міністерства охорони здоров’я Ігор Марцинковський.

«Діти в Україні дуже часто отримують лікування препаратами, які не застосовуються ніде більше в світі для лікування тих самих розладів. І навіть не мають аналогів», - каже він.

Тож психлікарні часто утримують маленьких пацієнтів, яким там і не треба бути взагалі. Бо так зберігають фінансування ліжко-місць.

Натомість самогубства серед підлітків свідчать про недоступність якісної психологічної допомоги. Адже замість бесіди з психологом-фахівцем діти отримують покарання від учителів та батьків, яке іноді не можуть витримати.

Для реформи дитячої психіатричної допомоги потрібно затвердити хоча б головні напрямки. Але концепція змін загальмувала в коридорах Міністерства охорони здоров’я.




Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Медичні новини | Переглядів: 1361 | Додав: adminA | Теги: психлікарнях дітей, Україні лікують, здоровими | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]