Пт, 2024-03-29, 17:22
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

11:50
Як оцінюватимуть іспит на володіння українською - Нацкомісія пояснила
Інші останні Офіційні новини

Державний іспит на рівень володіння українською мовою складатиметься з чотирьох частин, і результат, який претендент або претендентка отримає за кожну з них, становитиме максимум 25% від загальної оцінки.

Про це повідомляє Національна комісія зі стандартів державної мови у Фейсбуці.

"Від 16 липня 2021 року стартує іспитування на рівень володіння державною мовою. Іспитова робота складатиметься з чотирьох частин: «Культура мови» (24 тестові задання), «Читання» (20 тестових завдань), «Письмо» (1 завдання відкритого типу), «Говоріння» (2 завдання відкритого типу)", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що у межах тестових завдань кожна правильна відповідь дорівнює 1 балу. Максимальна кількість балів, яку можна набрати за виконання завдань частини «Культура мови», – 42, за «Читання» – 20, за «Письмо» - 37 балів, за «Говоріння» - 59 балів (29 балів за діалог, 30 балів – за монолог).

Таким чином, претендент/претендентка, правильно виконавши всі завдання, може отримати максимум 158 балів.

Як повідомляється, усі чотири частини іспиту рівноважні, результат за кожну становитиме максимум 25% від загальної оцінки. Щоб успішно скласти іспит, результат за кожну частину іспиту має бути не нижчим за половину від максимально можливої кількості балів. Тобто, для «Культури мови» це 21 бал, для «Читання» – 11 балів, для «Письма» –19 балів, для «Говоріння» – 30 балів. Кількість балів за кожну частину буде пропорційно конвертована у відсотки.

Щоб отримати державний сертифікат про достатній рівень володіння державною мовою, необхідно набрати 80 і більше балів (мінімум 50% + 1 бал), високий – 127 і більше балів (мінімум 80% + 1 бал).

Також пропонується ознайомитися зі зразком іспитової роботи.

Як повідомлялося, Верховна Рада 25 квітня 2019 року ухвалила Закон "Про забезпечення функціонування української мови як державної". Президент підписав його 15 травня 2019 року.

Переважна більшість норм закону набули чинності з 16 липня 2019 року.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Офіційні новини | Переглядів: 782 | Додав: adminA | Теги: оцінювання, Нацкомісія, володіння українською, іспит | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]