Пт, 2024-03-29, 17:16
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

23:10
Як уберегтися від смертельно небезпечного ботулізму - у МОЗ розповіли
Інші останні Медичні новини

Кращим способом уберегти себе і близьких від смертельного захворювання ботулізмом в Україні експерти вважають профілактику захворювання.

Необхідно ретельно промивати овочі перед закупоркою, стерилізувати тару і не шкодувати солі та уникати покупок на стихійних ринках, а в’ялену рибу влітку не купувати навіть в супермаркетах, – розповів заступник генерального директора “Центру громадського здоров’я” МОЗ Роман Родіна в інтерв’ю Апострофу.

У разі ж, якщо медики діагностували у хворого ботулізм, шанси на порятунок в українській лікарні малі. Проблема полягає у відсутності сироватки, яка зупиняє дію токсину.

Раніше її завозили з Росії, але в 2014 році дію державного сертифікату на сироватку було зупинено. МОЗ звернувся до міжнародних організацій – “Червоного хреста” і українського відділення Всесвітньої організації охорони здоров’я. Але про терміни відповіді від них невідомо.

Прес-секретар МОЗ Вікторія Савчук розповіла, що у відомстві планують включити препарат до держзакупівлі і забезпечувати ним регіони.

Екс-міністр охорони здоров’я Олег Мусій заявив, що несертифіковані препарати можуть потрапляти і використовуватися в Україні з волі МОЗ абсолютно легально. За його словами, проблему можна вирішити за один тиждень, як це було в 2015 році, коли виникла аналогічна ситуація.

Придбати препарат можна і через волонтерів в Росії. Однак за препарат доведеться переплатити. Якщо в РФ сироватка в перерахунку на національну валюту коштує близько 300 гривень, то в Україні за 5 ампул просять 1000 гривень. І в цьому випадку немає гарантії, що медики погодяться ввести препарат, тому що він не зареєстрований в Україні, а лікар несе персональну відповідальність.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Медичні новини | Переглядів: 981 | Додав: adminA | Теги: Моз, смертельно небезпечний ботулізм | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]