Пт, 2024-03-29, 14:03
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

17:03
Якщо не знайдуть винних, Крим може стати гарячою точкою - татари вважають підпали мечетей терактом
Інші останні Новини з регіонів України
Кримські татари зі свого боку оцінюють напади на мечеті в Криму як прояв терористичних актів на півострові.

Про це заявив перший заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу, депутат Рефат Чубаров на прес-конференції в Сімферополі в середу, 16 жовтня, передає "Інтерфакс-Україна".

"Ті, хто скоїв подібний теракт, ставить завдання залякати суспільство. Мета, з нашого погляду, яку переслідують злочинці, цілком очевидна, оскільки вони спокусилися на таку святу сферу. Їхнім завданням є внесення недовіри в кримське суспільство, культивування цієї недовіри шляхом обговорення різних версій того, що сталося, і потім вчинення таких дій, які цю недовіру можуть перевести вже в розряд ненависті", - сказав Чубаров.

Він звернув увагу на ту обставину, що злочинці, які вчинили напад на мечеті, залишаються анонімними.

"У нашій ситуації анонімність пов'язана з тим, що теракт спрямований проти суспільства в цілому для того, щоб просто в ньому створити умови для подальшої ескалації напруги", - зазначив Чубаров.

У зв'язку з цим він підкреслив: "Ми хочемо заявити про те, що нерозкриття цих злочинів з нашого боку буде розцінюватися як просто небажання їх розкривати і як сприяння тим силам, які прагнуть підвести кримське співтовариство до небезпечної ситуації".

За словами Чубарова, у вівторок представники Меджлісу проводили консультації з деякими експертами, зокрема з правоохоронних органів, і вони заявляють про те, що "сьогодні є технічні та інші методи проведення слідства, які дозволяють подібного роду злочини розкрити в досить короткі терміни, проте для цього необхідна концентрація всіх зусиль, і, найголовніше, характеристика цих злочинів, як небезпечних для громадянського миру і спокою не лише в Криму, а й в Україні.

"Якщо така оцінка з точки зору правоохоронних сил буде дана цим обставинам, ми впевнені, що найближчим часом ці події можуть бути розкриті", - переконаний він.

Чубаров також зажадав від правоохоронних органів вжити рішучих заходів, щоб розкрити ці злочини.

"Мусульмани Криму, як і кримське суспільство в цілому, шоковані тим, що трапилося. Я думаю, шоковані не тільки самим актом вандалізму, а й тим, що злочинці спокусилися на те спільне, що нас об'єднує, - храми. Водночас зрозуміло, що поки правоохоронні органи не розкриють вчинені злочини, і не будуть притягнуті як виконавці, так і замовники до відповідальності, в суспільстві не буде нестачі в різних версіях, оцінках і інтерпретаціях того, що сталося", - заявив він.

Разом з тим він додав, що для кримських татар важливим є уникнути ескалації ситуації в Криму саме у формі продовження таких злочинів.

"Ми сьогодні вкрай стурбовані тим, що мовчазна позиція правоохоронних органів (а поки що ми не бачимо таких глибоких персональних оцінок того, що сталося), може дозволити тим, хто має свій план ескалації ситуації в Криму, і далі скоювати подібного роду злочину".

Чубаров зазначив, що ті, хто скоїв подібне стосовно мусульманських культових об'єктів, спрямували свої дії проти кримських татар, сподіваючись на те, що ті, обурені даними подіями, спробують вчинити якісь дії у відповідь.

Він нагадав, що духовне управління мусульман Криму виступило із заявою, в якій закликало всіх мусульман Криму до спокою.

"Таким чином, одна з цілей, поставлених злочинцями - щоб кримські татари зреагували так, як вони хотіли, ця мета ними досягнута не буде, це однозначно", - підкреслив Чубаров.

Разом з тим, він зазначив, що це не означає, що ті, хто організував напад на мечеті, не можуть спробувати тепер спровокувати подібні напади на культурні об'єкти інших конфесій з тим, щоб викликати міжконфесійний конфлікт на півострові.

"Тому ми не просто закликаємо людей до пильності, але водночас ми звертаємо увагу правоохоронних органів, що ми не виключаємо, у разі нерозкриття цих злочинів, продовження подібних злочинів, але скоєних проти вже інших конфесій, їхніх храмів, знову ж таки з метою дестабілізації ситуації в Криму. Таким чином ми оцінюємо ситуацію як дуже тривожну", - підкреслив Чубаров.

Він додав: "З нашого погляду, цими двома злочинами для кримського суспільства створений такий момент тестування. Ті, хто скоїв ці злочини, зараз спостерігають, як ми реагуємо, і не тільки кримські татари, а як реагуватиме влада, як поведе себе правоохоронна система".

У свою чергу, учасник прес-конференції, керівник секретаріату Меджлісу Заїр Смедляєв заявив, що слабка робота правоохоронців щодо розкриття даних злочинів може викликати дестабілізацію ситуації на півострові.

"Те, що правоохоронці не працюють відповідним чином, не займаються пошуком злочинців і їхнім покаранням, сприяє тому, що Крим може стати гарячою точкою", - сказав він.

У той же час Смедляєв зазначив, що подібні напади на мечеті можуть мати за собою далекосяжні цілі, в тому числі і спробою зриву підписання Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом, для чого робиться спроба дестабілізації ситуації в Україні.

"Напередодні серйозних для України кроків, коли стоїть питання про підписання Договору про асоціацію України з ЄС, я припускаю, що це цілеспрямована провокація, саме спрямована на цю дестабілізацію ситуації в Україні", - сказав керівник секретаріату Меджлісу.

У зв'язку з цим він додав: "Ми звертаємося до всіх жителів Криму з проханням не піддаватися на провокації, зберігати мир і спокій у нашому Криму, а до працівників правоохоронних органів - знайти і покарати організаторів і виконавців даних злочинів".

У свою чергу взяв участь у прес-конференції заступник муфтія мусульман Криму Есадуллах Баїров заявив про те, що кримські мусульмани жодним чином не будуть робити будь-яких дій проти представників інших релігій і храмів у зв'язку з нападами на мечеті.

Він нагадав, що іслам регламентує ставлення мусульман до немусульман, "і в цьому контексті я хотів би відзначити, що правовірний мусульманин в жодному разі не зможе завдати шкоди невинному християнину чи представнику іншої релігії, тим більше, завдати шкоди його майну або храму", - заявив Баїров.

При цьому він, як представник мусульман Криму, стверджує, що жоден правовірний мусульманин не зможе вчинити у відповідь акт вандалізму, подібний до того, що був скоєний у відношенні до мечетей. "Якщо йде план, що ми підпалили вашу мечеть, а ви підпалите нам храм, і на цьому тлі може виникнути якесь протистояння, ми стверджуємо, що жоден правовірний мусульманин такого зробити не може", - заявив заступник муфтія мусульман Криму.

Раніше повідомлялося, що 13 жовтня сталася пожежа в центральній мечеті "Яні Джалі" в Саках. Інформація про спалах надійшла правоохоронцям у неділю о 21.30, о 22.20 пожежа була погашена. Кримська міліція проводить розслідування за фактом загоряння, відкрито кримінальне провадження за ч.2 ст.194 КК (умисне знищення або пошкодження чужого майна).

Прес-служба ДУМК з посиланням на Головного імама Сакського регіону і міста Кезлєв (Євпаторія) Емірасана Умерова повідомила, що під час спалаху в мечеті нікого не було.

"В результаті вогнем пошкоджено частину мечеті, зокрема терасу, кімнату імама та інші підсобні приміщення. У самому молитовному залі також присутні сліди загоряння... Офіційної версії спалаху поки що немає... За тими слідами, які можна побачити після пожежі, можна говорити про навмисний підпал мечеті", - йдеться в повідомленні.

Пізніше, 15 жовтня в Криму горіла ще одна мечеть. Займання сталося близько 04.00 у кімнаті імама в мечеті, яка розташована в селі Рівному Красногвардійського району.

"Місцеві мусульмани вчасно помітили вогонь і запобігли можливій пожежі. На місце виїхала оперативно-слідча група. Причина загоряння встановлюється. Мусульманська громада оцінює збитки", - розповів імам Курманського регіону Арсен Яглиєв.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини з регіонів України | Переглядів: 867 | Додав: adminA | Теги: татари, терактом, підпали мечетей | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]