Чт, 2024-03-28, 19:08
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

08:41
Якщо робота в Польщі - як зараховується стаж в Україні
Інші останні Новини про співпрацю України з ЄС

Відповідно до Угоди між Україною та Республікою Польща про соціальне забезпечення, кожна країна призначає та виплачує пенсію лише за стаж, який особа отримала на її території. При цьому стаж іншої країни зараховується лише для визначення права особи на отримання пенсії взагалі.

Про це йдеться у роз’ясненні Пенсійного Фонду України.

Що це означає? Якщо українець офіційно працював у Польщі, то такий стаж (за умови, що цей стаж не співпадає з українським) можна включити до українського для визначення права на отримання пенсії за умови підтвердження його компетентною установою Республіки Польща, але платити за нього ПФУ не буде.

Як підтвердити стаж

Для підтвердження стажу роботи на території Польщі територіальний орган ПФУ, до якого звернулась особа, надсилає їх на розгляд до компетентних органів Республіки Польщі. Переклад документів про трудову діяльність з польської мови надавати не потрібно.

Для отримання української та польської пенсії особі достатньо звернутися лише до ПФУ за місцем реєстрації. Додатково звертатися до пенсійних органів Республіки Польща не потрібно. Для цього до територіального органу ПФУ за місцем реєстрації заявником надається такий пакет документів:

  •     копія паспорта (посвідки на постійне місце проживання);
  •     копія довідки про присвоєння ідентифікаційного номера;
  •     копії документів про стаж;
  •     довідка з банку з підтвердженням номеру банківського рахунку.

Як накопичити собі на пенсію

Спеціалісти територіального органу ПФУ цей пакет документів доповнюють заповненим формуляром UA-PL 8 – «Заява про призначення польської пенсії за віком» та направляють на розгляд до компетентних органів Республіки Польща. Тобто всю роботу з пересилання документів для отримання міжнародної пенсії бере на себе ПФУ.

Оскільки жінка має стаж у Польщі, то зможе отримувати пенсію і від Пенсійного фонду Республіки Польща, який буде виплачувати їй пенсію, але лише за отриманий там стаж.

Важливий момент, який потрібно враховувати для отримання міжнародної пенсії – вимоги для виходу на пенсію. У кожній країні вони різні.

В Україні пенсійний вік становить 60 років для чоловіків та жінок, у Польщі пенсійний вік для жінок – 60 років, для чоловіків – 65 років. Тому для призначення польської пенсії українським чоловікам потрібно досягти пенсійного віку, який діє на території Польщі, тобто 65 років.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини про співпрацю України з ЄС | Переглядів: 649 | Додав: adminA | Теги: україна, Польща, стаж, робота | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]