Пт, 2024-04-19, 12:56
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

09:37
Яресько - Мінфін розпочинає комплексну верифікацію отримувачів соцвиплат
Інші останні Економічні новини

Міністерство фінансів України вперше за роки незалежності нашої країни починає комплексну системну перевірку (верифікацію) одержувачів соціальних виплат, повідомила у вівторок 1 березня міністр фінансів України Наталія Яресько.

"Верифікація - це в жодному разі не скасування соцвиплат. Вона не загрожує чесним громадянам. Наша мета – виявити шахраїв і тих, хто явно не має права на отримання такої соціальної допомоги. Верифікація не створить дискомфорту громадянам", - запевнила Яресько, передає УНІАН.

Вона зазначила, що процес верифікації не передбачає штрафів і передбачає тільки аналіз даних, отриманих з різних джерел. За її словами, в разі виявлення відхилень Мінфін повідомить про них відповідному профільному міністерству, яке і прийме рішення про призупинення тих чи інших виплат.

Яресько повідомила, що минулого року Мінфін вже провів "пілотний" проект щодо переселенців, який дав змогу зберегти бюджету країни понад 1 млрд грн, одержуваних з використанням схем.

"Ми знайшли 1800 осіб, що одержують допомогу, у яких були паспорти, де було зазначено, що їм від 100 до 120 років. Навіть в Україні це неможливо", - сказала вона, наголошуючи, що ці переселенці навіть не помітили "пілотного" проекту Мінфіну.

Міністр наголосила, що з урахуванням витрат Пенсійного фонду, у 2016 році держава витратить понад 350 млрд грн за всіма програмами соціальної підтримки, тому дуже важливо, щоб в умовах обмежених можливостей бюджету соціальну допомогу отримували ті, хто її справді потребує. Посилаючись на досвід подібних регулярних перевірок в інших країнах, Яресько повідомила, що в деяких країнах після верифікації виявлено до 30% некоректних виплат.

"За нашими оцінками, завдяки верифікації потенційна економія для бюджету в 2016 році може становити мінімум 5 млрд грн. Ключове завдання верифікації – допомогти виявити серед одержувачів соцдопомоги шахраїв і мертві душі, і тим самим забезпечити ефективне використання коштів платників податків", - резюмувала вона.

Як повідомив присутній на презентації проекту Мінфіну з верифікації соціальних виплат і пенсій заступник міністра фінансів Роман Качур, процес верифікації стартував, і вже зараз є перші результати. За його словами, Мінфін очікує завершення процесу верифікації до 1 липня.

Як повідомлялося, Мінфін має намір провести аудит і верифікацію соціальних виплат та їхніх одержувачів для оптимізації системи соціального захисту та соціального забезпечення громадян. За словами міністра фінансів Наталії Яресько, перевірка необхідна для виявлення зловживань, "мертвих душ" і невідповідностей критеріям отримання соціальної допомоги.

За інформацією Мінфіну, верифікація проводитиметься електронними та телефонними засобами і не створить жодного дискомфорту для громадян, а співпрацюючи в рамках процесу верифікації з банками міністерство з'ясовуватиме тільки мінімальний набір даних та використовуватиме ці дані в роботі як службову, конфіденційну інформацію.

У ході верифікації Мінфін має намір пересвідчитися, чи справді всі ті кошти, які сьогодні виділяються Пенсійним фондом та іншими соціальними установами країни, отримують справжні пенсіонери, справжні громадяни, а не "мертві душі" або шахраї, що дасть змогу направити фінансову підтримку від держави тим громадянам, які її потребують.

Кабінет міністрів України ухвалив останні чотири постанови, необхідні для запуску процесу верифікації одержувачів соціальних виплат, 18 лютого.

Як повідомлялося, Міністерство соціальної політики України має намір припинити соцвиплати 350 тис. фіктивним тимчасово переміщеним особам. Голова відомства Павло Розенко заявив, що Мінсоцполітики не проводитиме тотальну перереєстрацію переселенців через виявлення шахрайських схем із виплатами.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 816 | Додав: adminA | Теги: яресько, Мінфін, комплексна верифікація отримувачів | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]