Пт, 2024-03-29, 02:50
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

10:09
їЕкспрем'єр Литви - ЄС має сформувати “пояс успішних держав” біля Росії
Інші останні Новини про співпрацю України з ЄС

ЄС має сформувати “пояс успішних держав” біля Росії - експрем'єр Литви

Євросоюз має розробити нову стратегію стосовно Росії, яка передбачатиме підтримку України, Молдови і Грузії та формування з них "поясу успішних держав".

Таку думку висловив колишній прем'єр-міністр Литви, член Європарламенту Андрюс Кубілюс на Форумі вільної Росії у Вільнюсі, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Сьогодні Заходу, Євросоюзу потрібна чітка стратегія щодо Росії. Тут важливо мати не тільки комплексний захист від агресії, а й набагато глибший підхід. Нам потрібен ясний стратегічний погляд. Зокрема, найважливішим завданням має стати допомога у формуванні "поясу успішних держав" - України, Молдови, Грузії. Ми віримо, що в результаті рано чи пізно і Росія повернеться на європейський, демократичний шлях розвитку", - сказав Кубілюс.

За його словами, в Європарламенті точаться дискусії з приводу конкретних заходів у цьому напрямку. Наприклад, обговорюється можливість установлення тісніших контактів з демократичною частиною суспільства РФ, яка протистоїть кремлівському режиму. Йдеться, зокрема, про проведення Форуму друзів європейської Росії, а також зміцнення зв'язків між Євросоюзом і країнами Східного партнерства, перш за все, Україною, Грузією та Молдовою.

Усе це, на думку експрем'єра Литви, має протистояти просуванню "макронізму" - концепції президента Франції Еммануеля Макрона, суть якої полягає в необхідності включення путінської Росії в розширену співпрацю з ЄС задля колективного протистояння Китаю.

Андрюс Кубілюс очолював уряд Литви в 1999-му, 2000-му, а також 2008-2012 роках. З 2019 року - член Європарламенту.

Як повідомлялося, 9 листопада у Вільнюсі відкрився дводенний VIII Форум вільної Росії, в якому беруть участь відомі опозиціонери з РФ, правозахисники, а також активісти та експерти з України, США, Німеччини, Литви.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини про співпрацю України з ЄС | Переглядів: 864 | Додав: adminA | Теги: експрем'єр Литви, РФ, “пояс успішних держав”, ЄС | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]