Чт, 2024-03-28, 15:21
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

17:05
Кабмін контролюють олігархи, реформи саботуються, всі брешуть - заявив Саакашвілі. Яценюк відповів. ВІДЕО
Інші останні Офіційні новини

Голова Одеської обласної держадміністрації Міхеіл Саакашвілі заявляє, що український уряд контролюють олігархи.

Так, Саакашвілі в інтерв'ю "5 каналу" у програмі "Погляд" 3 вересня зазначив, що прем'єр-міністр Арсеній Яценюк відмовився розглянути доповідь щодо вартості авіаперельотів і діяльності голови Державіаслужби Дениса Антонюка, який був відсторонений після скандалу, але вже повернувся на посаду.

"Із яких інтересів виходить Яценюк – Коломойського чи десятків мільйонів пасажирів України? Вчора Яценюк прийняв рішення на користь Коломойського. Так, як він регулярно ухвалював рішення на користь Ахметова й інших… Контролюють український уряд усі ці олігархічні інтереси", - заявив голова Одеської ОДА.

"Антонюк (знову) сидить у кабінеті. І поки він не сидів у кабінеті, жодного рішення ця служба не прийняла всупереч Коломойському", - обурився він.

Губернатор сказав, що 4 місяці боровся з Антонюком, який "повний ніхто", але який вирішує, скільки платити за перельоти.

"Ці гроші підуть до Коломойського в кишеню, а з ким він потім поділиться – це ми можемо лише подумати", - додав він.

При цьому Саакашвілі категорично відрізав на запитання про готовність обійняти крісло Яценюка: "Ні! Ні! Ні!".

"Я не збираюся ставати прем'єр-міністром України. Але я хочу, щоб прем'єр-міністр діяв в інтересах народу України, а не Коломойського, а не Ахметова, а не когось іншого", - заявив Саакашвілі.

Він також сказав, що " у нас немає чиновників із почуттям гідності", і навів приклад Митниці, де чиновників "змушують робити потоки".

Державну фіскальну службу, за словами Саакашвілі, окрім голови ДФС, "контролюють колишні люди з режиму Януковича, контролює Хомутиннік, Романенко, який був при Януковичі призначений".

"Що там Насіров? Таких Насірових ще штук десять поміняють – і все одно там будуть сидіти Хомутиннік і Романенко!", - сказав він.

"Ми говоримо про систему, яка глибоко вкоренилася, яка тіньова", - наголосив голова Одеської області.

Він навів приклад із "дуже порядним" міністром Айварасом Абромавичусом, який уже більше місяця не може звільнити керівників двох держпідприємств, вони "навіть не відповідають на листи міністра". Ці підприємства торік завдали Україні збиток у 110 мільярдів гривень. І їхні керівники підкоряються Мартиненку, сказав Саакашвілі.

"Усі рішення саботуються усередині й навколо уряду", - заявив він.

Крім того, Саакашвілі засмучений відсутністю реформ і гальмуванням його спроб змінювати систему в Україні.

"У нас параліч державних інститутів, у нас параліч багатьох частин влади", - сказав він в інтерв'ю "5 каналу".

"Увесь цей час ми чуємо розмови про реформи – ми не бачили реформ. Я тут майже 2 роки, після Майдану, півтора роки – я не бачив великих справжніх реформ, я бачив багато мімікрій щодо реформ", - завив Саакашвілі.

"Ми бачили реформу тільки поліції поки що – і то, ми ж розуміємо, ми говоримо про маленьку частину служб правопорядку, тому що інші всі такі ж корумповані. Ми запустили в Одесі патрульну поліцію – за 2 дні упіймали голову старої міліції міста, який має поки що значно більше влади, ніж наша улюблена реформована поліція", - сказав він.

"Рішення по реформах не ухвалюються… Я не можу назвати реформами те, що уряд називає реформами", - додав голова Одеської ОДА.

Так, Саакашвілі не вважає реформою підвищення тарифів – а вважає це наслідком економічної кризи й зловживань. Голова Одеської ОДА зазначив, що олігарх-утікач Микола Злочевський за рахунок тарифу водоканалу побудував собі величезну віллу з дорогими статуями і басейнами.

"Реформа – це коли змінюється структура управління країною, коли відбувається забивання корупційних ям. Я не тільки не бачив забивання корупційних ям – за останній місяць на моїх очах відбувається розширення деяких із них. На моїх очах корупція набула нових форм і, можливо, перемістилася з низького рівня на інший рівень… І на митниці зараз ситуація гірша…", - заявив Саакашвілі.

На його думку, одна з причин цього – "корисливі інтереси олігархів, які контролюють український уряд".

Саакашвілі наголосив, що приїхав в Одесу, бо там складна ситуація, і він хотів би говорити про реформи, про те, як налагодили роботу митниці, побороли корупцію, побудували дороги.

"Натомість я говорю щодня про саботаж – не від Росії, яка зацікавлена в саботажі у відношенні до мене або до регіону…, не від місцевих кланів… Ми говоримо про саботаж центральних урядових установ", - заявив він.

"Усі рішення саботуються усередині й навколо уряду", - наголосив Саакашвілі.

Він розповів, що в Одеській області відібрали 16 глав райдержадміністрацій – а "уряд затвердив тільки 6".

"Щоб нам мало не здалося. Бо ми не граємо за правилами їхнього олігархічного міжсобойчика, - пояснив Саакашвілі причину. - Тоді якщо потрібно напаскудити, то можна й тарифи підвищити, і Митницю вбити, і районних голів не призначити, і на дорогу в наперстки пограти. Ми вам даємо – а, ну, іншою рукою забрали…".

"Я сподівався, що всі гілки влади України прагнуть зберігати територіальну цілісність країни, а в Одесі показати світу, що Україна може інакше. Я піддався на їхні розводки. Я вважаю себе ошуканим. Тому що вони (представники влади) весь час обманюють… Я чую брехню щодня…. Однієї рукою даємо, іншою віднімаємо", - сказав Саакашвілі.

"Система сама порочна", - констатував він.

Раніше Саакашвілі заявив, що не уявляє себе на посаді прем'єр-міністра України: "Я думаю, що прем'єр-міністром України на цьому етапі має бути та людина, яка в першу чергу добре розбирається у фінансових питаннях, детально в фінансовій системі і при цьому він повинен бути порядним. І повністю захищеним від олігархічних інтересів. Це у мене є. Але я думаю, що є люди, які краще за мене розбираються в цих питаннях і в багатьох інших деталях", – сказав він та уточнив, що в даний момент влада в Україні "повністю паралізована" і потребує повного перезапуску уряду країни на всіх рівнях.

Яценюк назвав обвинувачення Саакашвілі щодо підконтрольності Кабміну олігархам неправдивими

Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк назвав такими, що не відповідають дійсності, заяви голови Одеської обласної державної адміністрації Міхеіла Саакашвілі.

"Я хотів би звернутися до керівника Одеської обласної державної адміністрації: я розумію всю емоційність, я розумію, як йому важко. Важко всім. Ми тут усі єдині, і тому емоції, необґрунтовані звинувачення грають на руку тільки тим, хто проти реформ, хто проти реальних змін в Україні. Тим паче негоже колишньому президентові вдаватися до неправдивих звинувачень. Але я - його перший союзник", - заявив Яценюк на брифінгу в Києві в п'ятницю 4 вересня, передає "Інтерфакс-Україна".

Водночас прем'єр наголосив, що цінує позицію Саакашвілі щодо митниці, "але все має бути у рамках закону, після розслідування".

Говорячи про перспективи співпраці з головою Одеської ОДА, Яценюк зазначив, що обидва чиновники несуть відповідальність, співмірну обійманій посаді.

"Міхеіл має працювати, і він працюватиме. Я на жодні персональні випади не реагую. Не йдеться ні про персоналії, ні про емоції. Йдеться про відповідальність за долю країни, про мою відповідальність перед Україною, про відповідальність Міхеіла перед одеситами, і ми тут єдині ", - додав Яценюк.

Як повідомлялося, Кабінет міністрів сьогодні, 4 вересня, за результатами проведеної перевірки Державної авіаційної служби України (Державіаслужба) прийняв рішення про звільнення голови служби Дениса Антонюка.

Раніше, 26 червня, в ході засідання конкурсної комісії Державіаслужби з видачі дозволів авіакомпаніям на експлуатацію авіамаршрутів голова Одеської обладміністрації Саакашвілі обвинуватив голову Державіаслужби Дениса Антонюка в корупції при видачі прав на експлуатацію авіамаршрутів, а також монополізації авіаринку і перешкоджання новим авіакомпаніям у виконанні польотів до України.

За словами Саакашвілі, наслідками таких дій Державіаслужби стали завищені ціни на авіаперельоти. У свою чергу, Антонюк пояснив, що причиною високих цін на авіаперельоти до Одеси є монополія на наземне обслуговування літаків в Одеському аеропорту і найдорожче авіапаливо в Європі. Він також додав, що ні Україна, ні Міністерство інфраструктури не впливають на формування цін на авіаквитки.

27 червня після наради з міністром інфраструктури Андрієм Пивоварским і Саакашвілі президент України Петро Порошенко тимчасово відсторонив Антонюка від виконання обов`язків голови Державіаслужби і розпорядився провести службову перевірку діяльності відомства. 2 липня на сайті уряду було опубліковано розпорядження Кабінету міністрів про відсторонення Антонюка до завершення службового розслідування.

2 вересня Антонюк заявив, що після завершення розслідування його було поновлено на посаді. 

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Офіційні новини | Переглядів: 885 | Додав: adminA | Теги: олігархи, всі брешуть, відповідь, Саакашвілі, Яценюк, реформи саботуються, Кабмін | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]