Сб, 2024-04-20, 09:41
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

07:22
Кабмін початком грудня подасть пакет законопроектів про підтримку громадян і підприємств - валютних позичальників
Інші останні Економічні новини

Кабінет Міністрів України затвердив пакет законопроектів для підтримки громадян і підприємств, які одержали валютні кредити, розроблених Міністерством фінансів спільно з Національним банком та Незалежною асоціацією банків України. Затверджені законопроекти "Про фінансову реструктуризацію" і "Про реструктуризацію зобов'язань громадян України за кредитами в іноземній валюті, одержаними на придбання єдиного житла (іпотечні кредити)" будуть представлені на розгляд і обговорення Верховної Ради України наступного тижня, повідомляється 25 листопада 2015 року на офіційному сайті Мінфіну.

За оцінками Мінфіну, в рамках цих законів 37 тисяч сімей з кредитами на загальну суму понад 20 мільярдів гривень зможуть провести реструктуризацію валютних іпотечних кредитів, а життєздатні підприємства зможуть вирішити проблему надмірного боргового навантаження і повернутися до економічної активності, що сприятиме пожвавленню банківського кредитування.

Як повідомлялося, Міністерство фінансів спільно з Національним банком розробили механізм добровільної реструктуризації проблемних кредитів працюючих підприємств у банках, який розрахований на три найближчі роки і покликаний полегшити роботу бізнесу і активізувати кредитування. За оцінками експертів, загальна сума заборгованості компаній, які можуть потрапити під дію цього механізму, становить близько 200 мільярдів гривень.

Також на початку жовтня НБУ повідомляв, що спільно з Мінфіном і Міжнародним валютним фондом має намір переглянути меморандум про економічну та фінансову політику в частині захисту інтересів валютних позичальників банків, оскільки чинний документ зобов'язує Україну не втручатися в процес реструктуризації, що відбувається на добровільній договірній основі.

Що ж стосується позичальників-фізосіб, 2 липня 229 депутатів прийняли в третьому читанні закон, який зобов'язує банки знизити курси за валютними кредитами для споживачів до того рівня, на якому вони були на момент підписання кредитного договору.

Пізніше ряд депутатів відкликали свої голоси за цей закон, оголосивши його "популістським".

Яресько запропонувала схему списання боргів по іпотеці

Міністерство фінансів пропонує дозволити українцям реструктуризувати борги по іпотеці, що виникли внаслідок девальвації гривні, на загальну суму близько 20 мільярдів гривень за новими правилами. Про це йдеться в пакеті законопроектів, котрий підготовлено Мінфіном й презентовано міністром фінансів Наталією Яресько під час щотижневого засідання уряду в середу, 25 листопада, інформує УНІАН.

За словами Яресько, йдеться про реструктуризацію боргів за кредитами, взятими для купівлі єдиного в родині житла, залишок по яких не перевищував порядку 2,5 мільйона гривень станом на 1 січня 2015 року. При цьому Яресько зазначила, що такі кредити становлять близько 20 мільярдів гривень, або біля 40% усього обсягу іпотеки. При цьому процес реструктуризації передбачає списання 25-75% обсягу іпотеки, а подекули - наприклад, відносно учасників АТО - і 80-100% іпотеки.

Такий механізм, як підкреслила міністр, узгоджено та схвалено керівництвом 19 найбільших українських банків. 

 

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 829 | Додав: adminA | Теги: пакет законопроектів, валютні позичальники, Кабмін, підтримка громадян і підприємств, грудень | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]