Пт, 2024-04-26, 06:25
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

18:11
Кабмін заборонив торгувати з окупованим Кримом
Інші останні Новини з регіонів України

Кабінет міністрів України ухвалив рішення про обмеження постачань товарів в анексований Росією Крим.

Про це у середу, 16 грудня, сказав після засідання Кабміну міністр соціальної політики Павло Розенко, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Так, ухвалили", - сказав він, говорячи про анонсоване прем'єр-міністром Арсенієм Яценюком на початку засідання рішення щодо Криму.

Раніше Яценюк заявив, що уряд 15 грудня ухвалить рішення про заборону торгівлі з анексованим Кримом і окупованими територіями, яке набуде чинності за 30 днів.

"Забороняються поставки товарів послуг за всіма митними режимами з тимчасово окупованої території на іншу територію України та/або з іншої території України на тимчасово окуповану територію України за винятком особистих речей громадян, соціально значущих продуктів харчування і гуманітарної допомоги", - сказав він.

"Щодо постачання електричної енергії, то таке постачання може здійснюватися виключно на підставі рішення Ради національної безпеки й оборони", - додав Яценюк.

Нагадаємо, 23 листопада уряд України тимчасово заборонив переміщення вантажних потоків на адміністративному кордоні між Україною та Автономною Республікою Крим.

Голова Меджлісу кримськотатарського народу, нардеп Рефат Чубаров раніше заявляв, що уряд підготував і погодив з усіма сторонами проект постанови про обмеження поставок окремих товарів, робіт і послуг з тимчасово окупованої території на іншу територію України, або з інших територій України на окуповану територію. З ухваленням цієї постанови повністю припиняються торговельні відносини - торгівля, постачання товарів, послуг - з материкової України на територію Криму та інші тимчасово окуповані території, уточнив Чубаров.

Зазначимо, з вересня активісти не пускають в Крим товари і продукти, крім того, були пошкоджені електроопори, внаслідок чого півострів фактично опинився без світла.

Координатор громадянської акції по блокаді Криму Ленур Іслямов заявив, що після припинення поставок товарів, продуктів і електрики в Крим з материковою Україною буде розпочата "морська блокада" півострова, в тому числі в районі Керченської переправи, яка зараз є основною транспортною артерією, що з'єднує Крим з Краснодарським краєм Російської Федерації.

Зазначимо, що Крим вважався вільною економічною зоною, тому визнання його анексованим не привело до автоматичного забороні на торгівлю з півостровом. Нагадаємо, ВЕЗ Криму запроваджено в межах двох адміністративно-територіальних одиниць України: Автономної Республіки Крим та міста Севастополя. Територія ВЕЗ Криму не поширюється на виняткову морську економічну зону України.

До Криму за рік завезли в 27,5 раза більше товарів, ніж вивезли з нього - Держстат

З січня до жовтня 2015 року до Криму з материкової України ввезли товарів на суму 702 млн доларів, а вивезли – на суму 25,5 млн доларів.

Такі дані оприлюднила Державна служба статистики України 15 грудня у звіті щодо зовнішньої торгівлі товарами.

"За 10 місяців цього року з материкової території України до ВЕЗ "Крим" вивезено товарів на суму 702,0 млн дол. США, ввезено з ВЕЗ "Крим" до материкової території України товарів на суму 25,5 млн дол.", - сказано в примітках до нього.

Загалом дані про внутрішню і зовнішню торгівлю подано без урахування "тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим, м. Севастополя та частини зони проведення антитерористичної операції".

Загалом за січень-жовтень поточного року експорт товарів становив 31 341,7 млн дол. США, а імпорт – 30 960,7 млн дол. Порівняно з 10 аналогічними місяцями 2014 року експорт скоротився на 31,8% (на 14 627,1 млн дол.), імпорт – на 32,2% (на 14 718,0 млн дол.).

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини з регіонів України | Переглядів: 839 | Додав: adminA | Теги: заборона, торгівля, Кабмін, окупований крим | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]