Чт, 2024-04-18, 16:12
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

12:10
Кандидати в депутати "грають у хованки", а бюлетені перетворять на ніжно-персикові "простирадла"- преса
Інші останні Політичні новини
Центральна виборча комісія завершила реєстрацію кандидатів у народні депутати. На 450 місць у парламенті сьомого скликання претендують майже шість тисяч осіб. Найбільше багатих кандидатів у Партії регіонів. На другому місці опозиційна "Батьківщина", слідом за нею політсила Наталії Королевської. Немає мільйонерів тільки у комуністів. Практично всі прохідні в парламент партії сховали своїх найбагатших кандидатів в середину списку.

У рейтингу найбагатших партій, що беруть участь у виборах, лідирує Партія регіонів. Такий висновок можна зробити, проаналізувавши декларації про доходи, які кандидати подали в ЦВК. Віце-прем'єр Борис Колесніков заробив минулого року більше всіх - 166 мільйонів гривень. За ним слідує заступник секретаря РНБО Нестор Шуфрич, який заробив 78 млн грн, правда, з них 74 млн грн - спадок. Не дарма взяли в список колишнього соратника спікера парламенту Ігоря Шарова. Його доходи за минулий рік склали 60 млн грн. Ще одне нове обличчя в Партії регіонів - колишній "тимошенківець" Таріел Васадзе. Його прибуток - майже 46 млн грн. Замикає п'ятірку найбагатших кандидатів-регіоналів Сергій Кий із заробітком у 32 млн грн.

У списку опозиційної "Батьківщини" мільйонерів значно менше. Тим не менш певний фінансовий запас є і у них. Правда, своїх багатіїв "тимошенківці" поставили мало не в кінець списку. Так, найзаможнішим є № 74 - Юрій Триндюк, народний депутат, почесний президент холдингу "Хлібні інвестиції". Його дохід за минулий рік перевищує 31 млн грн. За ним слідує № 46 - Леонід Сергієнко з доходом в 27 млн грн. Почесне третє місце в Олександра Давтяна (№ 97 у списку) - майже 4, 5 млн грн. П'ятдесят восьмий номер списку Ігор Скосар заробив близько 4 млн грн, а сімдесятий - Ігор Гринів - 3,5 млн грн.

На третьому місці за кількістю мільйонерів в списку - партія "Вперед, Україно!" Наталії Королевської. У неї вся п'ятірка багатіїв - мільйонери. Найзаможнішою в списку виявилася Наталія Ігнатченко (№ 19), голова наглядової ради Діапазон-Максимум Банк. Вона задекларувала доходи в розмірі понад 36 млн грн. На другому місці футболіст Андрій Шевченко з 13 млн грн доходу. За ним йде Ганна Грегорі - президент, глава наглядової ради ПАТ "Київський річковий порт". Доходи Ганни склали понад 6 млн грн за минулий рік. Вона виявилася на 25-м місці в списку. На четвертому місці багатіїв - підприємець Вікторія-Людмила Морохова з 3, 2 млн грн доходу. А п'ятірку мільйонерів у списку замикає Микола Негрич, директор ТОВ "Агропромбудкапітал" з доходом в 2, 6 млн грн. Йому в списку відповіли явно непрохідне 55-е місце, пише Людмила Полях в огляді "Найбагатших кандидатів сховали в середини списків" в газеті "Известия в Україні".

Зовсім немає мільйонерів у комуністів. Найбагатшим в їх рядах виявився перший секретар Червоноармійського міськкому КПУ Денис Михайлов. Він заробив торік 900 тис. грн. І щоб не світився багатством, виявився 41-м номером у передвиборному списку. За ним пенсіонер Леонід Стрижко (83-й номер у списку). У нього 700 тис. грн доходів. На третьому місці за доходами - народний депутат Петро Цибенко (509 тис. грн), на четвертому - народний депутат Валентин Матвєєв (500 тис. грн), а на п'ятому - перший віце-спікер Адам Мартинюк (487 тис. грн.)

Багато партії, в тому числі непрохідні, зареєстрували на вибори величезну кількість кандидатів. На думку політологів, так вони хочуть показати свою значимість: присутність у більшості округів дає їм привід називатися всеукраїнськими партіями. За партійними списками лідером раптово стала "Зелена планета" - у них 225 кандидатів. Але "зелені" - не єдині оригінали. Непрохідна "Наша Україна" веде на вибори 185 чоловік, СПУ - 156 осіб, "Радикальна партія" - 139 осіб. І це при тому, що застава для політсил становила 2,2 мільйона гривень.

Найбільше кандидатів на мажоритарних округах у УДАРу (224 особи) та КПУ (223).

Політологи називають кілька популярних технологій, які вже почали використовувати партії і кандидати. "У ході стимулювання виборців: продуктовими наборами, засобами від колорадського жука. Плюс - технологія двійників-клонів. Користь від неї сумнівна, як і від наявності відомих людей у перших п'ятірках", - каже політолог Володимир Фесенко.

А політолог Вадим Карасьов називає популярними махінації з кандидатами: "Великі партії приховують кандидатів - висувають їх як незалежних. Щоб збільшити шанси пройти по мажоритарці. Висувають і кілька кандидатів від однієї політсили в окрузі, щоб супротивникам було складно боротися з ними. Із нового: активно використовують соцмережі, інформація проти політсил і кандидатів миттєво поширюється по Мережі", читаємо в статті Олександри Захарової "Вибори-2012: вся кандидатська рать" в газеті "Сегодня".

Найближчим часом ЦВК проведе засідання, на якому визначиться, який вигляд матиме виборчий бюлетень.

"За підсумками комісія випустить спеціальну постанову, - пояснив прес-секретар Центрвиборчкому Костянтин Хівренко.

За законом, на бюлетені є час до 4 вересня (визначитися повинні за 53 дні до старту виборів). Цілком імовірно, що процес узгодження форми затягнеться ще на тиждень, адже члени Центрвиборчкому відмовили в реєстрації шістьом кандидатам в округах і одному "списочнику".

"При цьому, розробляючи зовнішній вигляд документів, ЦВК зіткнеться з очевидною проблемою - кількістю кандидатів, - прогнозує голова Комітету виборців України Олександр Черненко. - Кожен виборець отримає по два бюлетені - в першому будуть кандидати за партійним списком. Цей буде не більше півметра, оскільки в Раду йдуть 22 партії. А по другому списку будуть питання - в різних округах балотуються від 4 до 40 кандидатів. Надрукувати бюлетені, в яких більше 45 прізвищ, складно просто технологічно - доведеться зменшувати шрифти".

На попередніх виборах вже виникала необхідність друку наддовгих бюлетенів. У різні роки ЦВК знаходила з головоломки різні виходи: в середині дев'яностих додаткові "площі" для кандидатів (тоді балотувалося навіть більше, ніж 50 чоловік на округ) доводилося підклеювати до основної частини.

"Бюлетень не гумовий, є технологічні кордони для його виготовлення. Можна, звичайно, надрукувати все дуже дрібним шрифтом - але виникає питання, на якого виборця все розраховується?"

Втім, шукати "свого" кандидата зі збільшувальним склом, швидше за все, не доведеться. Поліграфкомбінату "Україна", який централізовано друкує бюлетені, днями закуплять сировину - зазвичай це близько 500 тонн французької паперу. Цього вистачить, щоб надрукувати бюлетені навіть більше метра.

"За кордоном папір купують, тому що українські виробники не можуть забезпечити таку високу якість і рівні захисту - водяні знаки, голограми - за невелику ціну, - розповів Черненко. - Коли бюлетені будуть готові, їх запакують у ящики-сейфи і під охороною розвезуть по окружкомам".

До речі, колір також поки не визначений. Але, щоб виборець не помилився, два "простиральця" зроблять різного кольору. Не виключено, що на цих виборах повторять досвід 2002 року, коли бюлетені були ніжно-персикового кольору. А коштуватиме кожен документ буде 1 гривню 5 копійок, пишуть Тарас Козуб і Анастасія Золотарьова у статті "Негумові" бюлетені розтягнуть до метра" в газеті "Комсомольська правда в Україні".


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 1061 | Додав: adminA | Теги: бюлетені, простирадла, преси | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]