Пт, 2024-03-29, 16:48
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

13:33
Холодницький: головне - повернути гроші в бюджет. САП хоче розірвати договір з Фірташем щодо Запорізького ТМК
Інші останні Кримінальні новини

Спеціалізована антикорупційна прокуратура подала до Господарського суду Києва позовну заяву з вимогою розірвати договір про заснування товариства з обмеженою відповідальністю Запорізький титано-магнієвий комбінат (ЗТМК). Про це в Facebook написав керівник САП, заступник генерального прокурора Назар Холодницький.

"Встановлено, що в 2013 році на виконання постанови Кабінету міністрів України за результатами проведеного конкурсу Фондом державного майна України з переможцем - офшорною компанією TOLEXIS TRADING LIMITED (Кіпр), яка входить до групи компаній DF Group, з метою нібито залучення інвестицій для впровадження сучасних прогресивних технологій і створення високорентабельного виробництва укладено договір про заснування ТОВ "ЗТМК", - повідомив Холодницький.

При цьому Фонд держмайна передав до статутного капіталу нового суб'єкта підприємництва цілісний майновий комплекс комбінату, який раніше перебував в управлінні Державного підприємства "ЗТМК". Компанія TOLEXIS TRADING LIMITED здійснила внесок у грошовій формі в сумі 110 млн доларів, який мав виняткове цільове призначення - а саме для фінансування модернізації виробництва до встановлених термінів протягом 2013 - I кварталу 2015 року.

За словами керівника САП, незважаючи на те, що частка держави в ТОВ "ЗТМК" становить 51% (контрольний пакет), фактично підприємство було передано в управління наближеного до інвестора менеджменту, яким більшість із залучених інвестицій розтрачені на погашення раніше створених заборгованостей ДП "ЗТМК" за енергоносії і перед кредиторами, пов'язаними з DF Group.

"Надалі ці кошти були виведені з України шляхом перерахування на рахунки офшорних фірм. При цьому, на модернізацію виробництва фактично було направлено тільки 20 млн грн", - стверджує Холодницький.

Саме з тієї причини, що інвестор свідомо не виконав взяті на себе зобов'язання, САП ініціювала розірвання вищевказаного договору про заснування ТОВ "ЗТМК" і повернення комбінату повністю в сферу державного управління.

"14 листопада 2016 року в суд направлено обвинувальний висновок стосовно директора даного підприємства, з яким здійснено розтрату зазначених інвестицій в сумі 492 млн грн. Водночас досудове розслідування з метою доведення провини всіх спільників обвинуваченого, а також встановлення кінцевих вигодонабувачів цих коштів триває", - повідомив Холодницький.

Раніше 23 вересня НАБУ затримало директора Запорізького титано-магнієвого комбінату Володимира Сивака. У разі визнання судом провини затриманого директора йому загрожує позбавлення волі на термін від 7 до 12 років з конфіскацією майна.

Холодницький: головне в роботі НАБУ - не посадити посадову особу, а повернути гроші в бюджет

Заступник генерального прокурора - спеціалізований антикорупційний прокурор Назар Холодницький підкреслює, що результатом роботи Національного антикорупційного бюро і САП є не запис про судимість тієї чи іншої посадової особи, а відшкодування збитків у державний бюджет. Про це він заявив в інтерв'ю LB.ua.

"Результат нашої роботи - не запис про судимість тієї чи іншої посадової особи. Нам головне не посадити людину в тюрму на великий термін, а щоб вона погодилася відшкодувати завдані збитки в державний бюджет. Тоді можна говорити про угоду з прокурором для зменшення терміну покарання. У США така практика існує понад 200 років", - зазначив Холодницький.

Антикорупційний прокурор додав також, що він наразився на критику через відмову клопотати про збільшення розміру застави для топ-менеджера Запорізького титано-магнієвого комбінату Володимира Сивака, якого підозрюють у розкраданні 492 млн грн.

"Звичайно, кричати "зрада" завжди легше, ніж щось робити... Річ у тому, що в підозрюваного - п'ять адвокатів. Якщо ми зациклилися на заставі, то потрібно буде довго чекати на рішення апеляційної інстанції, потім - ознайомлення адвокатів з матеріалами справи. Словом, справа може потрапити до суду щонайшвидше в лютому-березні", - заявив Холодницький.

"До речі, після відмови прокурора про збільшення застави адвокати погодилися протягом кількох днів ознайомитися з матеріалами справи. Ми будемо наполягати на відшкодуванні 400 млн грн. збитку і призначенні законного покарання. Якщо Фірташ цінує свого директора, то він заплатить за нього вкрадену суму грошей", - додав він.

Нагадаємо, 23 вересня Національне антикорупційне бюро затримало Сивака, а 24 вересня Солом'янський районний суд Києва заарештував його і призначив 5 млн гривень застави.

Слідство встановило, що протягом 2014-2015 років на модернізацію виробництва ТОВ "ЗТМК", відповідно до договору про заснування, компанія-співвласник Tolexis Trading виділила 880 млн грн. Однак директор підприємства здійснив розтрату більшості отриманих грошових коштів (492 млн грн), перерахувавши їх на користь третіх осіб.

Зокрема, замість фінансування витрат на модернізацію кошти спрямували ПАТ "Холдингова компанія "Енергомережі", ВАТ "Запоріжжяобленерго", ПАТ "Комерційний банк "Надра" і ТОВ "Синтез Ресурс" для погашення заборгованості ДП "ЗТМК" перед зазначеними суб'єктами, тоді як ці платежі мала здійснити компанія Tolexis Trading за умовами, передбаченими договором з ТОВ "ЗТМК".

Спеціалізована антикорупційна прокуратура не виключає, що бізнесмен Дмитро Фірташ, який є власником Tolexis Trading, може стати фігурантом справи про розтрату на ЗТМК.

Group DF Дмитра Фірташа і Фонд держмайна в листопаді 2013 року створили товариство з обмеженою відповідальністю "Запорізький титано-магнієвий комбінат", якому відійшов майновий комплекс однойменного державного підприємства. Частка держави в новій компанії становила 51% за рахунок майнового комплексу ЗТМК. Фірташ в особі Tolexis Trading мав інвестувати в підприємство $110 млн і за це отримати частку в 49%.

Але фактично Фірташ став контролювати підприємство за рахунок лояльного менеджменту. У листопаді 2015 року Верховна Рада прийняла закон, який знижує поріг кворуму зборів учасників ТОВ з державною часткою з 60% до 50%. Це мало дозволити державі повернути контроль над ЗТМК.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Кримінальні новини | Переглядів: 717 | Додав: adminA | Теги: гроші, Запорізька ТМК, сап, Холодницький, бюджет, Фірташ, Договір | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]